Ανασχηματισμός: Με 40άρηδες και τεχνοκράτες για να κλείσει η αξιολόγηση

Ανασχηματισμός: Με 40άρηδες και τεχνοκράτες για να κλείσει η αξιολόγηση

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό έδωσε ένα σαφές στίγμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Το νέο σχήμα δεν είναι προεκλογικό, αλλά σχήμα που θα κλείσει τη διαπραγμάτευση. Άφησε εκτός πρωτοκλασάτα ονόματα όπως ο Φίλης, στήριξε τον Παππά και έβαλε περισσότερα πρόσωπα της δικής του γενιάς

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός είναι γεγονός και το μήνυμα του είναι σαφές: Με 40άρηδες και με τεχνοκράτες να προστίθενται στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει την προθεση του να προχωρήσει στο σχεδιασμό του και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση άμεσα. Το νέο σχήμα δεν είναι προεκλογικό, καθώς δεν τήρησε όλες τις εσωκομματικές ισορροπίες που κάποιοι θα ανέμεναν, αν και επήλθαν και οι αναμενόμενοι συμβιβασμοί. Είναι όμως ένα σχημα με πιο έντονη τη σφραγίδα Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε  σαφές στίγμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ενώ άφησε εκτός πρωτοκλασάτα ονόματα όπως ο Νίκος Φίλης, έβαλε στην κυβέρνηση περισσότερα πρόσωπα της δικής του γενιάς, αλλά και περισσότερους τεχνοκράτες, αποφεύγοντας όμως τη “διεύρυνση” με γνωστά ονόματα πέρα του ΣΥΡΙΖΑ είτε από συγγενείς δυνάμεις είτε από άλλους κομματικούς χώρους. Μάλιστα πλην του Χρήστου Σπίρτζη (ο οποιος όμως ούτως ή άλλως ανήκει πλέον στο στενό πυρήνα του Μαξίμου) και του Παναγιώτη Κουρουμπλή (που έφυγε από το Εσωτερικών αλλά τελικά μετά τις απανωτές καραμπόλες βρέθηκε στο Ναυτιλίας, στις αρμοδιότητες του οποίου προστίθεται το Μεταφορών), οι υπόλοιποι ΠΑΣΟΚογενείς έμειναν εκτός κυβερνητικού σχήματος και δεν προστέθηκαν νέοι.

Το Μαξίμου στέκεται ιδιαίτερα στα πρόσωπα της γενιάς των 30άρηδων- 40άρηδων όπως ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος (ο οποιος θα παίξει σημαντικό συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, όπως είχε κάνει αθόρυβα και μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη μαζί με Τσακαλώτο- Χουλιαράκη), ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ( πρώην γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτό έχει τη σημασία του όσον αφορά στο μήνυμα που θέλει να στείλει το Μαξίμου και ενδεχομένως όσον αφορά στην αξιολόγηση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος πάντως δεν πηγαίνει σπίτι του αλλά στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών πλέον Γιώργου Κατρούγκαλου, που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να κλείσει τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Αλλά και σε πρόσωπα που δε συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, ανήκουν όμως στη γενιά Τσίπρα και προφανώς στην κατηγορία στελεχών που εκφράζουν το στίγμα της νέας κυβέρνησης, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τελικά δεν αναβαθμίστηκε σε υπουργό, αλλά παραμένει στη  θέση του επίσης με ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ο τεχνοκράτης- έκπληξη, που ανέφεραν πληροφορίες, είναι ο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στο Κολλέγιο Bard, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποιος ανακαλείται για το λόγο αυτό από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτόν ανήκει η έμπνευση για την περίφημη φράση του Αλέξη Τσίπρα “Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ” και είναι ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο στη διαπραγμάτευση, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που παραμένει αμετακίνητος στο θώκο του υπουργού Οικονομικών, αλλά

Ο κ.Τσακαλώτος (μαζί με τη Θεανώ Φωτίου ως αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας) είναι και οι μόνοι εκ των 53 που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε ο ίδιος να αποχωρήσει από το Ναυτιλίας. Στοιχείο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και άρα από τη ΔΕΗ) το οποιό αναλαμβάνει ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και την τοποθέτηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε συγκεντρώσει πυρά κομματικών στελεχών (Σβίγκου, Ηλιόπουλος) αλλά είχε έρθει και σε κόντρα με υπουργούς (Σπίρτζης, Δρίτσας), στη θέση υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός στήριξε απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποιος μπορεί να φεύγει από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, παίρνει όμως μαζί του ως φαίνεται τις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ. Η κόντρα με τον Πάνο Σκουρλέτη δεν έφτασε στα άκρα, με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο Νικος Φίλης βρέθηκε όμως εκτός κυβέρνησης όταν αρνήθηκε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο εκτός από το Παιδείας, γεγονός που μένει να φανεί εάν θα φέρει εσωκομματικούς πονοκεφάλους και αντιδράσεις, καθώς η απομάκρυνση εκλαμβάνεται από πολλούς ως υποχώρηση στις απαιτήσεις της εκκλησίας.

Βέβαια, εκτός από τους νέους και τεχνοκράτες, ο κ.Τσίπρας έβαλε στην κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με έντονη δραστηριότητα ή που αντιπροσωπεύουν γεωγραφικά και όχι μόν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν είχαν όμως ξανά υπουργοποιηθεί όπως ο Σωκράτης Φάμελλος (που ξεχώρισε ως πρόεδρος της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια), ο νησιώτης Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης. 

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα