Τέλη Απριλίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό

Σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα που θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου
- 10 Απριλίου 2017 18:22
Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου άρχισε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας η συζήτηση του νομοσχεδίου «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Προηγουμένως, την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Το νομοσχέδιο ήταν αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό», ανέφερε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχουν προβλεφθεί εχέγγυα εμπιστευτικότητας ώστε ακόμη και αν αποβεί άκαρπη η προσπάθεια, να μην στιγματίζεται καμία επιχείρηση.
Η Θ. Τζάκρη ανέφερε ότι μια σημαντική καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου έγκειται στη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνταν από προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η βουλευτής επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο μπαίνουν οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Δεν ρυθμίζονται μόνο όσες οφειλές έχουν προέλθει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
«Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής», σημείωσε η Θ.Τζάκρη.
Καταψηφίζει το νομοσχέδιο το ΚΚΕ
Τη θέση ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο Θανάσης Βαρδαλής, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι κυβέρνηση, κουαρτέτο και αστικά κόμματα, επιχειρούν, μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν πλευρές της, όπως είναι η εκτόξευση του χρέους των επιχειρήσεων και να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
«Ο λόγος που υπάρχει ένα κανάλι συνεννόησης μεταξύ όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη λογική, είναι το πώς θα δοθούν ενισχύσεις σε διάφορες επιχειρηματικές ομάδες, τράπεζες, βιομήχανους, πώς θα σωθούν γενικότερα οι κεφαλαιοκράτες», είπε ο Θανάσης Βαρδαλής και πρόσθεσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προαπαιτούμενο, γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από «ξεσκαρτάρισμα» από αυτές που κρίνεται ότι είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, από τις μη βιώσιμες.
«Κεντρικός στόχος είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, αποκλειστικά για προβληματικές και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, στη βάση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν μεταξύ εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και των πιστωτών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Το ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από βιώσιμες πάντα επιχειρήσεις, είπε ο κ. Βαρδαλής και πρόσθεσε: «Σε ένα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ότι για να περάσει το κεφάλαιο σε φάση ανάκαμψης δεν φτάνουν οι θυσίες του λαού. Είναι αναγκαίο να απαξιωθεί, να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου για να πάρει η μηχανή μπροστά. Και αυτό προσπαθείτε να ρυθμίσετε. Με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου».
«Στόχος είναι πώς θα φύγουν από τη μέση οι μη ανταγωνιστικοί επιχειρηματίες Να περάσουν οι επιχειρήσεις σε άλλα χέρια “ικανά” που έχουν δηλαδή τα κεφάλαια να συνεχίσουν τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες. Να προχωρήσουν στο ξεσκαρτάρισμα του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσα από μία διαδικασία ελεγχόμενης απαξίωσης, δίνοντας βεβαίως πλεονέκτημα μόνο σε εκείνες τις προβληματικές επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στη κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις μελέτες βιωσιμότητας», ανέφερε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ.
(Πηγή: ΑΠΕ)