Θεσσαλονίκη: Περισσότερες από τέσσερις επιχειρήσεις τη μέρα έβαλαν λουκέτο το 2013

Θεσσαλονίκη: Περισσότερες από τέσσερις επιχειρήσεις τη μέρα έβαλαν λουκέτο το 2013
Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι... Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται». (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κάθε μέρα τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έβαζαν λουκέτο, κατά μέσο όρο

Περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνικές επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο κάθε μέρα το 2013 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 16 Δεκεμβρίου διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο αριθμός είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τις 1.770 βιοτεχνίες το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

“Έχουμε σχεδόν τρεις διαγραφές ανά μία εγγραφή και είναι θλιβερό ότι βιοτεχνίες με παράδοση στον κλάδο τους κλείνουν. Το 2014 πρέπει να υπάρξει κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς σήμερα η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και αφανισμό”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε, ο “μεγάλος ασθενής” ήταν το 2013 οι ατομικές επιχειρήσεις με 1.194 διαγραφές. Ακολούθησαν οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις με 268 διαγραφές.

Όσον αφορά στους λόγους διαγραφής, την πρωτιά διατηρούν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες (826 έναντι 1.116 το 2012), ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (407 έναντι 362 το 2012).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα