Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta για τον ΟΠΑΠ

Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta για τον ΟΠΑΠ

Αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των κρατικών λαχείων και του ΟΠΑΠ. Ανάγκη για τα έσοδα στα κρατικά ταμεία

Εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες μετά από συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με την κοινοπραξία Emma Delta που επικράτησε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 33% του Οργανισμού εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ.

Η ολοκλήρωση των δύο εν λόγω αποκρατικοποιήσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας, αφού αφενός το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άμεσα 842 εκατομμύρια ευρώ και αφετέρου κρίνεται η επιτυχία του προγράμματος.

Μία αποτυχία αποκρατικοποίησης των δύο “στοιχημάτων” του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων – Ξυστό, θα σήμαινε ότι 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος και αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας θα έπρεπε να ληφθούν σε μέτρα (περικοπές δαπανών το ανώτατο κατά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε σε κλίμα μικρής έντασης, οι επικεφαλής της Emma Delta είπαν στα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα επιμείνουν στη συμμετοχή τους κατά 33% του ΟΠΑΠ, αλλά την ίδια ώρα διεμήνυσαν ότι μετά την εξαγορά του Οργανισμού θα προσφύγουν για όσους όρους πιστεύουν ότι δεν είναι επωφελείς για τον ΟΠΑΠ.

Από αυτό, σύμφωνα με το Έθνος , συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Emma Delta (στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Τσέχοι, Ρώσοι, Σλοβάκοι και Ιταλοί) θα προσφύγουν και για τους όρους κάτω από τους οποίους έγινε ο διαγωνισμός των Κρατικών Λαχείων, αλλά και για τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, δηλαδή της Intra-lot.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές επανατοποθετήθηκαν στα ζητήματα που αφορούν τους όρους εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων, αλλά και για τη διάρκεια της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου (Intralot) με τα ίδια επιχειρήματα και από τις ίδιες οπτικές γωνίες που έχει κάθε πλευρά εδώ και περίπου δύο μήνες, που έχουν ανακύψει τα προβλήματα.

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είπε ξεκάθαρα πως το μόνο ζήτημα που αφορά το ελληνικό Δημόσιο είναι το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και όχι οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και των προμηθευτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι ίδιοι τόνισαν πως οι συμβάσεις για τον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία – Ξυστό πρέπει να υπογραφούν άμεσα και να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν κάνει όλες οι πλευρές μεταξύ τους.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της Emma Delta επανέλαβαν για ακόμη μία φορά ότι οι όροι της εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής του ΟΠΑΠ σε αυτήν, δεν είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού.

Αυτός είναι ο λόγος που το επενδυτικό σχήμα που προκρίθηκε στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έθεσε για άλλη μία φορά ζήτημα αλλαγής των όρων στη συμφωνία για τα Λαχεία, καθώς και θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων που ελήφθησαν για τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot ως τεχνολογικού παρόχου για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης 2 ετών.

Η θέση της κοινοπραξίας

Η κοινοπραξία των εταιρειών που επικράτησε για την εκμετάλλευση των Λαχείων αποτελείται από τον ΟΠΑΠ (που μετέχει με 67%), την Intralot (με 16,5%) και τη Scientific Games (με 16,5%).

Ο διαγωνισμός των Λαχείων προέβλεπε ότι η Intralot και η Scientific Games θα έπαιρναν 3,3% (δηλαδή 1,65% έκαστος) επί του συνολικού ετήσιου τζίρου των Λαχείων και ο ΟΠΑΠ άλλο ένα 1,65% επί του ίδιου ποσού.

Η Emma Delta ζητά την αλλαγή αυτών των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί σε ειδικά θέματα να λαμβάνει ο ΟΠΑΠ τις αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών.

Αντιδικίες υπάρχουν επίσης και για τη διάρκεια της σύμβασης του τεχνολογικού πάροχου (Intralot). Για όλα αυτά έχουν προηγηθεί εξώδικα τόσο από την Intralot προς τον ΟΠΑΠ, όσο και από την Emma Delta προς τον ίδιο οργανισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2012 τον διαγωνισμό κέρδισε Κοινοπραξία 4 εταιρειών (ΟΠΑΠ Α.Ε., Scientific Games, Lottomatica και Intralot), η οποία προσέφερε εφάπαξ ποσό 190 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο έτος και 50 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για καθένα από τα υπόλοιπα 11 έτη της παραχώρησης.

Η σύμβαση μεταξύ της Κοινοπραξίας και του ΤΑΙΠΕΔ ενεκρίθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 17 Απριλίου.

Η σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων καθώς και τα θέματα που καθόριζαν τις σχέσεις των μετόχων της Κοινοπραξίας, όπως π.χ. η σύμβαση μετόχων και οι αμοιβές των μελών της υπό την ιδιότητά τους ως προμηθευτών της Κοινοπραξίας τους (είναι ταυτόχρονα μέτοχοι και προμηθευτές), ήταν διαθέσιμα στην ψηφιακή βάση δεδομένων του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, άρα και απολύτως γνωστά πριν από την υποβολή της προσφοράς της Emma Delta, της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Περαιτέρω, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να υπογράψει τη σύμβαση για τον Τεχνολογικό Πάροχο με την Intralot, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. και την έγκριση (με πλειοψηφία 71% και 29% λευκό) της Εκτακτης Γενικής Συνέλευση της εταιρείας της 5ης/4/2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα