Ανασχηματισμός μετά το ΣτΕ

Ανασχηματισμός μετά το ΣτΕ

Την ώρα που το βλέμμα της κυβέρνησης βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του Πάνου Σκουρλέτη στο Μαξίμου άνοιξε «την βεντάλια» του ανασχηματισμού

«Μια κυβέρνηση δεν πέφτει επειδή ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ακριβώς στη γραμμή που χάραξε και ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου τυχαία όλη την ημέρα χθες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος) έδειξαν με δηλώσεις τους πως το Μαξίμου βρίσκεται σε θέση «μάχης» για την κατάθεση νέου νόμου, η διορθώσεων στον υφιστάμενο αναλόγως το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Βουλή έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές κλειστές συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων στελεχών (Μιχάλης Καλογήρου, Λευτέρης Κρέτσος) εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα με κύριο στόχο να προστατευθεί το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την επιβολή της νομιμότητας με την καταβολή τιμήματος από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το κυβερνητικό στρατόπεδο με δεδομένο πως αρκετά στελέχη είχαν μιλήσει ακόμα και για πολιτική ήττα αν η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Πέφτουν οι τόνοι με Σκουρλέτη

Μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη ο υπουργός Ενέργειας πέρασε χθες το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συζήτησε με τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μια ώρα.

Σε μια προσπάθεια το Μαξίμου να ρίξει τους τόνους στο εσωκομματικό πεδίο και να προκαλέσει «ρωγμές» στο μέτωπο των «53+», ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον στενό του συνεργάτη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση και να ξεπεραστούν οι όποιες παρεξηγήσεις.

Με το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές να καλυτερεύει το ερώτημα για το αν ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει στην κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει. Από τη μια η σύγκρουση τόσο στο Συνέδριο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή με την μη ένταξή του στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, από την άλλη, όμως αρκετοί εκτιμούν πως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν καθυστέρησε καθόλου να επιχειρήσει να λύσει την παρεξήγηση μαζί του στέλνει ένα μήνυμα που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Κατά πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες ο υπουργός Ενέργειας μετά τις εξελίξεις και τις θέσεις που έχει διατυπώσει δεν μπορεί να παραμείνει στο πόστο του και συνεπώς ο πρωθυπουργός αναζητεί το χαρτοφυλάκιο που ενδεχομένως θα μπορούσε να του ταιριάζει.

Εκτός και αν και ο ίδιος έχει καταλήξει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η καλύτερη λύση είναι να παραμείνει στα βουλευτικά έδρανα.

«Ψήνεται» ο ανασχηματισμός

Το σίγουρο είναι πως γραφείο του πρωθυπουργού σβήνουν και γράφουν ονόματα σε ένα δύσκολο «παζλ» για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το Συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τους «πρώτους» υπουργούς, αλλά και στις ανάγκες της κυβέρνησης για γρήγορη και χωρίς εμπόδια υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Νέο πονοκέφαλο χθες στο Μαξίμου προκάλεσε η τοποθέτηση του Θοδωρή Δρίτσα για τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς, όμως να σχολιάζεται από κανένα κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών στελεχών οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο είναι θέμα ημερών, καθώς την Παρασκευή το μεσημέρι επιστρέφει από την Θεσσαλονίκη ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος θα κληθεί να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Κουμουνδούρου το Πολιτικό Συμβούλιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει τα μέλη του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα