Σιγή ιχθύος για τις διασκέψεις

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τηρείται σιγή ιχθύος για τις τηλεδιασκέψεις με αφορμή την κρίση χρέους
- 07 Αυγούστου 2011 12:55
Απόλυτη σιωπή από τη γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και τις άλλες χώρες-μέλη της σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή (ώρα Ελλάδας) η Ιταλία.
Όταν υποβλήθηκαν σχετικά ερωτήματα από το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε τα Ηλύσια Πεδία ούτε το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.
Οι εκπρόσωποι του Φρανσουά Μπαρουέν, του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, παρέμειναν σιωπηλοί. Η προεδρία της δημοκρατίας από την πλευρά της περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση. “Δεν υπάρχει τίποτε”, ανέφερε πηγή στα Ηλύσια Πεδία.
Η σιωπή ήταν απόλυτη και στις άλλες πρωτεύουσες. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει. “Δεν έχω τίποτε να σας πω επ’ αυτού”, σημείωσε.
“Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη”, είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press σήμερα Κυριακή μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 θα έχουν τηλεφωνική συνδιάσκεψη αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 πιθανόν να δημοσιεύσουν μία κοινή ανακοίνωση.
Τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχαν τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών των G20, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας.
Η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα, όπως σημείωσε, δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου.
Πτώση στα αραβικά Χρηματιστήρια
Μεγάλη κάμψη σημειώνεται στα Χρηματιστήρια των περισσότερων αραβικών χωρών, μία ημέρα μετά το “μαύρο Σάββατο” του Χρηματιστηρίου του Ριάντ που έκλεισε κάνοντας “βουτιά” μεγαλύτερη του 5%, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.
Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,69%, περιορίζοντας τις απώλειες που με το άνοιγμα της συνεδρίασης έφταναν το -4,5%. Στο γειτονικό εμιράτο του Άμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο τραπεζικός (-3,30%) και ο κατασκευαστικός τομέας (-5,61%).
Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%. Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.
S&P: Δεν αποκλείουν νέα υποβάθμιση
Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Τζον Τσέιμπερς, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.
“Έχουμε μια αρνητική προοπτική (…) για έξι έως 24 μήνες”, είπε ο Τσέιμπερς μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.
“Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Τσέιμπερς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το “άριστα”, τη βαθμίδα “ΑΑΑ” που έχασαν την Παρασκευή. “Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους (…) και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ’ όση παρατηρούμε σήμερα”, κατέληξε.