Βενζινοπώλες: “Ασφυξία” από πλαφόν και αυξήσεις τιμών – Σε αναμονή κυβερνητικής παρέμβασης

Διαβάζεται σε 3'
Βενζινοπώλες: “Ασφυξία” από πλαφόν και αυξήσεις τιμών – Σε αναμονή κυβερνητικής παρέμβασης
Βενζινάδικο (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/ISTOCK

Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών επισημαίνουν ότι το ισχύον πλαφόν καθιστά τα πρατήρια μη βιώσιμα ενώ το υπ. Ανάπτυξης λέει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Σε οριακή κατάσταση επιβίωσης δηλώνουν ότι βρίσκονται οι βενζινοπώλες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, εξαιτίας του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την αμόλυβδη και το ντίζελ κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο θα αποφασιστούν μετά τη σημερινή πρωινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας κατέληξε στις σχετικές αποφάσεις σε έκτακτη γενική συνέλευση με τη συμμετοχή 31 ενώσεων. Η πρόταση για κινητοποιήσεις εγκρίθηκε ομόφωνα, με την Ομοσπονδία να επισημαίνει ότι το ισχύον πλαφόν καθιστά τα πρατήρια μη βιώσιμα. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, ενώ τονίζεται ότι το πλαίσιο της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τότε.

Παράλληλα, για τις νησιωτικές περιοχές εφαρμόζεται πρόσθετο πλαφόν που λαμβάνει υπόψη το κόστος μεταφοράς, όπως προκύπτει και από την περίπτωση της Λέσβου. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι υπάρχει συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, ώστε να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις για τον κλάδο.

Η συνάντηση

Στο ίδιο πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση του υπουργού με τις δύο ομοσπονδίες βενζινοπωλών (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ) αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στις ενστάσεις για το πλαφόν όσο και στο αίτημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα εφαρμοστεί χωρίς σχετική απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρήτρα διαφυγής στην ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου –που έχουν ξεπεράσει τα 112 δολάρια ανά βαρέλι– εντείνει τις πιέσεις στην αγορά καυσίμων και αυξάνει τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων. Το ασταθές διεθνές περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, ενισχύοντας τις αντιδράσεις του κλάδου απέναντι στο πλαφόν.

Οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων (17 Μαρτίου), η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,940 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αμόλυβδη 100 οκτανίων ξεπερνά τα 2,13 ευρώ. Το ντίζελ κίνησης φτάνει τα 1,916 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης τα 1,490 ευρώ, με τις τιμές σε ορισμένες περιοχές –όπως οι Κυκλάδες– να υπερβαίνουν τα 2 ευρώ για την αμόλυβδη.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν προβλέπει ανώτατο περιθώριο 5 λεπτών ανά λίτρο για τις εταιρείες εμπορίας σε σχέση με την τιμή διυλιστηρίου και 12 λεπτών για τα πρατήρια λιανικής. Για τα νησιά, προβλέπεται επιπλέον κόστος από 0,06 έως 0,15 ευρώ ανά λίτρο, ανάλογα με την περιοχή.

Στη Λέσβο, ήδη έχουν αποφασιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στα 20 λεπτά ανά λίτρο ή την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν καλύπτει το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Από την πλευρά της, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς υποστηρίζει ότι το συνολικό περιθώριο στη Λέσβο φτάνει έως και τα 32 λεπτά ανά λίτρο (με ΦΠΑ), επίπεδο που –όπως αναφέρει– όχι μόνο καλύπτει αλλά και υπερβαίνει το αντίστοιχο της προ κρίσης περιόδου, όταν το μέσο περιθώριο διαμορφωνόταν περίπου στα 30 λεπτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα