Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αγωνία για τα νέα μέτρα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αγωνία για τα νέα μέτρα
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Αθήνα - Μάχη με τον χρόνο δίνει εκ νέου το οικονομικό επιτελείο - Κλειδώνουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων που ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δις ευρώ - Στη Βουλή προϋπολογισμός 2016 και Μεσοπρόθεσμο - Συνεδριάζει αύριο το Euro Working Group

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία κλείνει, εκτός απροόπτου, με την ψήφιση απόψε του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ (των 2 δισ. ευρώ της δόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Τα δύσκολα όμως δεν τελειώνουν για την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά ελάχιστο χρόνο, ώστε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, η ψήφιση του οποίου ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια μικρή δόση, αυτό δεν σημαίνει πως θα συνοδευθεί και από “ήπια” μέτρα, καθώς η Αθήνα πρέπει να δώσει κι άλλες μεγάλες μάχες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως αύριο Παρασκευή και μέχρι τότε οι διαβουλεύσεις θα είναι για μια ακόμη φορά πυρετώδεις.

Προϋπολογισμός 2016 και Μεσοπρόθεσμο

Η κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού για το 2016 αποτελεί μόλις ένα από τα προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου του 1 δισ. ευρώ και είναι μόνο ο πρώτος σκόπελος που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να κατατεθεί στη βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πιθανότατα αύριο, καθώς, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα πρέπει να έχει κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου.

Κατά τις πληροφορίες, το κείμενο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανοδικά αναθεωρημένες. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ύφεση της τάξης του 1,3% με 1,5% για το 2015 και 1,2% για το 2016.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2015.

Αμέσως μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού θα ακολουθήσει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019, το οποίο καλείται να ενσωματώσει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Τα μέτρα αυτά τέθηκαν στο μικροσκόπιο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Τετάρτης οικονομικό επιτελείο και θεσμοί, ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως αύριο, ημέρα αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα, αλλά και συνεδρίασης του Euro Working Group για την επικύρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα