Ανακαλείται το αίτημα επανεξέτασης της καταδίκης για Μανωλάδα

Ανακαλείται το αίτημα επανεξέτασης της καταδίκης για Μανωλάδα

Μετά την αποκάλυψη πως είχε ζητηθεί από το ελληνικό κράτος η επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την ανάκληση του αιτήματος.

Την ανάκληση της αίτησης για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο επισήμως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η προσφυγή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέροντας: “Με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, κ. Wolfgang Brandstetter, ανακαλείται η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας”.

Το θέμα ήρθε στο φως από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει στις 30 Ιουνίου την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επιδίκαζε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Νωρίτερα πάντως, η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, είχε δηλώσει ότι η ίδια δεν έφερε ευθύνη, παρά το γεγονός ότι μία τέτοια απόφαση απαιτεί την υπογραφή της. Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

Πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνουν άγνοια για το πώς κατέληξε να υπάρχει αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ζητηθεί να διαβιβαστούν σε αυτό όλες οι σχετικές γνωμοδοτήσεις, προκειμένου να γίνει γνωστό με πιο σκεπτικό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε το αίτημα.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται γνωστό ότι “δεν υπήρξε ενημέρωση για το ζήτημα και φυσικά δεν υπήρξε έγκριση”.

ΚΕΕΡΦΑ: Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

Μετά την ανάκληση της αίτησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επανεξέταση της υπόθεσης της Μανωλάδας διεκδικούμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο το ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προχώρησε σε αίτηση επανεξέτασης της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την προσφυγή των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επέβαλε αποζημιώσεις άνω των 500.000 ευρώ από το κράτος. Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να προχωρήσει στην ανάκληση της αίτησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έφτασε μετά την κατακραυγή για την απαράδεκτη αίτηση ανάκλησης που λειτουργούσε σαν “κράχτης” για κλιμάκωση της ρατσιστικής εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Το συμβάν προκαλεί ρίγη αν αναλογιστούμε ότι ο κορυφαίος θεσμός προχώρησε στην πράξη αυτή αφού συμβουλεύτηκε θεσμούς της δικαστικής εξουσίας οι οποίοι κατ΄ ουσίαν συνέβαλαν στην αθώωση των μπράβων της Μανωλάδας που πυροβόλησαν τους εργάτες γης και κατόπιν τούτου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε την καταδικαστική του απόφαση!!!! Συμβουλεύτηκε τα δικαστήρια της Πάτρας και της Αμαλιάδας που εξέδωσαν τις απαράδεκτες ρατσιστικής έμπνευσης φιλοεργοδοτικές αποφάσεις για τις οποίες υπήρξε πάνδημη κατακραυγή.

Ο θεσμικός ρατσισμός εμπόδισε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους εργάτες γης στα ματοβαμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Είναι αδιανόητο τώρα να επιχειρεί να πάρει την ρεβάνς.

Η ΚΕΕΡΦΑ επιμένει ότι είναι μονόδρομος ο σεβασμός των εργατικών δικαιωμάτων με την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εδώ και τώρα!

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιάστηκε στα πράσα. Η ανάκληση του κυβερνητικού αιτήματος για επανεξέταση της “υπόθεσης Μανωλάδας” από το ΕΔΑΔ, μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, θα σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας όχι όμως την δική τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σταματήσει η εξαπάτηση και η υποκρισία.

Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα  και τώρα προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

Τότε χαρακτήρισαν “όνειδος” τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας αποκρύπτοντας επιμελώς ότι  κατά την εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν σθεναρά ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε παραβίαση δικαιωμάτων και εμπορία ανθρώπων.

Τρέμουν γιατί, τώρα, το ΕΔΑΔ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις δικές τους πολιτικές στο θέμα της απασχόλησης των εργατών γης.

Η δήθεν λύση που προώθησε η κυβέρνηση, με την περιβόητη τροπολογία για τους παράτυπους εργάτες γης,  έχει μηδενικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Μανωλάδα δεν έχει αλλάξει. Στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ούτε βιώσιμο σχέδιο για την υποστήριξη των αγροτών και των μεταναστών.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επισημάνει από την ψήφιση της σχετικής διάταξης τη δυσκολία εφαρμογής της αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες “δουλεμπορίου” ή, όπως ορθά έκρινε η απόφαση του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε η χώρα μας, συνθήκες “καταναγκαστικής εργασίας” (forced labour).

Ο χαρακτηρισμός όνειδος επιστρέφει, πολλαπλασιασμένος, σε αυτούς”.

ΚΚΕ: Αισχρή πράξη η κατάθεση αίτησης επανεξέτασης της απόφασης

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μία αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα. Είναι σα να “πυροβολούνται” για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση δικαιώνει το καθεστώς δουλείας και εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών εργατών. Τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών ήθελε να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση και όταν νομοθέτησε την εκμετάλλευση των εργατών γης μέσω του εργόσημου, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν άδειες παραμονής, κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας και ομηρίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο κάθε εργαζόμενος, νέος, άνεργος, ειδικά οι μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να βάλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ίδιο “κάδρο” με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, σε ρήξη με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, το κράτος και τα κόμματα που τα υπηρετούν», καταλήγει το ΚΚΕ.

Πάντως με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, σήμερα, ανακαλείται το αίτημα της Ελλάδος για επανεξέταση της εν λόγω υπόθεσης ενώ η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε ότι το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα