Ζαν Πιερ Μπελ: “Να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη” του χρέους στην Ελλάδα

Ζαν Πιερ Μπελ: “Να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη” του χρέους στην Ελλάδα
©Francois Lafite/Wostok Press France, Paris 25/09/2011 Jean Pierre Bel, president du groupe socialiste au Senat, a ete reelu senateur. Il pourrait devenir le prochain president du Senat. Jean Pierre Bel, leader of the socialist group in the Senate, has been reelected. He may become the next Senate president. Wostok Press

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου της Γερουσίας της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Μπελ, για το ελληνικό χρέος. Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup για τις ελληνικές προσπάθειες

Ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζαν-Πιερ Μπελ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να «χαλαρώσει λίγο η μέγγενη» του χρέους, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις» σε ό,τι αφορά τους τρόπους διευθέτησής του.

Ο Μπελ, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, δήλωσε απευθυνόμενος σε μέλη της γαλλικής κοινότητας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα ότι η τοποθέτησή του είναι «λίγο διαφορετική από το μήνυμα που μεταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα».

Ο ελληνικός λαός «δεινοπαθεί κι έχει συναινέσει σε σημαντικές προσπάθειες για τις οποίες πιθανόν δεν υπάρχει επαρκής επίγνωση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την τοποθέτησή του αυτή, ο Μπελ εξήγησε ότι θεωρεί πως «πρέπει να πείσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας να χαλαρώσουν λίγο τη μέγγενη στην Ελλάδα».

Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν αμφισβητεί το έργο της (διεθνούς) τρόικας» των πιστωτών της χώρας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που έχουν ζητήσει τεράστιες προσπάθειες από την Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από το 2010, και εκτιμώντας ότι «η συγκράτηση των δημοσίων οικονομικών είναι απολύτως απαραίτητη», ο Μπελ επισήμανε ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις» όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο φθάνει σήμερα το 175% του ΑΕΠ.

Χωρίς να προτείνει ο ίδιος μια ελάφρυνση χρέους —στην οποία η Γερμανία αντιτίθεται—, ο Μπελ υπενθύμισε ακόμη ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν είχε κρίνει το 2011 (ενώ δεν βρισκόταν πια στη θέση αυτή) ότι «ένας καλός τρόπος (να δοθεί τέλος) στην ελληνική κρίση θα ήταν μια διαγραφή χρέους».

Σύμφωνα με τον Μπελ, χρειάζεται να «δοθούν κάποιες ελπίδες» στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταγράψει οικονομική ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια το 2014 και ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 προ της εξυπηρέτησης του χρέους.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια

“Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας” δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Γ. Ντάισελμπλουλ δήλωσε ότι “είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής”. Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

“Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα” είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας παράλληλα ότι “πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών”. “Αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση” ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε, από πλευράς του, ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι “οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες”.

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δις ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα