Ανοίγει η βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής

Ανοίγει η βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 7/12/2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Να φέρει "αέρα αλλαγής" σε όλα τα εκκρεμή θέματα της εξωτερικής πολιτικής επιδιώκει η κυβέρνηση. Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Μακεδονικό στο προσκήνιο

Μόνο η αρχή για ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για «διορθώσεις» στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να ανοίξει την ατζέντα σε όλα τα εκκρεμή θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Μακεδονικού συμπεριλαμβανομένου.

Παρά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για την επίσκεψη Ερντογάν, το Μαξίμου επιμένει στην θετική αποτίμησή της –κι αυτό όχι μόνο για όσα ελέχθησαν δημόσια, αλλά και για μηνύματα που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Καθαροί λογαριασμοί

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαμειφθέντων στο πρωθυπουργικό γραφείο την περασμένη Πέμπτη παραδέχονται πως η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ούτε εύκολη ήταν, ούτε ανέφελη. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο άνδρες έχουν εμπεδώσει μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και μία σχέση ειλικρίνειας, με πλήρη γνώση και αναγνώριση των διαφωνιών που έχουν μεταξύ τους, αλλά και των θέσεων που έχει ο καθένας όταν προσέρχεται σε τέτοιες συζητήσεις.

Μ’ άλλα λόγια, η φράση «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» φαίνεται πως περιγράφει τον κώδικα συνεννόησης Τσίπρα-Ερντογάν –τουλάχιστον ως προς το σκέλος των… «καλών λογαριασμών». Και αυτό φάνηκε και από όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, όταν για πρώτη φορά πήγε πίσω από την τουρκική «κόκκινη» γραμμή για την μειονότητα της Θράκης, αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι «τουρκικής, πομακικής και Ρομά προέλευσης».

Στο ίδιο πλαίσιο της θετικής αποτίμησης εντάσσεται και η διαβεβαίωση του Ταγίπ Ερντογάν –που επαναλήφθηκε και χθες, στο «Βήμα της Κυριακής»- πως η Άγκυρα δεν έχει καμία εδαφικού χαρακτήρα βλέψη σε βάρος των γειτόνων της, όπως επίσης και ότι το αίτημα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης αφορά μόνο στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Συνεργασία για το προσφυγικό

Πέραν όλων των προαναφερθέντων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συνεννόηση των δύο ηγετών περιλαμβάνει και κάποιες αλλαγές –έστω ατύπως- στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να κατανοεί ότι τα ελληνικά νησιά δέχονται τεράστιες πιέσεις και πως θα πρέπει ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν κριθεί η αίτηση ασύλου τους, χωρίς όμως να χάνουν το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία εφόσον η αίτηση απορριφθεί.

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έδειξε κατανόηση για την θέση αυτή, ενώ η αλλαγή στην εφαρμογή της συμφωνίας θα περιλαμβάνει μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μην υπάρξουν ευρωπαϊκές αντιδράσεις για αυτή την διαφαινόμενη άτυπη συμφωνία.

Εξελίξεις για την ονομασία

Με άλλα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από την Αθήνα, αλλά άφησε πίσω του βάσιμες προσδοκίες αφενός για εκτόνωση της πίεσης που υφίστανται τα νησιά του Αιγαίου, αφετέρου πως θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος στο «κόκκινο τηλέφωνο», αν σε κάποια δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει μαζί του για την αποφυγή έντασης, «θερμού επεισοδίου» ή έστω κάποιου «ατυχήματος».

Πέραν, όμως, των ελληνοτουρκικών, το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει την βεντάλια όλων των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής: κατά πληροφορίες, ουσιαστικές ήταν οι συζητήσεις Τσίπρα-Ερντογάν και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται αυτή την εβδομάδα να παράσχει αναλυτική ενημέρωση στον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Συν τοις άλλοις, ως έτος καθοριστικό για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ περιγράφουν στην κυβέρνηση το 2018, εάν και εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ εννοεί όσα λέει. «Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες», επισήμανε προχθές με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας από τη Τετραμερή Σύνοδο του Βελιγραδίου, καθιστώντας σαφή τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ανοίξει και το συγκεκριμένο θέμα, με ορίζοντα επίλυσης πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2018, όταν και θα εξεταστεί η ένταξη της γείτονος χώρας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

«Σε αυτή την προοπτική, βεβαίως, εγώ πρώτος θα είμαι που θα σπεύσω, ώστε η Ελλάδα να εγγυηθεί την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας», πρόσθεσε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, διότι ξέρουμε ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν».

«Αυτό, όμως, απαιτεί βήματα από όλες τις πλευρές και κυρίως απαιτεί και καθαρούς λογαριασμούς και συμφωνίες στα ουσιαστικά ζητήματα», κατέληξε, στέλνοντας μηνύματα και στην Άγκυρα, αλλά και στα Σκόπια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα