Τι -πραγματικά – κερδίσαμε στο χθεσινό Eurogroup

Τι -πραγματικά – κερδίσαμε στο χθεσινό Eurogroup

Η επικύρωση του βασικού πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ, η πολιτική συμφωνία για μηχανισμό των προληπτικών μέτρων και επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος ήταν τα "προαπαιτούμενα" του χθεσινού έκτακτου Eurogroup που συνέπεσε και με τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης. Το NEWS 247 απαντά στα ερωτήματα που καίνε

Η Κυβέρνηση έσπευσε να δώσει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Οι δηλώσεις ήταν κατ’ αρχήν θετικές και σε ότι αφορά το μηχανισμό εφαρμογή του προληπτικού μηχανισμού αλλά και σε ότι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμη θετικότερη ήταν η προσδοκία όλων, να έχουμε τελική συμφωνία μέχρι και την επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 του μήνα.

Ωστόσο σε κάθε υποτιθέμενη ερώτηση για την χθεσινή συνεδρίαση η απάντηση έχει ένα… αλλά, που αφήνει ένα ανάμικτο συναίσθημα για την έκβαση κάθε επιμέρους θέματος: Για παράδειγμα:

– Η έναρξη της συζήτησης για το χρέος ήταν τόσο σημαντική;

Σαφώς και ήταν Ειδικά λόγω του γεγονότος ότι οι προτάσεις για την ελάφρυνση έγιναν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας (μας έχει δανείσει 155 δις ευρώ).

Σηματοδοτεί επίσης την υλοποίηση μιας υπόσχεσης, που είχε δοθεί σε μια άλλη ελληνική Κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012. Η απόφαση της λύσης θα δώσει την χαριστική βολή στα σενάρια περί χρεοκοπίας που επανέρχονται σε κάθε ευκαιρία και θα συμβάλει την εμπέδωση της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και τελικά της ανάκαμψης της οικονομίας Κανείς όμως δεν μπορεί να διαγράψει από τώρα τον χρόνο και κυρίως το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας.

Κερδίσαμε αυτό που θέλαμε για το προληπτικό πακέτο μέτρων;

Δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουμε εκ των προτέρων συγκεκριμένα μέτρα για το μηχανισμό αφού οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχθηκαν το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης κατ’ έτος και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που πρότεινε από την αρχή η Ελληνική πλευρά με κάποιες «τροποποιήσεις».

-Τι είδους τροποποιήσεις;

Χρειάστηκε να βάλουμε στο τραπέζι ως «δεξαμενές» μέτρων υποψήφιων για περικοπές το κονδύλι των μισθών στο δημόσιο και συντάξεων αν και εξαιρέσαμε τα επιδόματα ανεργίας και αμυντικές δαπάνες . Δεχθήκαμε τα μέτρα να ενεργοποιούνται με προεδρικά διατάγματα και όχι με την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αναλάβαμε επίσης την υποχρέωση ότι αν έχουμε αποκλίσεις μέσα στο 2016 να υπάρξουν εντελώς αυτόματες περικοπές, χωρίς να ερωτηθεί καν το υπουργείο οικονομικών. Αν τα καταφέρουμε το πρώτο διάστημα θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να προτείνει ως μέτρα και κάποιες αυξήσεις φόρων αντί των περικοπών.

 – Γιατί δεχθήκαμε αυτή την «σταδιακή» εφαρμογή των προληπτικών μέτρων;

Είναι προφανές ότι υπάρχουν αμφιβολίες ανάμεσα στους δανειστές αν τα μέτρα σε φορολογικό ασφαλιστικό και έμμεσους φόρους θα αποδώσουν την συμφωνημένη δημοσιονομική απόδοση των 5,4 δις ευρώ Τα περισσότερα από τα μέτρα θα ληφθούν από τα μέτρα του 2016 και θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου επιβαρύνοντας διπλά όσους τα υποστούν . Από την άλλη οι δανειστές έχουν συνηθίσει πια να υιοθετούνται κάποιας μέτρα με ένα νομοσχέδιο και να εφαρμόζονται αρκετό καιρό μετά λόγω της γραφειοκρατίας.

– Δηλαδή τελειώσαμε και με τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων;

Όχι ακριβώς. Υπάρχει μια αρχική πολιτική συμφωνία για τον μηχανισμό αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να διευκρινιστούν. Μόλις τελειώσει η τεχνική επεξεργασία θα πρέπει ο μηχανισμός να γίνει νόμος που θα εγκριθεί από τις ηγεσίες των τεσσάρων θεσμών.

 – Μέχρι πότε θα ισχύει νέος μηχανισμός αυτόματων περικοπών;

Με δεδομένο ότι αιτία του μηχανισμού είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 9 δις, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει τουλάχιστον μέχρι και το 2018.

Έτσι , η Ελλάδα θα αυξήσει τις εγγυήσεις, που δίνει ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ θα έχει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Θεωρείται όμως εξίσου βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν την κατάργηση του μηχανισμού μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου, ειδικά αν έχουν υιοθετήσει μια ικανοποιητική λύση για την ελάφρυνση του χρέους . Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ έχει προαναγγείλει ένα μόνιμο «μηχανισμό εποπτείας», που θα συνοδεύει την ελάφρυνση του χρέους σε ανύποπτο χρόνο, πέρσι το Νοέμβριο.

 – Η επιβολή του προληπτικού πακέτου μέτρων και της μείωσης του χρέους ήταν από τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ που ήταν χθες ο εκπρόσωπος του ταμείου;

Σίγουρα δεν ήταν παρών στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν συμμετείχε στο Eurogroup αλλά απουσίαζε από το πάνελ των θεσμών. Μάλιστα ο κ. Νταϊσελμπούμ ήρθε σε δύσκολη θέση όταν ερωτήθηκε για την θέση του ΔΝΤ απέναντι στις ευρωπαϊκές προτάσεις για το χρέος.

Το πιο περίεργο είναι ότι και το ΔΝΤ απέφυγε να εκδώσει χθες κάποια έστω και λακωνική ανακοίνωση για να εκφράσει την δική του θέση.

– Μπορεί ακόμη και τώρα το ΔΝΤ να ανατρέψει την όλη διαδικασία προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Φυσικά και μπορεί αν διαφωνήσει και πάλι με τις επιλογές των ευρωπαίων δανειστών μπορεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση μέχρι να πάρει και πάλι αυτό που θέλει

 – Εκτός από την συμφωνία του ΔΝΤ τι άλλο μας χωρίζει από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Η οριστικοποίηση και ψήφιση του πακέτου των έμμεσων φόρων οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί μαζί με τα προληπτικά μέτρα και ένα νέο Eurogroup που θα επικυρώσει την συμφωνία και θα εγκρίνει την επόμενη δόση του δανείου.

 – Της δόσης των 5,7 δις;

Η δόση μάλλον θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκκρεμεί από ον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 1-2 δις περισσότερα ώστε να υπάρχουν χρήματα να αποπληρωθούν και κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους ιδιώτες.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα