Ανασχηματισμός: Εκτός ο Φιλης, μένει ο Σκουρλέτης, αναβαθμίζεται ο Παππάς

Ανασχηματισμός: Εκτός ο Φιλης, μένει ο Σκουρλέτης, αναβαθμίζεται ο Παππάς
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σστο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Βουλής των Ελλήνων.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Εκπλήξεις και βόμβες έκρυβε ο ανασχηματισμός, με κορυφαία στελέχη να μετακινούνται ή να μένουν εκτός και πρόσωπα της νέας γενιάς και εξωκοινοβουλευτικούς να αναλαμβάνουν κρίσιμα πόστα. Ποιοι έφυγαν, ποιοι μετακινήθηκαν, ποιοι αναβαθμίστηκαν, ποιοι ήρθαν

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έφερε ενδιαφέρουσες αποχωρήσεις και μετακινήσεις κορυφαίων και μη στελεχών, με πλέον πολύκροτο γεγονός την απομάκρυνση του Νίκου Φιλη από το υπουργείο Παιδείας και από την κυβέρνηση.

Καίτοι μετά την τελευταία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και με δεδομένη την υψηλή θέση στην οποια εξελέγη στην κεντρική επιτροπή, θεωρείτο βέβαιη η παραμονή του, ο κ.Φίλης ο οποιός βρισκόταν σήμερα στα Χανιά δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε να αποχωρήσει από το Παιδείας, αν και πριν από λίγο καιρό όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο του είχε βάλει “άριστα”.

Αρχικά ο κ.Τσίπρας πρότεινε στον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας το Εργασίας, το οποίο όμως ο κ.Φίλης αρνήθηκε επισημαίνοντας ότι δε θεωρεί ότι έχει επαρκή γνώση των θεμάτων. Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας του πρότεινε το θώκο του υπουργού Εσωτερικών που θεωρείται ότι κρατά τα κλειδιά του κράτους. Ομως ο κ.Φιλης αν και αναγνώρισε ότι ήταν δύο τιμητικές προτάσεις, δεν αποδέχθηκε και έτσι βρέθηκε εκτός. 

Το κλίμα πάντως μεταξύ του κ.Φίλη και του Μαξίμου ήταν εδώ και αρκετά καιρό ψυχρό, καθώς ουκ ολίγοι θεωρούσαν ότι “το είχε παρατραβήξει” με τις δηλώσεις για το ρόλο της Εκκλησίας στη Χούντα και την Κατοχή. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του “εκρηκτικού” στελέχους έφερναν σε αμηχανία το Μαξίμου: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επίθεση του κατά των “Παραιτηθείτε” το καλοκαίρι, η οποία δεν είχε ενθουσιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ενώ ορισμένοι έβλεπαν πίσω από κινήσεις της Αυγής τον πρώην διευθυντή της.

Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει πλέον ο χαμηλών τόνων πανεπιστημιακός, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου. Ο φυσικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εκείνος που αντίθετα όλοι περίμεναν να μείνει εκτός ή να υποβαθμιστεί καθώς οι αρμοδιότητες του Περιβάλλοντος κουρεύτηκαν με την Ενέργεια να αποτελεί πλέον χωριστό χαρτοφυλάκιο, ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όμως από καραμπόλα σε καραμπόλα βρέθηκε υπουργός Εσωτερικών.

Το πρόσωπο όμως που βρισκόταν στο επίκεντρο του ανασχηματισμού ήταν ο Νίκος Παππάς. Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών (και όχι μόνο από την αντιπολίτευση), ο κ.Παππάς μετακινείται από το υπουργείο Επικρατείας, αλλά αναβαθμιζόμενος: Αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο χαρτοφυλάκο του οποίου εντάσσονται όμως και τα ΜΜΕ.

Τη θέση του στο υπουργείο Επικρατείας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κύριος ρόλος του οποίου όμως είναι αυτός του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο Μαξίμου μαζί με τον “παλιό” Αλέκο Φλαμπουράρη, καθήκοντα υπουργου Επικρατείας αναλαμβάνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, με το Δημήτρη Λιάκο σε ρόλο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ ο Τέρενς Κουικ μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών σε ρόλο υφυπουργού αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό.

Το νέο υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Σταθάκης και στη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τοποθετείται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στο Κολλέγιο Bard, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποιος ανακαλείται για το λόγο αυτό από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτόν ανήκει η έμπνευση για την περίφημη φράση του Αλέξη Τσίπρα “Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ” και θα είναι ένας από τους εξωκοινοβουλευτικους υπουργούς, με ρόλο στη διαπραγμάτευση μαζί με το Δημήτρη Λιάκο, έναν ακόμη εξωκοινοβουλευτικό της νέας γενιάς (44 ετών), ο οποίος αναλαμβάνει πόστο

Από το υπουργείο Εργασίας φεύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος μένει εκτός. Το βάρος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά αναλαμβάνει η νεά (και ηλικιακά) υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, με νέες αναπληρώτριες τη Θεανώ Φωτίου και τη Ράνια Αντωνοπούλου.

Ονομα έκπληξη στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν η Λυδία Κονιόδρου, αν και η απομάκρυνση του Αριστείδη Μπαλτά δεν ήταν έκπληξη. Νέος υφυπουργός Αθλητισμού είναι ο πρώην γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ένας ακόμη εξωκοινοβουλευτικός της νέας γενιάς.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται στο Ναυτιιλίας (από το οποίο είχε ζητήσει οικειοθελώς να αποχωρήσει ο Θοδωρής Δρίτσας) και το Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει ουσιαστικά στα δύο, με το Εσωτερικών να αναλαμβάνει ο κ.Σκουρλέτης και το νέο χωριστό υπουργείο Διοικητικης Ανασυγκρότησης η μέχρι πρότινος κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Εκτός έμειναν και αρκετοί υφυπουργοί όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δημήτρης Μάρδας, αλλά και ο Τρύφων Αλεξιάδης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα