Αβραμόπουλος: Ήρθε η στιγμή των αποφάσεων για το μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Ήρθε η στιγμή των αποφάσεων για το μεταναστευτικό
© European Union 2015 EP

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε τη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση

Την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υλοποίηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος, αναφέρθηκε στα αυξανόμενα νούμερα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Εξήγησε, ότι από τις αρχές του 2015, υποβάλλονται κάθε μήνα γύρω στις 70.000 αιτήσεις, ενώ πάνω από 80.000 άτομα έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές. «Να είμαστε όμως σαφείς: αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο “παράγοντα έλξης (pull factor)”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή μας γειτνιάζει άμεσα με τρίτες χώρες στις οποίες επικρατεί πολιτική αστάθεια και η Ευρώπη θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους κρίσης» εξήγησε.

«Εάν θέλουμε πραγματικά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη, η στιγμή των αποφάσεων ήλθε», τόνισε ο Επίτροπος. «Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ατζέντα περιγράφει ένα ευρύ φάσμα μεσοπρόθεσμων πρωτοβουλιών, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα την μετανάστευση» υπογράμμισε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον κ. Αβραμόπουλο είναι να υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα ως «μια συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική» καθώς «οποιεσδήποτε μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες δεν θα είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα» τόνισε.

Για την αντιμετώπιση των διακινητών, υποστήριξε ότι η προτεινόμενη Ατζέντα για τη Μετανάστευση «είναι ακόμα πιο φιλόδοξη, αφού στοχεύει σε συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η έγκριση ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο από το Συμβούλιο της Ε.Ε, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, και η προσπάθεια να πεισθούν τα Ηνωμένα Έθνη για να περάσουν ψήφισμα ώστε να δοθεί ώθηση σε ανάληψη δράσης, αποτελεί παράδειγμα της παγκόσμιας αυτής προσέγγισης». 

Ο Επίτροπος καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που πρόκειται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• τη θέσπιση προγράμματος  μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με  βάση το άρθρο 78(3) της Συνθήκης. Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού έκτακτης  ανάγκης σημαίνει ότι πρέπει, όλοι μαζί, να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη προστασίας.

• τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επανεγκατάστασης,

• την παρουσίαση σχεδίου δράσης κατά των διακινητών,

• την καθοδήγηση σχετικά με την διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων,

• και τέλος, θα τεθεί σε αναθεώρηση η  “Μπλε Κάρτα”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα