Αβραμόπουλος: Ανάγκη συναινέσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Αβραμόπουλος: Ανάγκη συναινέσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος AP

"Η συνταγματική αναθεώρηση μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να γίνουν συγκλίσεις για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας", τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης μετά την έξοδο από το μνημόνιο αναφέρθηκε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, την Ιθαγένεια και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις: “Τα τελευταία χρόνια απειλούνται βασικά δικαιώματά των πολιτών λόγω της κρίσης. Αν το πολιτικό σύστημα είχε αναδείξει τη συνεννόηση και τη συναίνεση ως βασικό όρο μετά την ένταξη στο μνημόνιο, η έξοδος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Η συναίνεση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Χρειάζονται φοβερές προσπάθειες για την ανάταξη της οικονομίας και τη θεσμική ανασυγκρότηση, ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση του κράτους και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά από όλους μαζί. Η συνταγματική αναθεώρηση μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να γίνουν συγκλίσεις για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Είναι ηθική και πατριωτική υποχρέωση η αναζήτηση συναινέσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς”.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του πριν την ολοκλήρωση της θητείας του και εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να μείνει σε ελληνικά χέρια και μετά. Σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό τόνισε τα εξής:

«Περνάμε δύσκολες στιγμές στην Ιταλία και στην Ισπανία και χρειάζεται εγρήγορση ώστε να μην γίνει  το προσφυγικό αυτό που θα κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει δύναμη τα εθνικιστικά-λαϊκιστικά κινήματα καλλιεργώντας την ξενοφοβία. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για σύνορα όταν έχει διαμορφωθεί χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προσώπων εδώ και και δεκαετίες. Χρειάζεται διαρκής στήριξη και προστασία αυτού του κεκτημένου.

Οι λαϊκιστικές δυνάμεις ευθέως επιτίθενται στην Ευρώπη. Πυροβολούν τα πόδια τους. Οι Ιταλοί έχουν τύχει μεγάλης υποστήριξης από την Ευρώπη και σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση κρίσεως όπως το 2015. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη είχαν εμπειρία τότε. Δεν θα πετύχει ο εκβιασμός των λαϊκιστών.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να απειληθεί ή να εκβιαστεί. Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκούς θεσμούς μιλάμε για εμάς τους ίδιους. Όχι δεν πρόκειται να εκβιαστεί η Ευρώπη. Οι Ιταλοί είπαν κάποια στιγμή ότι δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά και μετά το μάζεψαν. Δείτε τι συμβαίνει με το Brexit, έγινε ένα δημοψήφισμα, πάρθηκε μια απόφαση που τώρα προκαλεί παρενέργειες. Είναι μονόδρομος να γίνει και ο Μάριος είναι ορόσημο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό κάθε χώρας είναι δικό τους θέμα. Οι πολίτες πρέπει να υψώσουν ανάχωμα στον εθνικισμό.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίζουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες που φέρουν τις υπογραφές και των χωρών αυτών. Οι κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται, οι χώρες καλούνται να τιμήσουν τις υπογραφές τους. Έχουν τεράστια σημασία οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αυτή η λέξη, η αλληλεγγύη, είναι 17 φορές γραμμένη στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν ξεφύγει.

Τα λαϊκιστικά κινήματα κερδίζουν έδαφος. Να θυμηθούμε τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, όταν η Γερμανία διολίσθησε στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, ανέδειξε έναν δικτάτορα τον οποίο λάτρεψε τότε ο γερμανικός λαός. Εξήντα χρόνια μετά βιώνουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία. Δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Πρέπει να αναχαιτιστεί αυτή η κίνηση. Χρειάζεται ένα μέτωπο κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, στον εθνικισμό αναζητάς την πατρίδα του άλλου για να τη μισήσεις. Η ίδρυση της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι ισχυρή. Η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να είναι εθνικό ζητούμενο για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα