Ανδρουλάκης: Κανόνες στις πολυεθνικές ενάντια στην αισχροκέρδεια

Διαβάζεται σε 5'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Η πρόταση που θα καταθέσει σήμερα σε ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των πολυεθνικών στην Ελλάδα που να διασφαλίζει στους καταναλωτές προστασία από την αισχροκέρδεια αναμένεται να προτείνει σήμερα  ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «The world in a new synthesis» το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει ένα ακόμη σαφές κι εφαρμόσιμο- δείγμα της ξεκάθαρης στόχευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καθημερινότητα του πολίτη. Με έμφαση μάλιστα στο Νο1 θέμα που απασχολεί: Αυτό της ακρίβειας.

Κεντρικό στοιχείο του θα είναι η ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, σε συνδυασμό με την έγερση των αντανακλαστικών της κοινωνίας. Δυο στοιχεία που σε μία ακόμη πολιτική πρόταση εστιάζουν στην εναλλακτική ιδεολογική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για ένα θέμα που κυβέρνηση «αφήνει» στην «λειτουργία της αγοράς».

Η πρόταση για τις πολυεθνικές

Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει  ένα πακέτο προτάσεων που θα έχει και  νομοθετικό χαρακτήρα και θα αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των πολυεθνικών εταιριών.

Θα βασίζεται σε αλλαγές του πλαισίου στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές που αφορούν τόσο τις εγχώριες όσο και τις αλλοδαπές πολυεθνικές επιχειρήσεις, στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ταυτόχρονη ενίσχυσή της αλλά και στην δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών.

Η τελευταία, μάλιστα, αυτή πρόταση το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι στοχεύει στην ενίσχυση της παρεμβατικότητας του καταναλωτικού κινήματος. Ένα στοιχείο που καταγράφεται έντονα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με απτά αποτελέσματα.

Όπως επισήμαιναν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με τις προτάσεις αυτές, που μπορούν να αποτελέσουν κυβερνητική πολιτική στόχος είναι «να μπουν κανόνες στην αγορά και στις πολυεθνικές! Να μπουν θεσμικά εμπόδια στην αισχροκέρδεια». Σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό «ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει με «καπέλο» το ίδιο προϊόν που άλλοι ευρωπαίοι -με υψηλότερους μισθούς- το αγοράζουν φθηνότερα».

Μάλιστα τα ίδια στελέχη θύμιζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν μόλις χρόνο πριν είχε αναφερθεί στην ανάγκη τέτοιων αλλαγών, όμως πρακτικά… έμεινε στις επιστολές που έστελνε προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κριτική για το υπερπλεόνασμα

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν την «απόληξη» της συνολικής κριτικής που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον συνδυασμό ακρίβειας, χαμηλών μισθών και υψηλής φορολογίας που συνιστά η πολιτική της.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση στα Τρίκαλα και την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Θεσσαλίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά στοιχεία που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου. Λέγοντας πως «ξαφνικά εμφανίζονται με 11 δισ. πλεόνασμα. Το έμαθαν -όπως λένε- πριν λίγες μέρες, τι έκπληξη. Πιστεύει κανείς ότι δεν γνώριζαν ότι το πλεόνασμα θα είναι πολύ μεγάλο; Και αφού το γνώριζαν, γιατί μας χαρακτήριζαν λαϊκιστές, όταν προτείναμε δίκαια μέτρα, είτε μη δημοσιονομικού κόστους όπως οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες, είτε μικρού δημοσιονομικού κόστους».

Επίσης στον πρόσφατη ομιλία του στην Διάσκεψη των Τομέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είχε επισημάνει ότι «το υπερπλεόνασμα συγκρούεται με την καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού, συγκρούεται με την πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος. Βλέπει, κρίνει και συγκρίνει. Έξι χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, έξι χρόνια έχουμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, έξι χρόνια έχουμε απαξίωση του κοινωνικού κράτους, της δημόσια υγεία και της δημόσιας παιδείας, έξι χρόνια έχουμε μια έξαρση της ακρίβειας και την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης. Αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη. Οι πιο φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά και αυτή η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ούτε ανθεκτική ούτε ποιοτική, όταν μία στις δύο ξένες άμεσες επενδύσεις είναι real estate, που σημαίνει «ανάπτυξη του ξεπουλήματος» της εθνικής περιουσίας. Για όλα αυτά που περιγράφουμε, δεν έχουν καμία συγκεκριμένη απάντηση και καμία σοβαρή απάντηση».

Μάλιστα είχε αναφερθεί και στην σύγκλιση με τα κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα αναρωτώμενος:

«Για ποια σύγκλιση μιλάμε, όταν η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το 2024 έχει ακόμη χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ σε σχέση με το 2010. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα! Τι λοιπόν καταφέρατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ;Τι άλλαξε στην Ελλάδα με τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης; Για ποιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο μιλάμε; Όταν το 2024 είχαμε το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην ευρωζώνη (6,4%).Για την κυβέρνηση όμως, όλα πάνε καλά. Γιατί «ξαφνικά» βρέθηκαν με ένα υπερπλεόνασμα 11,4  δισεκατομμύρια, ενώ υπολόγιζαν 6 δισ.Τα πράγματα είναι πάρα πάρα πολύ απλά: Το υπερπλεόνασμα αυτό δεν είναι προϊόν μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, αλλά μιας κακής ποιότητας ζωής που η καθημερινότητα δυσκολεύει και παράγει ανασφάλεια σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Αυτοί πλήρωσαν με την κατάρρευση της ποιότητας ζωής τους το υπερπλεόνασμα της σημερινής κυβέρνησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα