Άρθρο Βούλτεψη στο News247: Προτιμώ έναν κίτρινο Τύπο από έναν φιμωμένο Τύπο

Άρθρο Βούλτεψη στο News247: Προτιμώ έναν κίτρινο Τύπο από έναν φιμωμένο Τύπο
The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright. They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions: the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament you should not adapt, alter or manipulate any of the images you should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading context you should not authorise others to re-use the images if a photographers name is published on www.hellenicparliament.gr they should be credited photographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou

Η βουλευτής της ΝΔ απαντά στο θέση του News247 και εξηγεί γιατί φώναξε "ναι" όταν ο υπουργός επικράτειας Νίκος Παππάς ρώτησε εάν ή αντιπολίτευση προτιμά αυτά τα ΜΜΕ

Της Σοφίας Βούλτεψη

Καιγόταν το πελεκούδι στην Αθήνα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (με ένα από τα γνωστά προπαγανδιστικά non paper) αποφάσισε να συνεχίσει τις θριαμβολογίες περί δήθεν «κατά κράτος ήττας της διαπλοκής».

Με τα τρακτέρ (συγγνώμη… τανκς) στην Αθήνα, με τα «αριστερά χημικά» να σχηματίζουν νέφη παντού, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάστηκαν πως ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να προσφέρουν στον λαό και μερικά ακόμη «νέφη προπαγάνδας», μερικούς ακόμη «εξωτερικούς εχθρούς».

Όπως συμβαίνει με όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και όπως συμβαίνει πάντα όταν κάνει την εμφάνισή του με γενικευμένο τρόπο ένας υφέρπων φασισμός – όπου όλοι είναι έτοιμοι να καταγγείλουν κάποιον για τη γνώμη του και να επιτεθούν αδιακρίτως σε όποιον δεν συμφωνεί με την «κυρίαρχη άποψη».

Μέσα στη γενική σύγχυσή τους, σκέφθηκαν να μου κάνουν την τιμή να με συμπεριλάβουν και πάλι σε ένα non paper – λες και δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν στη βυθισμένη στην ύφεση χώρα από την οποία έχουν μέσα σε ένα χρόνο αφαιρέσει επτά μονάδες του ΑΕΠ της.

Γιατί; Μα επειδή απάντησα «Ναι» στο ερώτημα του υπουργού-καναλάρχη «Είστε ικανοποιημένοι από το τηλεοπτικό τοπίο;»

Αυτός που την προηγουμένη είχε δώσει συνέντευξη μόνος του στο «Μέγκα», αυτοί που ξημεροβραδιάζονται στα «κανάλια της διαπλοκής», δεν κρύβουν την άνεσή τους να γλείφουν εκεί που φτύνουν και να φτύνουν εκεί που γλείφουν, καταλαμβάνονται από ιερή οργή!

Φυσικά δεν είμαστε ίδιοι. Εγώ προτιμώ έναν κίτρινο Τύπο από έναν φιμωμένο Τύπο. Πιστεύω αυτό που είχε πει ο Τόμας Τζέφερσον: «Αν με ρωτούσαν αν προτιμώ κυβέρνηση ή εφημερίδες, θα απαντούσα εφημερίδες»!

Και δεν θεωρώ ότι είναι δουλειά των κυβερνήσεων να ασχολούνται με το περιεχόμενο της ειδησεογραφίας, της αρθρογραφίας, της κριτικής.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κλείσω ή να βάλω περιορισμούς στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, επειδή μου ασκούν (και το έχουν κάνει) σκληρή κριτική.

Κάτι τέτοια τα έκανε κάποτε ο Γκέμπελς, που πριν από την επιβολή του ναζιστικού νόμου περί Τύπου, είχε φροντίσει να αιτιολογήσει την απόφασή του με τη φράση «Ζητούμε νόμο κατά του συνειδητού ψεύδους…» (και μπορούσε να καθορίσει ο ίδιος ποιο είναι το «συνειδητό ψεύδος»).

Κάτι τέτοια τα έκανε ο Τσάβες, που είχε κλείσει ένα ιδιωτικό κανάλι επειδή δεν είχε μεταδώσει ολόκληρη την ομιλία του.

Στη συζήτηση στη Βουλή αποκαλύφθηκαν: Τα περί αναγκών της αγοράς αποδείχθηκε πως ήταν το περιτύλιγμα. Όλες τους οι ομιλίες περιστρέφονταν γύρω από το περιεχόμενο. Ο κ. Τσιρώνης μάλιστα έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί επειδή… ως οικολόγο τα κανάλια δεν τον εμφάνιζαν ποτέ.

Κατά καιρούς (και αυτή τη φορά) μιλούν για πόλεμο της διαπλοκής κατά της λαοπρόβλητης κυβέρνησης, για τη στάση των καναλιών στο δημοψήφισμα και άλλα τέτοια.

Επομένως, το βασικό τους πρόβλημα είναι να μην τους ασκείται κριτική. Ο έλεγχος της ενημέρωσης. Όσο πιο πολλά είναι τα κανάλια, τόσο πιο εύκολα ξεφεύγει κάποιος και περνά στην κριτική.

Όσο πιο λίγα, τόσο πιο ελεγχόμενα. Όσο πιο λίγα, τόσο πιο εύκολο να συναλλαγείς και να πάρεις ανταλλάγματα σιωπής και συμμόρφωσης.

Στην πραγματικότητα, πράττουν αυτά για τα οποία κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Γι’ αυτό άλλωστε μπορούν και τα περιγράφουν τόσο καλά: Θεσμική εκτροπή, διαπλοκή, έλεγχος της ενημέρωσης.

Ποιος είναι διαπλεκόμενος; Αυτός που θέλει να υπάρχουν πολλά μέσα ενημέρωσης – με κίνδυνο να έχει περισσότερη κριτική όταν θα βρεθεί στην εξουσία – ή αυτός που θέλει λιγότερα και επομένως ευκολότερα ελεγχόμενα;

Ποιος είναι διαπλεκόμενος; Αυτός που θέλει να μην ανακατεύεται καθόλου στα θέματα της ενημέρωσης, παραδίδοντας όλα τα σχετικά σε μια ανεξάρτητη αρχή ή αυτός που θέλει να κρατά στα χέρια του αυτό το κρίσιμο μέγεθος για τη Δημοκρατία, ξεδοντιάζοντας την ανεξάρτητη αρχή;

Ο έλεγχος της ενημέρωσης από τον κ. Παππά έγινε με εξαιρετικά μεθοδευμένο τρόπο:

-Τον Μάρτιο του 2015 κατάργησε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεταβάλλοντας συγχρόνως τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. τα οποία πλέον διορίζονται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Με το προηγούμενο καθεστώς, η επιλογή γινόταν μετά από ανοικτή πρόκληση ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και με εισήγηση εκπροσώπων του ΑΣΕΠ, του ΕΣΡ και του ΝΣΚ. Τι από τα δύο είναι πιο διαφανές και δημοκρατικό;

-Τον Απρίλιο του 2015, με το νόμο περί «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ (βαφτίσια έγιναν!) καταργήθηκε η αυτοτέλεια του Δ.Σ., αλλά και η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης από το Κράτος και τα πολιτικά κόμματα, αφού πλέον η ΕΡΤ υπογράφει «Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο», εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Παράλληλα, καταργήθηκε και επίσημα το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ο θεσμός του Μεσολαβητή και η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε τον Μάιο μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

-Στις 24 Οκτωβρίου, διαρκούσης της συζήτησης για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων («Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»), η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – που προέβλεπε την πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των προβλεπομένων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών (Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη).

Έτσι, ο κ. Παππάς αφού έγινε «ιδιοκτήτης» της δημόσιας τηλεόρασης, εξελίχθηκε και σε «καναλάρχη», καθώς ο ίδιος πλέον ορίζει τον αριθμό των υπό δημοπράτηση αδειών και το τίμημα – την τιμή εκκίνησης.

Και επειδή η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συναινέσει στον διορισμό των μελών του ΕΣΡ αν προηγουμένως δεν πήγαιναν στην ανεξάρτητη αρχή όλες οι αρμοδιότητες, ήλθε και η τελευταία «ουρά» με την Βουλή να αποφασίζει δήθεν για τον αριθμό των αδειών, μετά από πρόταση βέβαια του υπουργού και χωρίς να τεθεί κατά την συζήτηση θέμα ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των καναλιών.

Στην πραγματικότητα, δημοπρατούν άδειες ήδη δημοπρατημένες, καταργούν διεθνείς διαγωνισμούς, αδειοδοτούν αυτά που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, καταργούν ανεξάρτητες αρχές.

Ο προπαγανδιστικός σκοπός

Μετά την (αναγκαστική) κωλοτούμπα και την επιβολή του τρίτου μνημονίου, οι κυβερνώντες έπρεπε να προσφέρουν ένα προπαγανδιστικό αντίβαρο.

Να προσφέρουν θέαμα, να αποπροσανατολίσουν τον λαό, να απαιτήσουν από τον κόσμο να υπομείνει αδιαμαρτύρητα όλα τα δεινά που επέφεραν στη χώρα, επειδή τάχα αυτοί αγωνίζονται για ένα ανώτερο ιδανικό, επειδή τάχα δίνουν τον αγώνα τον καλό κατά της διαπλοκής.

Θεωρούν πως έτσι ο λαός θα πληρώσει ευχαρίστως τις συνέπειες της καταστροφικής τους πολιτικής, ανακουφισμένος από έναν δήθεν «πόλεμο» κατά της διαπλοκής που δήθεν έχουν κηρύξει.

Προφανώς φαντάστηκαν ότι θα πουν του λαού «εντάξει, δεν δώσαμε το αφορολόγητο που υποσχεθήκαμε, δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δεν αποφύγαμε την αύξηση του ΦΠΑ, δεν δώσαμε κατώτατο μισθό 751 ευρώ, δεν δώσαμε την 13η σύνταξη τον Δεκέμβριο, θα εξαφανίσουμε τις επικουρικές συντάξεις, θα πληρώνετε φόρους ακόμη και για να αναπνέετε, αλλά μην ανησυχείτε, πολεμάμε τη διαπλοκή, χτυπάμε τους κακούς, που σας ρουφάνε το αίμα».

Σκέφθηκαν ότι μπορούν να πουν στον κόσμο: «Αυξήσαμε τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, αυξήσαμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αλλά εσείς… φάτε καναλάρχες»!

Ότι θα πουν στους αγρότες: «Σας φορολογούμε τις επιδοτήσεις, ανεβάσαμε ΦΠΑ και φόρους, σας βάλαμε προκαταβολή φόρου 100%, τριπλασιάσαμε τις εισφορές στον ΟΓΑ, διατηρήσαμε τον ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια και αποθήκες, αλλά κάντε υπομονή γιατί εμείς τώρα δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε μαζί σας, πολεμάμε τους διαπλεκόμενους».

Παράλληλα, κατασκευάζουν την δική τους μιντιακή ολιγαρχία. Υποστηρίζουν ότι χτυπούν την διαπλοκή, την ίδια ώρα που γίνονται οι τροχονόμοι της διαπλοκής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Για λόγους καθαρά ελέγχου της ενημέρωσης και των δραστηριοποιούμενων στον συγκεκριμένο χώρο επιχειρηματιών, αγνόησαν τις μετά το 2011 εξελίξεις. Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ αφορά την αναλογική και όχι τη νέα ψηφιακή εποχή, όπου το φάσμα είναι απεριόριστο και επομένως δεν υπάρχει πλέον η έννοια της αδείας. Η επίγεια ψηφιακή εκπομπή δίνει την δυνατότητα εκπομπής σε μεγάλο αριθμό παρόχων περιεχομένου. Συνεπώς η διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού δεν έχει νόημα.

Ο λόγος του περιορισμένου αριθμού των αδειών τηλεοπτικών σταθμών κατά την αναλογική εποχή δικαιολογείτο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς ήσαν περισσότεροι από τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες μετάδοσης). Με την ψηφιακή τεχνολογία μετάδοσης δεν υφίσταται αυτός ο περιορισμός.

Πλέον, υπάρχουν πάροχοι δικτύου και πάροχοι περιεχομένου. Η υποχρέωση του Κράτους είναι να επιτρέψει την κάλυψη του συνόλου του φάσματος που προορίζεται για την μη κρατική τηλεόραση με όσους ενδιαφέρονται να δημιουργούν κανάλια. Όποιος, στις μέρες μας, με τα τεχνολογικά δεδομένα της ψηφιακής μετάδοσης, ομιλεί για πεπερασμένο αριθμό αδειών, πρώτον εκβιάζει τους νυν (αλλά και τους μέλλοντες) τηλεοπτικούς σταθμούς, δεύτερον έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.

Το καθεστώς αναρχίας επικρατούσε από το 1989 ως το 2011.

Από το 2011, η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποχρέωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβούν σε μετατροπή του συστήματος μετάδοσης από αναλογικό σε ψηφιακό και να μην κατέχουν συχνότητες, προκειμένου να απελευθερωθεί φάσμα για να δοθεί στην κινητή τηλεφωνία. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεώθηκαν σε παράλληλη λειτουργία αναλογικού και ψηφιακού συστήματος μετάδοσης, έως ότου μεταβούν σταδιακά στην πλήρη ψηφιακή μετάδοση. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η αναλογική συχνότητα επιστρεφόταν στο Δημόσιο (κάτι που έχει πιστοποιηθεί από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ).

Η επιστροφή των συχνοτήτων αναλογικού σήματος άρχισε σταδιακά από το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014, με το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιπλέον, η δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με τη διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Με βάση τις προβλέψεις των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ, άρθρο 10) δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην παραγωγή και διάδοση ειδησεογραφίας και πληροφόρησης.

Η ελευθερία της πληροφόρησης είναι ο Κανόνας. Καμία κρατική άδεια δεν χρειάζεται για την παραγωγή και διάδοση ειδησεογραφίας και πληροφόρησης (Τύπος, αφίσες, βιβλία, κινηματογράφος, δισκογραφία, διαδίκτυο κλπ). Εξαίρεση (για τεχνικούς λόγους) προβλέφθηκε εκεί όπου τα τεχνικά μέσα για τη διάδοση τελούν σε μια «φυσική σπανιότητα» (= ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες). Ωστόσο τώρα, με την τεχνολογική εξέλιξη, η σπανιότητα έπαψε να υπάρχει.

Είναι δε απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν μοριοδοτούνται οι ήδη λειτουργούντες σταθμοί, που επί σειράν ετών είχαν υποχρεωθεί να συμμορφώνονται σε μια σειρά υποχρεώσεις (ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, επενδύσεις κλπ). Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας δεν λαμβάνονται υπόψη.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

-Το 2014 δημιουργήθηκε ο λεγόμενος «μηχανισμός Κράτους Δικαίου», μια διαδικασία που επιβάλλεται στις χώρες όπου παρατηρούνται «συστημικοί κίνδυνοι κατά του κράτους δικαίου». Αν το εν λόγω κράτος δεν συμμορφωθεί με τις προτάσεις για αλλαγές που διατυπώνει η Επιτροπή, η τελευταία μπορεί να θέσει σε εφαρμογή μια «διαδικασία για προσβολή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Οι κυρώσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της συγκεκριμένης χώρας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή στην λεγόμενη «πυρηνική επιλογή». (Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ) Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε εν μέσω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε δύο άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη-μέλη, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ίδρυσαν και επίσημο κέντρο προπαγάνδας!

Με τον περίφημο νόμο τους, οι κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίδρυσαν και «Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής», δηλαδή ένα επίσημο κέντρο προπαγάνδας!

Ειδικό κεφάλαιο ρυθμίζει κάτι το εντελώς καινοφανές και γκεμπελικού περιεχομένου: Την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας».

Γίνεται αναφορά σε «εσωτερική κοινή γνώμη» (η συλλογική γνώμη του ελληνικού λαού σε θέματα δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν αποφάσεων και δράσεων), σε «εσωτερική πολιτική ενημέρωση», σε «δημοσιογραφική διαμεσολάβηση» (μεσολάβηση των δημοσιογράφων για τη διεξαγωγή διεθνών διαπραγματεύσεων, λένε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι επικοινωνιακή διαμεσολάβηση, όπως είναι ο σωστός όρος, είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ εξουσίας και λαού που ασκείται δια των μέσων ενημέρωσης).

Προβλέπεται ότι «ρύθμιση και εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι η υπαγωγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε κανόνες δημοσίου δικαίου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η σχετική άσκηση του ελέγχου νομιμότητας με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος» – δηλαδή λογοκρισία.

Και τέλος προβλέπεται ότι η «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική» καθορίζεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και εποπτεύεται από υπουργό Επικρατείας, στον οποίο ανατίθεται η σχετική αρμοδιότητα», καθώς «σκοπός της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είναι ο συντονισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με την εσωτερική και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και διάταξη που δημιουργεί κρατικούς δημοσιογράφους, καθώς στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζονται και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, ει μη μόνον εάν ζητήσουν και λάβουν σχετική άδεια από τα Δ.Σ. αυτών των κρατικών μέσων.

Δηλαδή, είτε ο δημοσιογράφος θα εργάζεται αποκλειστικά στο κρατικό μέσο (υποκείμενος βεβαίως στις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής ενημέρωσης και μετατρεπόμενος σε όργανο διαμεσολάβησης), είτε θα λαμβάνει ειδική άδεια για να εργάζεται αλλού (οπότε θα υπόκειται σε διπλό έλεγχο, αφού οποιαδήποτε κατά τους προπαγανδιστές στραβοτιμονιά του θα συνεπάγεται με ανάκληση της άδειας να έχει δεύτερη εργασία, ώστε να αισθάνεται πιο ελεύθερος να διατυπώνει τη γνώμη του).

Δηλαδή ο Παππάς αναλαμβάνει τη συνολική χειραγώγηση και καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος της ενημέρωσης!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ. ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

-Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, η κυβέρνηση του συντηρητικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), πέρασε από την Βουλή και την Γερουσία τον αμφιλεγόμενο νόμο βάσει του οποίου εξέπνευσαν άμεσα οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των εποπτικών συμβουλίων της δημόσιας ραδιοτηλεόραση και η αρμοδιότητα να διορίζει και να ανακαλεί τους επικεφαλής των πολωνικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης είναι πλέον ο υπουργός των Οικονομικών. Έως τότε επιλέγονταν μετά από διαγωνισμούς που οργανώνονταν από το πολωνικό ΕΣΡ. Σύμφωνα με το νόμο, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, που ήσαν εταιρείες ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενες από το κράτος, θα μετατραπούν σε «πολιτιστικούς εθνικούς οργανισμούς» υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου Εθνικών Μέσων Ενημέρωσης.

-Την επομένη, το πρώτο κανάλι της δημόσιας πολωνικής ραδιοφωνίας Jedynka άρχισε να μεταδίδει κάθε ώρα εναλλάξ τον πολωνικό εθνικό ύμνο και τον ευρωπαϊκό ύμνο, προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή στον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου που απειλούνται. Πολλές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), αλλά και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γι’ αυτές τις διατάξεις και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.

-Στις 2 Ιανουαρίου 2016, οι διευθυντές των καναλιών της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης TVP υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Τις παραιτήσεις τους είχαν δώσει από την παραμονή της πρωτοχρονιάς και οι διευθυντές των καναλιών TVP1 και TVP2, καθώς και οι επικεφαλής του πολιτιστικού καναλιού TVP Kultura, του πρακτορείου ειδήσεων TAI και των γραφείου ανθρωπίνων πόρων της TVP.

-Στις 3 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, τον λεγόμενο «μηχανισμό κράτους δικαίου», θέτοντας την Πολωνία υπό επιτήρηση.

-Στις 4 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι, δηλώνει ότι η νέα πολωνική κυβέρνηση θέλει απλώς «να θεραπεύσει τη χώρα» έπειτα από 25 χρόνια «φιλελεύθερης κατήχησης». Όπως είπε, «θέλουμε απλώς να θεραπεύσουμε τη χώρα μας από ορισμένες ασθένειες ώστε να μπορέσει να ανανήψει». Ως γνωστόν το κυβερνών κόμμα είχε κάνει σαφές πως σχεδιάζει να «αποπολιτικοποιήσει» τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να απολύσει όποιον δημοσιογράφο έχει κατά τη γνώμη του PiS, πολιτική στράτευση.

-Την ίδια μέρα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις του νόμου επί του κράτους δικαίου στην Πολωνία και έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Πολωνίας, καλώντας την να εξηγήσει εάν και πώς ο νέος νόμος συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

-Στις 7 Ιανουαρίου, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

-Στις 8 Ιανουαρίου, σε ανακοίνωσή της, η Ιζαμπέλ Σάντους, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα «μέτρα τα οποία υπονομεύουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης» στην Πολωνία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να τα ανακαλέσει.

-Την ίδια μέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων οποιουδήποτε είδους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Πολωνίας. Πολλές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας, όπως η θέσπιση νέου πλαισίου για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ, οι αλλαγές όσον αφορά τη φορολογία των τραπεζών και των πολυκαταστημάτων, αποτελούν αντανάκλαση μέτρων που έχει προωθήσει ήδη η κυβέρνηση του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας τις επικρίσεις ορισμένων από τους εταίρους του στην ΕΕ.

-Στις 9 Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί, κρατώντας πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες, βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο με τον οποίο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας περνούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Βαρσοβία όπου περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

-Στις 10 Ιανουαρίου ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την κριτική που είχε ασκήσει ο Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτηρίζοντας «ανόητες» τις δηλώσεις του και καταφεύγοντας σε υπαινιγμούς σχετικά με την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στη χώρα του.

-Στις 12 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

-Στις 13 Ιανουαρίου, το Κολλέγιο των Επιτρόπων έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς απέρριψε τις επικρίσεις της Βαρσοβίας σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση των Βρυξελλών υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα. «Αυτό δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την πολιτική ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είναι απλώς η ευθύνη που έχουμε με βάση τις Συνθήκες», επέμεινε ο Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με απασχολεί, δεν την γνωρίζω και δεν θέλω να την μάθω, απλώς εξετάζω τα μέτρα που ελήφθησαν και το πώς συνδέονται με το κράτος δικαίου στην Πολωνία», κατέληξε.

-Την ίδια μέρα, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι οργανώσεων υπέρ της ελευθερίας του Τύπου συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Πολωνίας στις Βρυξέλλες, για να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα της Βαρσοβίας να θέσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

-Στις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε πως ενέργειες όπως αυτές της νέας πολωνικής κυβέρνησης αφορούν πολύ και την ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των συνθηκών της ΕΕ. «Είναι εντελώς λανθασμένο να λέγεται στην Πολωνία ότι αυτό είναι ένα πολωνικό νομοθετικό ζήτημα και ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

-Την ίδια μέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Πολωνίας, στο BBB+, εκτιμώντας ότι διάφοροι νόμοι που εγκρίθηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση οδηγούν στην «εξασθένιση θεσμών-κλειδιών». «Η υποβάθμιση αντανακλά τη γνώμη μας ότι το σύστημα θεσμικών ελέγχων και αντίβαρων υπονομεύθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2015», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μεταξύ άλλων πλήττουν τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να «εργάζεται με αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τρόπο», ενώ ο οίκος επικαλείται επίσης το νέο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, που εκχωρεί τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τους επικεφαλής τους.

Η θέση του News247 που προκάλεσε την αντίδραση της Κ.Βούλτεψη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα