Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που βιώνει έμφυλη βία;

Διαβάζεται σε 2'
Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που βιώνει έμφυλη βία;
24 MEDIA LAB

Η Μαρία Λούκα με τη βοήθεια των δικηγόρων του Κέντρου Διοτίμα παρουσιάζουν έναν οδηγό αναγνώρισης για κάποιες μορφές έμφυλης βίας αλλά και δικαιωμάτων για τα θύματα.

Η Διεθνής Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας βρίσκει σ’ ένα εξαιρετικά άγριο και ασφυκτικό περιβάλλον για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα παιδιά. Η ειδησεογραφία διατρέχεται καθημερινά από γυναικοκτονίες, υποθέσεις βιασμών ενηλίκων και ανηλίκων, από τη δράση κυκλωμάτων τραφικινγκ, από περιστατικά σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης.

Πολλές γυναίκες βρίσκονται παγιδευμένες σε σχέσεις κακοποίησης και πόνου. Η ασφαλής διαφυγή μιας γυναίκας από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, η προστασία της, η νομική και ψυχολογική υποστήριξη της δεν είναι ατομική ευθύνη. Είναι ευθύνη της Πολιτείας και δυστυχώς υπάρχουν πολλές ανεπάρκειες και προβληματικές στην απόκριση της, από το νομοθετικό, το εκπαιδευτικό μέχρι το επίπεδο των δομών και υπηρεσιών.

Το σημερινό podcast με τη βοήθεια των δικηγόρων του Κέντρου Διοτίμα, Μαρίνας Φαρμακίδη και Αγγελικής Κακανακη παρουσιάζει έναν οδηγό αναγνώρισης για κάποιες μορφές έμφυλης βίας αλλά και δικαιωμάτων για τα θύματα. Κι αυτό, διότι είναι κρίσιμο κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε μια συνθήκη βίας ή απειλής, να γνωρίζει που μπορεί να απευθυνθεί για να ζητήσει υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να μπορέσει να απεγκλωβιστεί, καθώς επίσης και κάθε άτομο που μπορεί να έχει στο στενό ή ευρύτερο περιβάλλον του μια γυναίκα που υφίσταται βία να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει.

Κάθε θηλυκότητα που σώζεται, είναι μια στιγμή ενδυνάμωσης για όλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα