Ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζητά ο Στουρνάρας

Ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζητά ο Στουρνάρας
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ// Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

"Η απόσταση για την έξοδο από την κρίση είναι σχετικά μικρή" είπε αλλά μίλησε για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Επέσεισε κίνδυνο για την οικονομία από αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό

Μήνυμα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ταχύτερο την αξιολόγηση έστειλε από τη βήμα της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός του 2016.

«Το 2016 θα μπορούσε να θεωρηθεί η απαρχή νέας πορείας για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση που έχει ήδη καθυστερήσει» διεμύνησε ο κ. Στουρνάρας στην κυβέρνηση και στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική του 2015. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, μάλιστα, ότι μια επιτυχής και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει στην βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φτηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών χαλάρωσης των capital controls.

«Όλα τα παραπάνω θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση ενδυνάμωση της πορείας προς την ανάπτυξη» ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας. Αντίθετα προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα προκαλέσει υφεσιακούς κινδύνους. «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο» υπογράμμισε ότι κάθε φορά που χώρα αποτυγχάνει να ολοκληρώσει μία αξιολόγηση τότε επιδεινώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης και η επόμενη αξιολόγηση γίνεται περισσότερο επώδυνη.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη εντός του έτους και επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη γίνει. «Η απόσταση για την έξοδο από την κρίση είναι σχετικά μικρή. Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά ακόμη και μέσα στο 2016» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και της Ιρλανδίας οι οποίες «μπήκαν στο μνημόνιο μετά από εμάς και βγήκαν πριν από εμάς».

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε, παράλληλα, την κυβέρνηση α) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, β) να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, γ) να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δ) να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και ε) να αναλάβει δράσεις για την μείωση της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Κίνδυνοι από το προσφυγικό

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε, όμως, και για εξωτερικούς κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και θα την οδηγήσει στην ύφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα