Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
Ο Μάικ Πομπέο στο Ελ.Βενιζέλος κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, αφίχθη στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" το βράδυ της Παρασκευής. Τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Στη χώρα μας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε στο Ελ.Βενιζέλος το βράδυ της Παρασκευής. Τον Αμερικανό ΥΠΕΞ υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Άφιξη Μάικ Πομπέο Eurokinissi

Ο Μ.Πομπέο με τον Νίκο Δένδια στο Ελ.Βενιζέλος AP

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιτ Eurokinissi

Το αεροσκάφος του Αμερικανού ΥΠΕΞ Eurokinissi

Άφιξη Μάικ Πομπέο Eurokinissi

Η άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Eurokinissi

Ο κ. Πομπέο έχει προγραμματισμένες επαφές το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα απευθύνει ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

State Department: Με «ταχύτατους ρυθμούς» προχωρά η συμμαχική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Όπως επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία Ελλάδα-ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων που επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η έρευνα, ο πολιτισμός και οι τέχνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πομπέο θα δώσει μια ομιλία, στην οποία θα αναφερθεί στη «δυναμική ανάπτυξη» της διμερούς σχέσης.

Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς

Κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», σημειώνεται.

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».

«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», τονίζεται.

Ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης

Όπως αναφέρεται, «μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο». Υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας άγγιξε τα 2.8 δισ. δολάρια το 2018, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1.1 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 23% από το 2016.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1.4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις».

Αναφορικά με τον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία

Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) έχει διπλασιαστεί και θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσκεψη σε Μαυροβούνιο και Β.Μακεδονία

Μάικ Πομπέο και Ζόραν Ζάεφ AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία προειδοποίησε τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών για τους κινδύνους από τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές αλλά και για την “ολέθρια” επιρροή των “ρωσικών τρολ”.

“Όπως το έκανα και σε άλλα ταξίδια μου στην Ευρώπη, προειδοποίησα επίσης για τους κινδύνους που κρύβουν οι κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες και τη στρατηγική δωροδοκιών της Κίνας για να εξασφαλίζει συμβάσεις” για έργα υποδομών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας στην Οχρίδα. “Θέλουμε να επιτύχει η Βόρεια Μακεδονία, όχι να παλεύει με τη διαφθορά και το χρέος”, πρόσθεσε.

Η σύντομη επίσκεψη του Πομπέο στις δύο μικρές χώρες των Βαλκανίων είχε ως στόχο να συζητηθεί ο ρόλος τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πομπέο επισκέφθηκε μια Ορθόδοξη εκκλησία του 9ου αιώνα, μια από τις παλαιότερες στην περιοχή.

Η Κίνα έχει συμπεριλάβει τις βαλκανικές χώρες στην εμπορική πρωτοβουλία “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” και έχει χορηγήσει δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με ορισμένες από τις χώρες των Βαλκανίων, αντιτίθεται ανοιχτά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

“Η καρδιά και ο νους των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να οδηγούν τη χώρα μπρος τα εμπρός, όχι τα ρωσικά μποτ και τρολ στα κοινωνικά δίκτυα”, είπε ο Πομπέο, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δίπλα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονιας, Ζόραν Ζάεφ.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα επικυρώσει το πρωτόκολλο εντός του φθινοπώρου “ώστε να μπορέσουμε και επισήμως να σας αγκαλιάσουμε στην ομάδα του ΝΑΤΟ”. “Στείλατε στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλάι μας τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Συμβάλλατε στον συνασπισμό που νίκησε το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους”, υπενθύμισε.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν έχει εκκρεμή ζητήματα με κανένα γείτονά της. Η συμφωνία με την Βουλγαρία και την Ελλάδα αποτελούν ιστορικές αποφάσεις και καθοριστικά βήματα για την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο ΥΠΕΞ Μ,Πομπέο τόνισε ότι η ενίσχυση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ συμβολίζει και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που φέτος συμπληρώνουν 25 χρόνια .

«Υποστηρίζουμε τις συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας της χώρας σας με την γειτονική Ελλάδα και Βουλγαρία κάτι που καθιστά πραγματικότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία από το 2001.

Εξοπλισμοί

Νωρίτερα, από την Ποντγκόριτσα, ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση ελαφρών στρατιωτικών οχημάτων στο Μαυροβούνιο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το Μαυροβούνιο στον τομέα των πληροφοριών, μέσω της οποίας “καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα λογισμικό αναβάθμισης εναντίον του τελευταίου ρωσικού κακόβουλου λογισμικού, το οποίο τώρα προστατεύει εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές παγκοσμίως”.

Το ταξίδι του Πομπέο στη νότια Ευρώπη επισκιάστηκε από την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επειδή ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα