“Χειρόφρενο” στις διακοπές λόγω ακρίβειας – Οι μέρες και οι δαπάνες

Διαβάζεται σε 7'
“Χειρόφρενο” στις διακοπές λόγω ακρίβειας – Οι μέρες και οι δαπάνες
SOOC

Η ακρίβεια και τα περιορισμένα οικονομικά παραμένουν τα βασικά “φρένα” της διάθεσης για ταξίδι. Παρόλα αυτά πέρυσι, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, 5,1 εκατομμύρια πολίτες της χώρας όλων των ηλικιών πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι.

Περιορισμένος είναι ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις φετινές διακοπές καθώς μόλις το 15% φεύγουν έχοντας προγραμματισμό να διαθέσουν 800 ευρώ για τις μέρες ανάπαυλας.

Επίσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα φύγουν φέτος για διακοπές, κυρίως λόγω αβεβαιότητας και οικονομικών περιορισμών, την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί το βασικό ζήτημα. Αυτό αναφέρει η νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari, με στοιχεία από YOUGOV Profiles, που φωτίζει τις συνήθειες, τις επιλογές και τις τάσεις που χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι.

Με βάση την έρευνα, ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών είναι οι 9 ημέρες με με 1 στους 2 ερωτηθέντες να κάνουν διακοπές το πολύ έως μια εβδομάδα. Και 2 στους 10 έως 2 εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες συμπιέζουν χρόνο και έξοδα, με σχεδόν 50 ευρώ την ημέρα ανά άτομο χωρίς να παραιτούνται από την ανάγκη για ξεκούραση.

Το μέσο κόστος διακοπών είναι 446 ευρώ ανά άτομο, με σχεδόν 50 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Ειδικότερα 1 στους 4 έχει προϋπολογισμό 200 ευρώ για τις διακοπές τους, 4 στους 10 έως 500 ευρώ ενώ το 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο φετινός τους προϋπολογισμός φτάνει έως τα 800 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 θεωρούν την ακρίβεια το βασικότερο μειονέκτημα των καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα και ακολουθεί η πολυκοσμία και οι κακές υπηρεσίες.

Επίσης το 63% των ερωτηθέντων επιλέγουν το προορισμό τους με βάση το κόστος και το 62% αναζητούν καθαρές παραλίες. Το 43% προτιμά να διαμείνει σε ξενοδοχείο και το 26% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή Airbnb, 13% σε εξοχικές κατοικίες και το 5% σε camping. Καθαρές παραλίες, ήρεμη ατμόσφαιρα και προσιτές τιμές, επίσης, είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής, ενώ η φυσική ομορφιά και η τοπική γαστρονομία παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Η ακρίβεια

Όπως, πάντως, αναφέρεται, από τα βασικότερα μειονεκτήματα των καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό 69%, η ακρίβεια σε όλα (τιμές, διαμονή, ακτοπλοϊκά) και σε ποσοστό 37% ο συνωστισμός και η τουριστική εκμετάλλευση και οι κακές υπηρεσίες σε υψηλές τιμές.

Πάντως, με βάση πληροφορίες, οι δαπάνες σε τουριστικο΄ς προορισμούς είναι συμπιεσμένες φέτος, απότοκο και του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης, λόγω πληθωρισμού.

Οι προτιμήσεις

Με βάση, επίσης, την έρευνα, από όσους πάνε διακοπές δηλώνουν πρώτες προτιμήσεις την Πελοπόννησο, που έχει εύκολη και φτηνή πρόσβαση και τα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα το 14% δηλώνει ότι θα επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου, το 12% την Πελοπόννησο, το 10% την βόρεια Ελλάδα, επίσης 10% την ηπειρωτική Ελλάδα, το 8% στην Κρήτη, το 7% την Αττική, 6% τα νησιά του Ιουνίου, 4%, την Εύβοια, επίσης 4% τα νησιά του Αργοσαρωνικού και 8% χώρες του εξωτερικού.

Δηλαδή ουσιαστικά το 39% των ερωτηθέντων που θα κάνουν διακοπές, δηλαδή 4 στους 10, θα προτιμήσει την ηπειρωτική Ελλάδα για να κάνει τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Παράλληλα, καθαρές παραλίες, ήρεμη ατμόσφαιρα και προσιτές τιμές είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής, ενώ η φυσική ομορφιά και η τοπική γαστρονομία παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η έρευνα ότι για τους Έλληνες, οι διακοπές σημαίνουν αυθεντικότητα, οικειότητα, ψυχική ανάταση και όχι απόλυτο offline, τουλάχιστον για έναν στους τρεις, με βάση τη Focus Bari.

Την ίδια ώρα με βάση την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, (ΙΕΛΚΑ), περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν προγραμματίσει να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Με βάση πάντα την ίδια έρευνα, το 2019, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων δήλωναν πως θα πάνε διακοπές. Το 2021, εν μέσωω πανδημίας, το ποσοστό όσων προγραμμάτιζαν διακοπές είχε πέσει στο 62%.

Τέλος με βάση τη Eurostat το 46% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και δεν έχει τη δυνατότητα να φύγει έστω και για μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι του, ποσοστό που ξεπερνά μόνο η Ρουμανία με 58,6%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 41,4%.

Ο αριθμός των ταξιδιών το 2024

Στο μεταξύ, με βάση έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε 5,1 εκατομμύρια ανήλθαν οι πολίτες της χώρας όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι και πραγματοποιήθηκαν 8,6 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 4% τόσο στα άτομα όσο και στα ταξίδια, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 81,3 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3,7042 δισεκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% και 7,5%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023, αντίστοιχα.

Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα της έρευνας ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών από την ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2024 ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 3,6%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 7,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 4,5%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 69,2 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 3,4324 δισεκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% και 7,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023.

Από τα ταξίδια αυτά των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 96,4% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, λοιποί προσωπικοί λόγοι) και το 3,6% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους, το 2024 με τα αντίστοιχα του 2023, παρατηρείται αύξηση 4,7% στα άτομα που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, κατά 4,4% στον αριθμό των ταξιδιών, κατά 7,5% στις δαπάνες και κατά 5% στις διανυκτερεύσεις.

Αναφορικά με τα άτομα που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους το 2024, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται στις ηλικίες 45- 64 ετών, με αντίστοιχη αύξηση κατά 6,5%. Στις ηλικίες αυτές η αύξηση των ταξιδιών ανήλθε σε 3,7%, των δαπανών σε 4,6% και των διανυκτερεύσεων σε 3,2%.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση το 2024, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, στα οποία σημειώνεται αύξηση 9% και κατά 8,2% στις διανυκτερεύσεις.

Μεταφορά και διαμονή

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,7 εκατομμύρια ταξίδια) και δευτερευόντως με θαλάσσια μέσα (1,2 εκατομμύριο ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων του 2024 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2023, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς, με αντίστοιχη ποσοστιαία μεταβολή 17%.

Το 52,4% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, εκ των οποίων το 53,9% πραγματοποιήθηκε σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 73,7% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν 8,2% και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν 16,8%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (47,6% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος που επιλέχθηκε σε ποσοστό 60,5%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση 8,5% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις 4,6% σε σύγκριση με το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα