Τράπεζες: Πάγωμα επιτοκίων και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών

Τράπεζες: Πάγωμα επιτοκίων και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών
Δάνεια iStock

Εκτός από το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δάνειών για 12 μήνες οι τράπεζες προχώρησαν και στην ουσιαστική επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών τους ανακοινώνοντας με την μορφή bonus την επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 0,2%.

Με «ανακούφιση» υποδέχθηκαν χθες οι κάτοχοι περίπου 500.000 στεγαστικών δανείων τις ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών για το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων αναφοράς των στεγαστικών δάνειών για 12 μήνες.

Μάλιστα οι διοικήσεις των τραπεζών προχώρησαν και στην ουσιαστική επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών τους ανακοινώνοντας με την μορφή bonus την επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 0,2%.

Το κόστος αυτής της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, με τα νέα δεδομένα ο εκτοκισμός των δανείων θα γίνεται με μειωμένες κατά 0,2% – σε σχέση με τα επίπεδά τους στις 31 Μαρτίου 2023 – τις τιμές των κυμαινόμενων επιτοκίων αναφοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για χρονικό διάστημα 12 μηνών το euribor 1 μήνα είναι σταθερό στο 2,7% (από το 2,915%), το euribor 3 μηνών στο 2,85% (από 3,038%) και το κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,3% (από 3,5%)

Σημειώνεται ότι το «πάγωμα» των επιτοκίων ξεκινά από τον Μάιο, και άρα αφορά στις δόσεις δηλαδή που θα πληρωθούν τον Ιούνιο. Σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα που αφορά περί τις 500 χιλιάδες δάνεια στεγαστικά και επισκευαστικά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είναι:

  • Να έχουν εκταμιευθεί (ολικά ή τμηματικά) έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  • Να μην παρουσιάζουν καθυστέρηση οφειλής σε κεφάλαιο, τόκους ή έξοδα στις 28 Απριλίου 2023.
  • Να παραμείνουν ενήμερα, δηλαδή να μην εμφανίσουν οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Η ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους του δανειολήπτη, με την προϋποθέση ότι είναι συνεπής στις δανειακές υποχρεώσεις του. σας. Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξιρεθεί από το πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή.
  • Το πρόγραμμα ξεκινά στις 2 Μαϊου και έχει διάρκεια για 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για 1 χρόνο το επιτόκιο αναφοράς του στεγαστικού δανείου δεν θα μπορεί να αυξηθεί. Παραμένει «παγωμένο» ανεξάρτητα από την αύξηση στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.
  • Αν τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς των στεγαστικών δανείων μειωθούν, ο εκτοκισμός θα γίνεται αυτόματα με βάση το μειωμένο επιτόκιο. Συνεπώς, οι δανειολήπτες θα επωφελούνται πλήρως από οποιαδήποτε μείωση στα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς.

Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης, όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί των επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα. Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Μαρτίου είχε αυξηθεί κατά 160 ευρώ το μήνα, ή 1.920 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 4 δόσεις, αφού το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου ήταν τον Ιούνιο του 2022 536 ευρώ και στο τέλος Μαρτίου 695 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επιβράβευσης δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην αντίστοιχη δανειακή σύμβαση του κάθε δανειολήπτη.

Θετικοί και οι Servicers

Την ίδια στιγμή θετικοί εμφανίζονται και οι Servicers για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα για το «πάγωμα» των δόσεων των στεγαστικών δανείων για 12 μήνες.

Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για τη συμμετοχή των funds στο πρόγραμμα για τον καθορισμό πλαφόν στις αυξήσεις των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια.

Το μέτρο συζητήθηκε τη Δευτέρα στην συνεδρίαση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), τα μέλη της οποίας υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες την επέκταση του μέτρου και στα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων που οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα τιτλοποιημένα δάνεια. Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ύψους 21,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds μέσω των διαδοχικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια του νόμου Κατσέλη, που αποτελούν μέρος των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, η πλειοψηφία των οποίων έχει ρυθμιστεί με βάση δικαστικές αποφάσεις, αλλά και δάνεια εκτός του νόμου Κατσέλη, που ήταν ήδη κόκκινα και μεταβιβάστηκαν. Τα δάνεια αυτά στο βαθμό που ήταν ήδη προβληματικά δάνεια εξυπηρετούνται με δυσκολία από τους οφειλέτες τους και η αύξηση των επιτοκίων έχει επιδεινώσει σημαντικά την οικονομική θέση των δανειοληπτών. Η ένταξη αυτών των στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα καθορισμού πλαφόν θα θέσει ένα ανώτατο όριο στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων με βάση το πάγωμα που θα αποφασιστεί με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου και για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες.

Τρέχει και η επιδότηση δόσης

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που επιδοτεί το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022 και για διάστημα 12 μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023, ενώ οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν μέσα στον Απρίλιο.

Τέλος, αναμένεται σύντομα και η έκδοση υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που θα αυξήσει τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά 30% (μόνο για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος), διευρύνοντας σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα