Νόμος για τα τροχόσπιτα: Ένα βήμα πίσω από το υπουργείο Τουρισμού – Τι αλλάζει

Διαβάζεται σε 4'
Νόμος για τα τροχόσπιτα: Ένα βήμα πίσω από το υπουργείο Τουρισμού – Τι αλλάζει
ISTOCK

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει νομοσχέδιο που απαγορεύει τη στάθμευση αυτοκινούμενων οχημάτων και τροχόσπιτων σε δημόσιους χώρους, τις διατάξεις του οποίου αποκάλυψε ρεπορτάζ του NEWS 24/7. Η συνάντηση του Υπ. Τουρισμού με το ΔΣ της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων και η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε.

Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου που απαγορεύει τη στάθμευση αυτοκινούμενων οχημάτων και τροχόσπιτων σε δημόσιους χώρους – τις διατάξεις του οποίου αποκάλυψε ρεπορτάζ του NEWS 24/7– το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε την Παρασκευή (09/05) σε συνάντηση με το προεδρείο και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να καταστεί σαφές ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Μετά και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, γίνεται αντιληπτό ότι τελικώς θα επιτρέπεται κανονικά η στάση και η στάθμευση των αυτοκινούμενων οχημάτων όπου και όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Το Υπουργείο Τουρισμού αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την πρόβλεψη ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων (Camper Stop) και όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση «θα προτείνει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τα αρμόδια υπουργεία.»

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείο Τουρισμού:

«Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, με την Πρόεδρο, κυρία Ελισάβετ  Μιχαηλίδου και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, αναφορικά με το θέμα της στάσης και στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε πλήρης σύμπνοια ως προς την κατεύθυνση της νομοθέτησης του άρθρου 27 του Νόμου 5170/2025. 

Κατέστη σαφές ότι, με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται   η στάση και η στάθμευση των αυτοκινούμενων οχημάτων όπου και όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. 

Υπήρξε δε συναντίληψη για την ενισχυμένη ανάγκη θωράκισης της προστασίας των δημόσιων χώρων και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από την καταχρηστική και αυθαίρετη κατάληψή τους. 

Περαιτέρω, σε συνέχεια της σχετικής πρότασης της ΕΛΑΤ, το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την πρόβλεψη ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων (Camper Stop) και θα προτείνει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τα αρμόδια Υπουργεία.»

Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Τουρισμού

Το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Τουρισμού, απαντώντας στο ρεπορτάζ του NEWS 24/7, υποστήριξε ότι σκοπός του νόμου 5170/2025 είναι να δοθεί «τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα».

Αναφέρει, επίσης, ότι με τη διάταξη αυτή «νομοθετήθηκε το αυτονόητο», «αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Όπως αναφέρει το υπ. Τουρισμού «αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

«Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!» επισημαίνεται.

Επίσης, «οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.

Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.

Περαιτέρω, στη διάταξη, ρητά γίνεται μνεία ότι, η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ και αναφέρει «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες…».

Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρει το υπ. Τουρισμού,τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα