Τρεις σκληροί όροι για την έγκριση του νέου πακέτου

Τρεις σκληροί όροι για την έγκριση του νέου πακέτου
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, στην συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Διαβάστε τι ζήτησαν Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση για τη χώρα. Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το Eurogroup

Τρεις όρους προκειμένου το Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, “παρ’ όλη τη σημαντική πρόοδο, η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις”.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους:

* Την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή.

* Να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.

* Την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και “ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις” από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως “το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής”.

Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) σημείωσε πως ολοκληρώνεται “και πιστεύω ότι θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα”.

Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων, πραγματική εφαρμογή.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη μελετά την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας.

Βενιζέλος: Διαλέγουμε Ευρωζώνη ή εξοδο από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Εν τω μεταξύ έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ότι είναι αναγκαίο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή.

Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα