Το ΙΚΑ βγάζει ακίνητα στο σφυρί

Το ΙΚΑ βγάζει ακίνητα στο σφυρί
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ. ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ. ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ ) EUROKINISSI

Σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων στρέφεται η κυβέρνηση. Το ΙΚΑ ανοίγει το δρόμο, ξεκινώντας με την αξιοποίηση 14 ακινήτων και οικοπέδων. Σε ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να στραφούν και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς

Με στόχο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το ΙΚΑ, ξεκινώντας από 14 οικόπεδα και ακίνητα, προχωρά σε διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης με εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων.

Σε ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς, με την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων να ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένου ότι υπάρχει ελλιπής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, οικόπεδα και πολυώροφα κτίρια μένουν ανεκμετάλλευτα τη στιγμή που τα Ταμεία δαπανούν σημαντικά ποσά σε ενοίκια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Ο σύμβουλος, που θα συνάψει σύμβαση ενός έτους με το ΙΚΑ, θα πρέπει να αξιολογήσει το επενδυτικό προφίλ των ακινήτων, να συντάξει τα κείμενα για την προκήρυξη των διαγωνισμών, να επιλέξει τους αναδόχους και να συντάξει δύο μελέτες που θα αφορούν στον έλεγχο της καταλληλότερης μεθόδου στέγασης για το ΙΚΑ και το θέμα σύστασης Εταιρείας Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, έχει επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ξεκινώντας με την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλουν τα Ταμεία για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους και έχει ήδη συμφωνηθεί μείωση ενοικίων έως 35% σε 15 από τα μεγαλύτερα κτίρια.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα των Ταμείων να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών σήμερα, ενώ στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης μπορούν να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με μίνιμουμ το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα. Υπάρχει τέλος σχέδιο συγχώνευσης καταστημάτων σε όσες περιοχές είναι έντονος ο κατακερματισμός.

Πωλητήριο στα ακίνητα του ΙΚΑ

1. Οικόπεδα Ερυθραίας – Θέση Καστρί (οδός: Αγίων Σαράντα)

2. Οικόπεδο ΚΑΤ Κηφισιάς (οδός: Λεωφόρος Αθηνών)

3. Οικόπεδα περιοχή Παλήγιαννη Κηφισιάς (οδοί: Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη, Θήρας)

4. Οικόπεδο Αγίας Παρασκευής (οδός: Μεσογείων 453)

5. Κεντρικό Οικόπεδο Πειραιά (οδοί: Ε. Αντιστάσεως, Φίλωνος, Κ. Δημητρίου)

6. Ακίνητο Σταθμός Λαρίσης (οδός: Φιλαδέλφειας 4)

7. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Πανεπιστημίου 46)

8. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Βουλής 6)

9. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Αξαρλιάν 7)

10. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Πειραιώς 64)

11. Αποθήκες Ρέντη (οδός: Πειραιώς 167)

12. Οικόπεδα Κέντρο Αθήνας (οδοί: Σουλίου & Μπενάκη)

13. Διατηρητέα

14. Ακίνητο Πειραιάς (οδοί: Παπαστράτου, Δαφνίου, Γραβιάς)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα