Tην ετυμηγορία Ντράγκι αναμένει η Αθήνα. Έρχεται νέα αύξηση του ELA με το σταγονόμετρο

Tην ετυμηγορία Ντράγκι αναμένει η Αθήνα. Έρχεται νέα αύξηση του ELA με το σταγονόμετρο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Χείρα βοηθείας αναμένει από τον Ντράγκι αναμένει η κυβέρνηση για να αποφύγει η οικονομία την πιστωτική ασφυξία. Τι ζήτησαν και τι κέρδισαν Δραγασάκης - Τσακαλώτος

Tην ετυμηγορία του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για τη ρευστότητα της οικονομίας, αναμένει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ύστατη προσπάθεια που κατέβαλαν χθες τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα η προσοχή στρέφεται στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, από τις αποφάσεις του οποίου θα αποδειχθεί εάν το ταξίδι – αστραπή δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στη Φρανκφούρτη απέδωσε καρπούς.

«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, μετά το πέρας της συνάντησης των κ. κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον Ντράγκι, χωρίς επί της ουσίας να προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Κατά τις πληροφορίες, οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος παρουσίασαν στον Ντράγκι μια σειρά από αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Φρανκφούρτη παρουσίασε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πάγιο αίτημα της Αθήνας περί αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου – πάνω από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα – προκειμένου να λάβει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας η ελληνική οικονομία.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο οι κρίσιμες ανακοινώσεις θα επέλθουν σήμερα και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το ακριβές περιεχόμενό τους.

Εάν Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ο Κερέ.

Στη χθεσινή συζήτηση των τριών αντρών κυριάρχησε επίσης και το μείζον ζήτημα άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού, ΕLA.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε από τον Ντράγκι να συνεχίσει να χορηγεί ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες, μέσω του ELA, αλλά και ταυτόχρονα να μην αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης (haircut) που εφαρμόζει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις (collaterals) που ζητά από τις τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.

Εάν αυξανόταν το ποσοστό απομείωσης, τότε θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να εξανεμιστεί το απόθεμα που διαθέτουν σε εγγυήσεις οι τράπεζες, για να λαμβάνουν ρευστότητα.

Παράλληλα, οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος φέρεται να τόνισαν στον Μ. Ντράγκι την ανάγκη να επιστραφεί στην Ελλάδα το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, που αφορά στα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Κατά τις πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να ανάψει σήμερα το πράσινο φως για τη νέα αύξηση – με το σταγονόμετρο – του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο για τα υπόλοιπα αιτήματα της Αθήνας φαίνεται πως θα απαιτήσει απτά αποτελέσματα για την ουσιαστική ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα