Συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ: Στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο

Συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ: Στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ Alexandros Michailidis / SOOC

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έρχεται στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM και της ΕΕ η Ελλάδα αποκλίνει από τον στόχο για το 2019 και θα πρέπει να προχωρήσει σε "διορθώσεις".

Το πρώτο crash test για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έχουμε σήμερα το μεσημέρι κατά τη συνάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έρχεται στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει σε απευθείας επαφή ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM και της ΕΕ η Ελλάδα αποκλίνει από τον στόχο για το 2019 και θα πρέπει να προχωρήσει σε «διορθώσεις».

Ο γερμανός αξιωματούχος ήταν ο πρώτος από τους εκπροσώπους των θεσμών, που είχε επισημάνει από τον Μάιο ότι με τα θετικά μέτρα του Μαΐου (καταβολή 13ης σύνταξης, μειώσεις ΦΠΑ, 120 δόσεις) η Ελλάδα θα έχει απόκλιση (περίπου 1% του ΑΕΠ) για φέτος από τον συμφωνημένο δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο διάστημα μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε την αναίρεση του μέτρου για μείωση του αφορολόγητου για το 2020, προσθέτοντας άλλα 2 δισ. δημοσιονομικού κόστους για το 2020 με το δεδομένο ότι οι δανειστές θα δεχθούν την μείωση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ.

Χωρίς την έγκριση των θεσμών επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε σε ΠΝΠ και την επέκταση των 120 δόσεων και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή οι θεσμοί δεν ήθελαν οριζόντια ευνοϊκή ρύθμιση για τις επιχειρήσεις.

Στο μικροσκόπιο το φορολογικό

Με αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση που θα έχει στις 3 το μεσημέρι ο κ. Ρέγκλινγκ με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο θα έχει ως βασικό θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία οικονομικής πολιτικής για τη νέα κυβέρνηση.

Τα επιχειρήματα που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο είναι κατ’ αρχάς, η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική πορεία για φέτος, κάποιες παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στο σκέλος των δαπανών και το γεγονός ότι οι μειώσεις φόρων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση επενδύσεων, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2019 αλλά και το 2020.

Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία και με τον κ Ρέγκλινγκ αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς για τις μειώσεις φόρων, ώστε το νομοσχέδιο να προχωρήσει ομαλά και να ψηφιστεί πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πυκνώσει τις επαφές του και με τον ESM αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς (εκπρόσωποι των οποίων θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα), προκειμένου να λειανθούν οι όποιες διαφορές και να προχωρήσει ομαλά και η τέταρτη αξιολόγηση που τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα