Τραπεζική κρίση: Οι επενδυτές ξεφορτώνονται CoCos

Τραπεζική κρίση: Οι επενδυτές ξεφορτώνονται CoCos

Η τιμή των CoCos έχει μειωθεί 12 σεντς στο δολάριο φέτος (12%), σύμφωνα με αναλυτές της Barclays. Η ανησυχία ότι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank μπορεί να μην ήταν σε θέση να πληρώσει τα τοκομερίδια των CoCos που έχει εκδώσει ώθησαν τις τιμές τους να κάνουν βουτιά

Οι πωλήσεις των μετοχών ευρωπαϊκών τραπεζών συνοδεύονται από πωλήσεις των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων τους, αυτών που είναι υπό όρους μετατρέψιμα σε μετοχές (Contingent Convertible Bonds ή CoCos), αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα ομόλογα αυτά έχουν υψηλό επιτόκιο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που επεδίωκαν να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, τα πουλούσαν μαζικά σε πρόθυμους να τα αγοράσουν επενδυτές, αντί να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα μείωναν τη συμμετοχή των μετόχων τους σε αυτό. Τώρα, όμως, που οι προοπτικές των τραπεζών έχουν χαμηλώσει, οι επενδυτές χάνουν γρήγορα τον ενθουσιασμό τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η τιμή των CoCos έχει μειωθεί 12 σεντς στο δολάριο φέτος (12%), σύμφωνα με αναλυτές της Barclays. Η ανησυχία ότι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank μπορεί να μην ήταν σε θέση να πληρώσει τα τοκομερίδια των CoCos που έχει εκδώσει ώθησαν τις τιμές τους να κάνουν βουτιά. Οι πωλήσεις αυτού του τύπου ομολόγων επεκτάθηκαν και στην ευρύτερη αγορά. ‘Αλλες μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η ιταλική UniCredit και η ελβετική Credit Suisse, είδαν τις τιμές των CoCos τους να πιέζονται.

Εάν η κεφαλαιακή βάση μίας τράπεζας εξασθενήσει πολύ, τότε η τράπεζα είναι αναγκασμένη να «κόψει» τα μερίσματα που δίνει στους μετόχους της ή τα μπόνους στους εργαζόμενους της, ή διαφορετικά να αναστείλει τις πληρωμές των τοκομεριδίων για τα CoCos. Εάν το ποσοστό κεφαλαίων μίας τράπεζας καταποντισθεί, τα CoCos μπορούν είτε να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον η πληρωμή τοκομεριδίων στους επενδυτές και οι μετοχές θα είναι οι πρώτες που θα χάσουν την αξία τους αν η τράπεζα αποτύχει, είτε να διαγραφούν.

Οι πωλήσεις στην αγορά των ομολόγων CoCos, ύψους 90 δις. ευρώ, αποτελούν το πρώτο τεστ για έναν τομέα που αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί σε πάνω από 200 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία CreditSights. Παρά την έμφυτη επικινδυνότητά τους, τα CoCos έδειξαν μεγάλη αντοχή στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2015, οι επενδυτές που κατείχαν CoCos ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν μία απόδοση σχεδόν 7%, σύμφωνα με τη Barclays, ενώ η απόδοση των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης επιχειρήσεων της Ευρωζώνης ήταν ελαφρά αρνητική.

Τι είναι τα CoCos;

Τα CoCos είναι ομολογίες οι οποίες μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές, σε προκαθορισμένη τιμή, εφόσον ικανοποιηθεί η προϋπόθεση που έχει τεθεί. Για παράδειγμα, τα CoCos  σε μία τράπεζα μετατρέπονται σε μετοχές, σε τιμή «Χ», εφόσον τα εποπτικά κεφάλαια της συγκεκριμένης τράπεζας πέσουν κάτω από το 9%. Η προϋπόθεση αυτή ικανοποιείται και αυτομάτως γίνεται μετατροπή και έτσι η τράπεζα παραμένει ασφαλής και βιώσιμη.

Τις κοινές μετοχές (μετά τη μετατροπή) παίρνει ο δικαιούχος (ή οι δικαιούχοι) του ομολογιακού και εν προκειμένω, το ελληνικό δημόσιο. Σημειώνεται ότι τα CoCos  έχουν κουπόνι (επιτόκιο) που στην περίπτωση αυτή θα αντιστοιχεί σε 8-10%. Δηλαδή, η τράπεζα θα πληρώνει 8-10% το ελληνικό δημόσιο.

Τα CoCos ως ομολογιακά δεν μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζα, παρά μόνο οι κοινές μετοχές που προκύπτουν από την μετατροπή του. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιθυμούσε η αναλογία των κεφαλαίων που θα βάλει (και εφόσον βάλει) σε CoCos και μετοχές να είναι 50% – 50%.

Η αντίδραση ωστόσο ήταν έντονη εκ μέρους της Ευρώπης και η κυβέρνηση καθόρισε το ποσοστό να επιμεριστεί σε 25% κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου και κατά 75% CoCos.

Τα CoCos μπορούν επίσης να εξαγοραστούν.  Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που ικανοποιηθεί η συνθήκη που τίθεται και μετατραπούν σε κοινές μετοχές τότε το ποσοστό του κράτους εν προκειμένω στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυτής, θα αυξηθεί. Το πόσο θα αυξηθεί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που ακόμα δεν είναι γνωστές, αφού δεν είναι ακόμα γνωστά τα ακριβή ποσά που θα λάβουν από τους  ιδιώτες επενδυτές, κλπ.

(Απόδοση κειμένου της Wall Street Journal από το Αθηναϊκό Πρακτορείο)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα