Αγρότες- κυβέρνηση: Πώς από την κλιμάκωση φτάσαμε στο διάλογο

Διαβάζεται σε 5'
Αγροτικά μπλόκα στα Τέμπη
Αγροτικά μπλόκα στα Τέμπη EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη στο Μαξίμου με τους αγρότες, οι οποίοι εν τω μεταξύ άνοιξαν τα μπλόκα σε ένδειξη καλής θέλησης, αλλά με τα τρακτέρ να παραμένουν σε ετοιμότητα στις εθνικές οδούς

Από την κλιμάκωση στο διάλογο μέσα σε λίγες ώρες:

Οι αγρότες άρχισαν χθες το πρωί να σφίγγουν την τανάλια στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η κυβέρνηση απειλούσε με αστυνομική καταστολή, αυτόφωρο και πρόστιμα. Αλλά τελικά το απόγευμα έκλεισε ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των μπλόκων για την Τρίτη 13 Ιανουαρίου. 

Οι αγρότες ούτως ή άλλως και από την πανελλαδική συνέλευση της περασμένης Κυριακής στα Μάλγαρα ζητούσαν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ζήτησε χθες το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με τον κ.Μητσοτάκη. Καθώς όπως τόνισε οι προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους αγρότες.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δια του Παύλου Μαρινάκη στο briefing δεν έδειχνε πάντως διάθεση ουσιαστικού διαλόγου. Και αυτό καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κάλεσε εκείνη τη στιγμή τους αγρότες σε συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη, αλλά έκανε μία επισήμανση και έθεσε δύο όρους.

Επισήμανε ότι: “Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα”. Και έθεσε ως προϋπόθεση πρώτον να προσέλθει σε μία συνάντηση αντιπροσωπεία όλων των μπλόκων και δεύτερον να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ πάντως οι αγρότες είχαν καταφέρει να κλείσουν και κρίσιμους παράδρομους όπως στο Μπράλλο. Και στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να τους σταματήσει. Ενώ η αυτόφωρη σύλληψη χιλιάδων αγροτών ήταν πρακτικά αδύνατη και η επιβολή προστίμων δύσκολη εφόσον είχαν βγει από τα τρακτέρ οι πινακίδες.

Τελικά πάντως ο κ.Μαρινάκης απηύθυνε νέα και συγκεκριμένη αυτή τη φορά πρόσκληση στους αγρότες για συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, δεδομένου ότι Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Και τα μπλόκα άρχισαν να ανταποκρίνονται άμεσα θετικά.

Σε ένδειξη καλής θέλησης οι αγρότες σταμάτησαν μάλιστα άμεσα το σχέδιο αποκλεισμού και των παρακαμπτηρίων οδών, το οποίο θα σήμαινε ολικό μπλακ άουτ στο οδικό δίκτυο. Όμως τα τρακτέρ παραμένουν στην εθνική οδό, έτοιμα για νέα μπλόκα. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν άνοιξαν χθες τα βασικά μπλόκα, όπως πχ στον Προμαχώνα Σερρών.

Στο Μαξίμου ελπίζουν σε λύση

Επομένως η συνάντηση της Τρίτης θα είναι κρίσιμη. Από την κυβέρνηση πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι, αν και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ή δυνατότητα με βάση και τους κανόνες της Ε.Ε. για περισσότερα μέτρα.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και το παράδειγμα των λαϊκών αγορών, για να πείσουν τους αγρότες πως “όταν κάποιος προσέρχεται σε διάλογο χωρίς ακρότητες και ακραίες κινητοποιήσεις, μπορεί να βρεθεί πάντα κοινός τόπος και λύση.” 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι: “Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο φτάνουμε στη φάση της αντιμετώπισης αυτής της πολυήμερης εκκρεμότητας” και προσέθεταν: “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε ήρεμα και συναινετικά. Αυτή ήταν και είναι η τακτική της κυβέρνησης.” 

Οι αγρότες από την πλευρά τους φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη και για λόγους τακτικής, δηλαδή προκειμένου να δείξουν ότι εκείνοι επιθυμούν διάλογο, αλλά και για λόγους ουσίας, δηλαδή γιατί θέλουν να εξηγήσουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό την κατάσταση και γιατί προσδοκούν ότι από εκείνον θα πάρουν κάτι παραπάνω.

Τι παραπάνω θα μπορούσε να δώσει ο Μητσοτάκης

Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι τελικά η κυβέρνηση προχθές ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ΓΑΙΑ με το αγροτικό ρεύμα στα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους αγρότες που δεν είναι σε ρύθμιση.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Δεδομένου ότι αρχικά οι διαρροές από κυβερνητικής πλευράς έκαναν λόγο για 8,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτό θα μπορούσε να είναι μία νέα πρόταση.

Πάντως ο κ.Μαρινάκης χθες στο briefing δήλωσε ότι δυνατότητα για παραπάνω στο ρεύμα δεν υπάρχει. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για “τεχνικές διευθετήσεις”. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να επωφεληθούν της νέας τιμής και οι αγρότες που έχουν ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ.

Μένει βέβαια να φανεί εάν ένα ακόμη “δωράκι” για το ηλεκτρικό ρεύμα (εφόσον δοθεί και αυτό) μπορεί να κατευνάσει την οργή που επικρατεί μεταξύ των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι ειδικότερα ζητούν περισσότερα, καθώς η διάθεση των υπόλοιπων της βασικής επιδότησης δεν αρκεί για να σώσει την κατάσταση μετά την καταστροφική επέλαση της ευλογιάς. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι κτηνοτρόφοι καταγγέλουν ότι ακόμη δεν έχουν λάβει τα χρωστούμενα από προηγούμενες θανατώσεις ζώων κλπ.

Το Σαββατοκύριακο η πανελλαδική των μπλόκων θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι που θα μετέχουν στη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη και προφανώς θα θέσει και ορισμένες “κόκκινες γραμμές”. Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο προφανώς θα επιχειρηθεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις, με στόχο να μην αποβεί άκαρπη η συνάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα