Εκτός Πολιτικής Γραμματείας ο Σκουρλέτης

Εκτός Πολιτικής Γραμματείας ο Σκουρλέτης
2nd Conference of the SYRIZA ruling party, at the Tae Kwon Do Stadium, Faliro, Athens, on October 13, 2016 / 2 , , , 13 , 2016 Sooc

Νέες αποστάσεις Τσίπρα- Σκουρλέτη: Ο πρωθυπουργός δεν πρότεινε τον υπουργό, ο οποίος αντιδρά στο "σπάσιμο" του χαρτοφυλάκιο του. Ποιούς πρότεινε ο Τσίπρας. Δείτε τα ψηφοδέλτια

Τη νέα δομή στο κόμμα και στην κυβέρνηση ετοιμάζουν αυτή την ώρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, η νέα Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) θα αποτελείται από 29 μέλη συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Ρήγα.

Η Πολιτική Γραμματεία ουσιαστικά “σπάει” σε δυο κομμάτια προκειμένου να αποτελεί το ενιαίο πολιτικό κέντρο και τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης – κόμματος.

1. Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 11 άτομα συν τον Πρόεδρο και Γραμματέα κόμματος και θα παίζει τον ρόλο του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίαζε έως τώρα συνήθως κάθε Δευτέρα.

2. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα ασχολείται κυρίως με τα κομματικά και οργανωτικά θέματα και θα αποτελείται από 16 μέλη.

Όπως είναι φυσικό στο Πολιτικό Συμβούλιο τα περισσότερα μέλη θα είναι υπουργοί και επειδή πρέπει να ισχύει η ποσόστωση στο γυναικείο φύλλο του 30% (που ισχύει για όλα τα όργανα) είναι λογικό το Εκτελεστικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από περισσότερες γυναίκες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα

Η ΠΓ θα αποτελέσει ουσιαστικά όπως φαίνεται το ενιαίο πολιτικό κέντρο κόμματος και κυβέρνησης, όπως είχε προτείνει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ειδικότερα είχε καλέσει τα κορυφαία στελέχη να θεωρήσουν τις κομματικές θέσεις εξ ίσου σημαντικές με τις κυβερνητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος”.

Αυτή είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τις ψήφους που έλαβαν στο Συνέδριο, ο πρωθυπουργός κατέθεσε τη λίστα με την πρότασή του για τη σύνθεση του πολιτικού συμβουλίου. Συνολικά προτάθηκαν 13 μέλη του κόμματος για να καλύψουν 11 θέσεις.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αφορούν στους Όλγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγγου, Ρένα Δούρου, Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Αριστείδης Μπαλτάς.

Σε ό, τι αφορά στο εκτελεστικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε, καθώς εκεί υπάρχουν 18 υποψηφιότητες για τις 16 θέσεις.

Πέραν των προτάσεων του πρωθυπουργού, προτάθηκαν επίσης από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Βάκη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πρόταση είχε γίνει και στον Πάνο Σκουρλέτη από τους Χάρη Γολέμη και Άλκη Ρήγο, ο οποίος όμως και δεν αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος. Άλλωστε, μια σειρά από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και αρνήθηκαν την πρόταση.

 

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άλλωστε δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ήθελε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, “εφόσον είχε τη δική του ενιαία πρόταση” και αυτός ήταν ο λόγος που αρνήθηκε. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για ενδεχόμενο σπάσιμο του υπουργείου περιβάλλοντος, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως “αν αποκοπεί από το υπουργείο ο τομέας της ενέργειας, δεν έχω λόγο να δεχθώ να παραμείνω στο υπουργείο”. Επιπλέον, τόνισε πως δεν έχει στόχο να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο: “Δεν είναι τα υπουργεία πουκάμισα για να τα αλλάζεις. Θα συνεχίσω ως βουλευτής να είμαι κοντά στο λαό”.

Παππάς εναντίον Παππά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η “ενδοοικογενειακή διαφωνία” του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τον πατέρα του Στέλιο. Όπως προκύπτει από πληροφορίες ο τελευταίος, εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα  για το εκτελεστικό συμβούλιο και τούτο παρά τη μη σύμφωνη γνώμη του υιού του. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. 

Στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως το συνέδριο επιβεβαίωσε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα από τη θέση της διακυβέρνησης με στόχο την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσει στη μάχη με τις δυνάμεις του παλιού στο μέτωπο της διαπλοκής.

“Στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος” δήλωσε και ερμήνευσε την εντολή του συνεδρίου με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία για γραμματέα και κυρίως την Πολιτική Γραμματεία: “Να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα δίνει τον τόνο σε αυτές τις μάχες, γιατι έχουμε ανάγκη από ενιαία και συλλογική καθοδήγηση”.

Δεν δικαιούμεθα να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμών. Όχι ξεχωριστές ή και προσωπικές στρατηγικές

Τόνισε ότι πρέπει “να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις” και με τον πλαστό διχασμό κόμματος- κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μάλιστα προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση: “Δεν δικαιούμεθα να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμών. Όχι ξεχωριστές ή και προσωπικές στρατηγικές”.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα