Τσακαλώτος: ‘Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές. Θα είμαστε προσεκτικοί’

Τσακαλώτος: ‘Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές. Θα είμαστε προσεκτικοί’

Συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου στο δανεισμό από τις αγορές προανήγγειλε από το συνέδριο του Economist ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας και την στήριξη του επικεφαλής του Esm. Η συμβουλή Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα

“Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος. Μπορεί να πείσει ξανά τους επενδυτές χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων” τόνισε το πρωί της Πέμπτης, ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ στην δημόσια συζήτηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

“Έχουμε δανείσει ήδη την Ελλάδα με 175 δισ. ευρώ. Με την ιδιότητα μας ως οι μεγαλύτεροι δανειστές θα βοηθήσουμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για το χρέος”, συνέχισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Τις επόμενες μέρες θα εκταμιευτεί η δόση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά από ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αν οι αλλαγές συνεχίσουν και ολοκληρωθούν η Ελλάδα θα είναι το επόμενο success story μετά την Ιρλανδία την Πορτογαλία την Ισπανία και την Κύπρο που χρηματοδότησε ο ESM”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι το υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσει με ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο στις αγορές. “Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές”, είπε, τονίζοντας ότι “θα πρέπει αν επιλεγούν προσεκτικά χρόνος και ο τρόπος του δημοσίου δανεισμού αφού το κλίμα που μετέφερε από τις επαφές που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο ήταν θετικό”.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει και χωρίς να είναι η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές κατά τον υπουργό θα βοηθήσει εκ των υστέρων και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Στο θέμα της ανάπτυξης ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομκή προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αλλά οι επενδύσεις παραμένουν ακόμη έξω από το κάδρο.

Τόνισε πάντως ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η Ελλάδα δείχνει πως μπορεί να πετύχει ανάπτυξη και να μειώσει φόρους ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ με την χρήση των μη παραμετρικών μέτρων, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους τόνισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 είναι υψηλός αλλά το 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνο είναι λίγο πολύ στόχος της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος άφησε και μια αιχμή και για το ΔΝΤ το οποίο επιμένει ότι μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ θυμίζοντας ότι αν το Ταμείο δεν πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε για το 2019- 2020 τότε γιατί τις επέβαλε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ με την σειρά του τόνισε ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του 1,3% του ΑΕΠ που προβλέπει για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. Σε ότι αφορά δε το επιχείρημα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μείνει μικρός λόγω γήρανσης του πληθυσμού που προβάλει το ΔΝΤ ο κ. Ρεγκλινγκ αντέτεινε ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας το εργατικό δυναμικό θα τονωθεί από την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια αναζητώντας  εργασία  στο εξωτερικό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα