‘100αρι’ πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση για το προσφυγικό

‘100αρι’ πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση για το προσφυγικό
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ) ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ευρωκίνηση

Σπριντ για την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Από αύριο η ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών που θα εισέρχονται στη χώρα για την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη και οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία

“Ανάσα ζωής” πήρε η Αθήνα για το προσφυγικό ζήτημα το οποίο μπορεί να μπαίνει, πλέον στη φάση υλοποίησης μιας σειράς αποφάσεων, όμως ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κάποιον σημαντικό χρόνο προκειμένου να μπορέσει να ασχοληθεί πιο ενεργά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Κοτζιάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Τόσκας, Γιώργος Κυρίτσης και Όλγα Γεροβασίλη πραγματοποιούν σύσκεψη από το μεσημέρι με όλα τα νέα δεδομένα της Συνόδου.

Από αύριο αρχίζει, τυπικά έστω, η ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών που θα εισέρχονται στη χώρα για την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη και οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε.

Για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα μας (47.536 σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία) θα ισχύει το ίδιο. Δεν θα εντάσσονται, όμως στη συμφωνία “ένας προς έναν” της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι ¨τιτάνια¨ και ο δρόμος που οφείλει να διανύσει η χώρα τεράστιος έτσι ώστε στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των ¨28¨ τον Ιούνιο να πιστοποιηθεί η πρόοδος που έχει γίνει.

“Θολό” σημείο παραμένει το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει ακόμα το βάρος που έχει βγάλει από τις ¨πλάτες¨ της, καθώς η συνεισφορά των χωρών στο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική. Η Ε.Ε μπορεί να κατέληξε σε μια συμφωνία, όμως η απορρόφηση των προσφύγων θα εξακολουθήσει να γίνεται με δυο ταχύτητες. 

Το αδιέξοδο σε αυτό το πεδίο είναι εμφανές με τον πρωθυπουργό στη χθεσινή συνέντευξη τύπου να προκρίνει ως μοναδική λύση την οικονομική συνεισφορά όσον αρνούνται να δεχτούν στα δικά τους εδάφη πρόσφυγες.

Μπορεί το “κλειδί” της προσφυγικής κρίσης να εξακολουθεί να το έχει η Τουρκία, όμως όσο οι χώρες του βαλκανικού δρόμου δεν ρίχνουν τους “φράχτες” ο κίνδυνος η συμφωνία να οδηγηθεί σε μια “επίπονη διαδικασία για λίγους” είναι ορατός.

Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πολύ σύντομα να αλλάξει η εικόνα τόσο στον Ειδομένη όσο και στον Πειραιά με την μεταφορά του πληθυσμού σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Ειδικά για την Ειδομένη κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, καθώς με την χθεσινή συμφωνία έγινε σαφές ότι ότι το κλείσιμο της βαλκανικής οδού είναι οριστικό και οι πρόσφυγες θα κατανοήσουν πως η χερσαία διαδρομή προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δεν θα ανοίξει.

Η πιο δύσκολη εξίσωση, πάντως θα είναι η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ξεχωριστά για κάθε περίπτωση που καλείται να κάνει η χώρα με διαδικασίες fast track.

Υπολογίζεται πως η επιχείρηση απαιτεί περί τα 4.000 άτομα. Οι 2.300 θα είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαπραγμάτευση

Το σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει πλέον πιο “δυναμικά” το βλέμμα του στην διαπραγμάτευση που μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της. Κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και φορολογικό βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως και η νέα κόντρα του Μαξίμου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η βραδινή του ομιλία στο ξενοδοχείο President για την εκδήλωση με θέμα “Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για την δημοκρατία και την Ευρώπη”.

Αναλυτικά η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα