Τσίπρας στη Βουλή: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μνημόνιο

Τσίπρας στη Βουλή: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μνημόνιο
Discussion at the plenary regarding the debt negotiation progress Athens, on June 6, 2015 Sooc

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση μπροστά στη συμφωνία και ανέφερε πως εξεπλάγην δυσάρεστα από την πρόταση που του παρέδωσε ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και εξήγησε γιατί ζήτησε να ενημερώσει τη βουλή στην “τελική ευθεία και στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Να ενημερωθεί το σώμα και τα πολιτικά κόμματα, ο ελληνικός λαός για το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική μου ευθύνη. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του διαπραγματευόμαστε και αγωνιζόμαστε”.

“Από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση. Μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την ελληνική δικαιοσύνη” σημείωσε και υπογράμμισε: “Λύση ουσιαστική στο μεγάλο ζήτημα του χρέους. Αυτή τη συνολική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την οικονομία στην τελευταία επταετία που τα χρόνια του μνημονίου πέρασε στις πλάτες του ελληνικού λαού, χρειαζόμαστε. Τη χρειάζεται και ολόκληρη η Ευρώπη, ώστε να κλείσει ο κύκλος της κρίσης του 2008” εξήγησε.

LIVE εικόνα από τη συζήτηση των κομμάτων για τη συμφωνία στη βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για “έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή για συμβιβασμό καθώς δεν αποτύπωσε αυτές καθεαυτές τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Μια σαφής απόδειξη του σεβασμού μας και στις διαδικασίες και στους συνομιλητές μας. Η πρόταση αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα τη μόνη ρεαλιστική βάση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα σέβεται τις εκλογές και τους κοινοτικούς κανόνες”.

Βασικός άξονας της συμφωνίας είναι η μείωση των πλεονασμάτων

Βασικό χαρακτηριστικό ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι η μείωση των πλεονασμάτων. “Τα υψηλά πρωτογενή είναι το άλλο όνομα της λιτότητας” και συμπλήρωσε πως μια πρόταση θα αποτελεί βάση συζήτησης μόνο υπό μία προϋπόθεση: “ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία λύση για την Ελλάδα. Δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών που επιδείνωσε, αντί να λύσει το πρόβλημα του χρέους και της εξόδου της χώρας από την κρίση”.

“Το κρίσιμο σημείο δεν είναι το μείγμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά η αλλαγή της συνταγής και ο τερματισμός της σκληρής λιτότητας που γεννά ύφεση, σε συνδυασμό με μια ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους” αναφέρει. “Μόνο έτσι η οικονομία μπορεί να γίνει ασφαλής για τους επενδυτές και τις αγορές. Ουσιαστική και όχι απλή αναφορά υπόσχεσης σε μια απόφαση του γιούρογκτουπ όπως αυτή που ποτέ δεν υλοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2012” και συμπλήρωσε: “Κανείς δεν θέλει να βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί ενός διαρκώς ενδεχόμενου κινδύνου”, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για μειοψηφίες που ποντάρουν στη διαίρεση.

“Έχω τονίσει ότι δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια λύση οριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια λύση που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση της εξόδου από την ευρωζώνη. Που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των αναποτελεσματικών και άπιαστων πλεονασμάτων και της λιτότητας” σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Αυτό αντικατοπτρίζεται στους δείκτες του χρέους και των κοινωνικών ανισοτήτων και στους δείκτες της ανταγωνιστικότητας της οικονομία που δεν ανέκαμψε ποτέ τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Δυσάρεστη έκπληξη η πρόταση των δανειστών

“Ομολογώ ότι η εισήγηση του Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε καθόλου υπόψη του τις διαπραγματεύσεις και ότι η ειλικρινής προσπάθεια από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία” ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. “Οι πολιτικοί της ελληνικής βουλής δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν πως μετά από πέντε χρόνια θα μπορούσε να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά 10% στο ΦΠΑ” και έκανε λόγο για μη ρεαλιστικές προτάσεις. “Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές του” ολοκλήρωσε.

Ζητώ την άποψη της αντιπολίτευσης

“Θεωρώ καθήκον πριν πάρω οριστικές αποφάσεις για τους θεσμούς, να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων για το θέμα” σημείωσε ο κ. Τσίπρας ζητώντας να ακούσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης. “Αν μας καλείτε να αποδεχτούμε την πρόταση ή αν συντάσσεστε εναντίον. Κι αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δρυμεία κριτική, καλοδεχούμενη, γιατί δεν υπογράφουμε τη συμφωνία και περνάει ο χρόνος. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να μας πείτε αν αποδέχεστε αυτά που μας καλούνε να υπογράψουμε”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της χώρας ύψους 7.5 δις ευρώ που έχει εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, “παρά τον στραγγαλισμό που επελέγη ως διαπραγματευτική τακτική από τους θεσμούς. Από τον Ιούνιο δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση, ενώ από τις 18 Φλεβάρη υπάρχει και περιορισμός στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που δεν έχει κανέναν νομικό έρεισμα αφού το πρόγραμμα παρατάθηκε”

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε για τους δανειστές: “Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν τον ελληνικό λαό να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά απλή διαπίστωση που δεν χρειάζεται κανείς να μελετήσει τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης για να καταλάβει. Ο λαός μας ζητά να μην υποχωρήσουμε, υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών”.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία

“Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, η αλήθεια είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Πρώτον γιατί είναι πλέον σαφές στην Ευρώπη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία στις ανάγκες των υπολοίπων εταίρων, τους κανόνες των μελών της ευρωζώνης και όσων οι κοινές γνώμες άλλων χωρών ζητά” σημείωσε.

“Αντέξαμε επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους” ανέφερε και συμπλήρωσε. “Ας μη βιαστούν ορισμένοι να προδικάσουν εξελίξεις να βγάλουν συμπεράσματα. Όσο θα γίνεται περισσότερο από σαφές ότι αφορά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας τόσο θα γίνεται πιθανότερο οι εταίροι μας να προχωρήσουν στο ρεαλισμό”.

Οι έξι άξονες της συμφωνίας για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους άξονες της συμφωνίες που αποτελούν βάση για την ελληνική κυβέρνηση. “Πρώτον, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη μειώσει το λογαριασμό για τον ελληνικό λαό κατά 8 δις για τον επόμενο 1μιση χρόνο και κατά 14 στην επόμενη πενταετία. Δεύτερον, λύση στο ζήτημα του χρέους, τρίτον, προστάσία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού. Τέταρτο, η αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και τέλος επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας των εργασιακών σχέσεων”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “σε διαβούλευση με τον ILO, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την τελική πρόταση που θα έρθει και θα νομοθετηθεί, στο κοινοβούλιο που είναι κυρίαρχό και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα”.

Η τελευταία προτεραιότητα είναι το “ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό σοκ στην ελληνική οικονομία” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. “Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα συνοψίσουν την προοπτική μιας συμφωνίας δίκαιης. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικότερο, όσο ισχυρότερη είναι η βούληση του ελληνικού λαού να στηριχτεί η διαπραγματευτική γραμμή” ανέφερε.

Ο λαός πρέπει να είναι ήσυχος και περήφανος

“Στην τελική ευθεία θα ακουστούν πολλά” ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέστησε “ψυχραιμία, σύνεση και σωφροσύνη για την πολιτική και κοινωνική στήριξη της προσπάθειας”. “Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια” ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση.

“Πέρα από περήφανος ο λαός πρέπει να είναι και ήσυχος” κατέληξε ο κ. Τσίπρας. “Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις και ήσυχος γιατί η υπομονή μας, η αντοχή μας σύντομα θα φέρει καρπούς. Να ζήσει με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες με προοπτική ευημερίας, προόδου και προκοπής. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε”

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής:

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

“Επέλεξα να μην σηκώσω τους τόνους, σημασία έχει η τοποθέτηση όλων των κομμάτων με ειλικρίνεια, παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν τόσα προβλήματα” ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. “Από τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλου, υπάρχει μια προσδοκία ότι η χώρα θα οδηγηθεί και σύντομα μάλιστα σε τρίτο μνημόνιο. Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου να δικαιωθείτε και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες για τον τόπο” ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συνέχεια πως “αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Κι αν δίνουμε μια μάχη σκληρή σε αντίξοες συνθήκες είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε να υπογράφουμε ότι μας ζητούσαν” είπε και αναφέρθηκε στο περιστατικό της δήλωσης Χρυσοχοΐδη “ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει αυτό που ψήφισε”. Τέλος, ανέφερε: “Αγωνιζόμαστε σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε, διότι έσπευσαν να μειώσουν ακόμη και το δικαίωμα έκδοσης εντόκου γραμματίου”.

“Τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, τις δικές σας δεσμεύσεις, από τα μνημόνια που υπογράψατε. Αγωνιζόμαστε για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει ένα σαφές σχέδιο που αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους” ανέφερε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπερασπιστήκατε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

“Κε. Σαμαρά υπερασπιστήκατε σήμερα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και έχετε δίκιο να λέτε ότι μικρότερα αν δεν υπάρξει, σημαίνουν νέος δανεισμός για να αποπληρώσει το χρέος που κληρονομήσαμε. Αποφασίστε, θα συνταχθείτε μαζί μας απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που απαιτούν πλεονάσματα δηλαδή περισσότερη αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο λέτε ότι νοιάζεστε”.

“Στην Ελλάδα των μνημονίων μόνο η Ελβετία και άλλη μια ακόμη χώρα από αυτές του ΟΟΣΑ έχουν λιγότερο ποσοστό εργαζομένων στο δημόσιο από την Ελλάδα. Ποια είναι αυτή η ιερή αγελάδα; Οι καθαρίστριες που εσείς απολύσατε;” σημείωσε ο Τσίπρας αναφορικά με το δημόσιο.

Μιλώντας για τον ιδιωτικό τομέα υποστήριξε πως οι περασμένες κυβερνήσεις “επί πέντε χρόνο τον διαλύσανε”. “Σας άκουσα να λέτε ότι ερχόμαστε να φέρουμε βάρη και στη μεσαία τάξη. Καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μονάχα στην Κηφισιά. Θα καταλάβετε ότι δυστυχώς 30.000 εισόδημα δεν χαρακτηρίζει τη μεσαία τάξη. Γιατί πράγματι χρειάζεται να πιάσουμε στόχους, να έχουμε ισοσκελισμένους ισολογισμούς να έχουμε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα” ανέφερε. “Το ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 11%, στην εστίαση. Αύξηση προτείναμε στα ξενοδοχεία, αλλά όχι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για να μην κλείσουμε την ανταγωνιστικότητα” σημείωσε.

Πάντως ο κ. Τσίπρας κατέγραψε στα θετικά την άρνησή του κ. Σαμαρά “να αποδεχτούμε ως έχει την πρόταση των θεσμών. Θέλω να καταγράψω και αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά και πράγματι στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα αναφερθώ στη στάση σας και θα πω ότι αφού ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να άρουμε τις απαλλαγές, δεν μπορώ εγώ να το κάνω” σημείωσε.

Το email Χαρδούβελη ήταν πρόταση της περασμένης κυβέρνησης

“Όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το περιβόητο email δεν σας είχε ρωτήσει. Εδώ διαπράττετε ένα μεγάλο σφάλμα συγκρίνετε την πρόταση που μας δίνουν οι δανειστές, με την πρόταση που δώσατε εσείς. Ήταν η πρόταση της κυβέρνησής σας, δεν ήταν η πρόταση των δανειστών” εξήγησε και συμπλήρωσε: “Είναι άσκοπο να συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε και είναι άσκοπο γιατί θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη”.

“Η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κατά 8 δις ευρώ λιγότερο από τη δική σας πολιτική. Σε αυτό το email, πρότασή σας, προβλέπατε και την κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ στα νησιά και την μείωση, κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2016. Πρώτος έφερε την κατάργηση του ΕΚΑΣ ο υπουργός σας ο κ. Στουρνάρας. Οι δανειστές συμπεριέλαβαν σε μια πρόταση όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς είχατε θέσει προκειμένου να υλοποιήσετε” είπε ο κ. Τσίπρας.

Πλάνη η έξοδος από το μνημόνιο

“Προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε αξιοποιώντας μια πλάνη, ότι η χώρα θα έβγαινε από τα μνημόνια ευθύς αμέσως, θα αποχωρούσε από τη σκληρή εποπτεία του ΔΝΤ και θα έμπαινε στο μηχανισμό προληπτικής πίστωσης” ανέφερε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως όταν “ο κ. Χαρδούβελης επισκέφτηκε την κα. Λαγκάρντ για να της πει κάτι τέτοιο είδατε, τον ορυμαγδό των spreads”

“Είχατε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους για να βγούμε στις αγορές. Δεν είναι εύκολο αυτό, είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει καν η προοπτική της αναδιάρθρωσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολτική σας” εξήγησε.

Το έργο της κυβέρνησης σε καθεστώς ασφυξίας

“Περάσαμε νόμο για την ανθρωπιστική κρίση ο οποίος εφαρμόζεται, νόμο των 100 δόσεων. Μιλάτε για υστέρηση εσόδων, πλασματική διότι έχει να κάνει με το πότε άνοιξε η διαδικασία της είσπραξης” και συμπλήρωσε: “Δεν είναι μόνο το αίσθημα πατριωτισμού, είναι και ότι υλοποιήσαμε μια πολιτική που ανακουφίζει χιλιάδες πολίτες. Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση του μαύρου στην ΕΡΤ, καταλογίσαμε τα χρέη των καναλιών που ποτέ δεν τολμήσατε να πειράξετε”. 

“Έχουμε κάνει την Ελλάδα κεντρική χώρα στις εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή μας. Δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι μια μικρή χρεωμένη Ελλάδα να κάνει αυτά” συμπληρώνει για τις κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Το πρόβλημα που θέτετε δεν το έχει θέσει ούτε η Μέρκελ

“Είπατε κ. Θεοδωράκη ο χρόνος μας τελειώνει, μόνο της Ελλάδας, όχι των εταίρων. Επιβεβαιώνετε την άποψη που λέει ότι δεν θα υπάρχει καμιά επίπτωση. Μας βάλατε ένα όριο στη διαπραγμάτευση, 14 Ιουνίου. Γιατί; Τότε κλείνει το γερμανικό κοινοβούλιο για το καλοκαίρι. Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα δεν μου το έχει θέσει η Καγκελάριος και μου το θέτετε εσείς” σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. “Όριο θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνία που θα είναι αξιοπρεπής και δίκαιη” σημείωσε.

Δείτε το βίντεο της δευτερολογίας του κ. Τσίπρα:

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

“Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας, θα πλήξει μόνο την Ελλάδα και η Ευρώπη θα είναι όπως ήταν την επόμενη μέρα. Η καμπάνα θα χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και αν δέχονται τις επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης Ντράγκι, αυτό θα σταματήσει, κάποτε. Η Ιταλία θα συνεχίσει να έχει χρέος 136% του ΑΕΠ και αυτό αφορά και τη Γαλλία και τη Γερμανία” σημείωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη διαδικασία της ενημέρωση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε κλείνοντας πως παρά της αντιξοότητες διατηρεί την αισιοδοξία του. “Είμαστε κοντύτερα σε μια λύση, παρά το γεγονός πως είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως η ελληνική θέση θα δικαιωθεί”. Τέλος, ανέφερε πως θα φέρει τη συμφωνία εις πέρας αυτή η κυβέρνηση ακόμη και για εκείνους που της ασκούν κριτική, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα