Αλβανός ΥΠΕΞ: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χειμάρρα δεν ανήκουν σε ιδιώτες

Αλβανός ΥΠΕΞ: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χειμάρρα δεν ανήκουν σε ιδιώτες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι AP

Επιμένει η αλβανική πλευρά για τις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα, με τον Αλβανό υπουργός Εξωτερικών να απαντά στις αντιδράσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της στη Χειμάρρα εμφανίζεται η κυβέρνηση στα Τίρανα, παρά τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις για καταστροφή των περιουσιών ομογενών.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικώνν της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αντιδρώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χιμάρα, δήλωσε σε εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τα “κρατικά ακίνητα” για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και ότι τα σπίτια των Ελλήνων δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία.

Ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις, και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας μίλησε για τις δυσκολίες με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Περιέγραψε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Σερβία ότι έχουν στάσιμες θέσεις σαν ‘γρανίτη’ και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό,τι συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Μπουσάτι επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των Τσάμηδων, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την τσαμουριά, αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, είπε ότι συμμερίζεται την πεποίθηση ότι οι Αλβανοί στην περιοχή απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία και δικαιώματα, όπως συμβαίνει με τους Αλβανούς στην πΓΔΜ, όπου η λεγόμενη «πολιτική πλατφόρμα των Τιράνων» είχε απτά αποτελέσματα, αφού έχουμε το νόμο για τη γλώσσα και την αξιοπρεπή εκπροσώπηση των Αλβανών σε σημαντικούς θεσμούς των Σκοπίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα