Χαλκιδική: Μέχρι Σάββατο η ηλεκτροδότηση- Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών- Άμεση ενεργοποίηση του αριθμού 112

Χαλκιδική: Μέχρι Σάββατο η ηλεκτροδότηση- Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών- Άμεση ενεργοποίηση του αριθμού 112
O Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική η κυβέρνηση προχωρά, σε συνεννόηση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυρ. Πιερρακάκης. Μέχρι το Σάββατο η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Τα 100 χλμ/ώρα έφτασαν οι άνεμοι

Τον τραγικό απολογισμό της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε έκτακτη ενημέρωση, παρουσιάζοντας τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει και τα επόμενα βήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 το συντομότερο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας έχουν γίνει ήδη επαφές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα αυτή η υπηρεσία, η οποία μπορεί να ενημερώσει όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή ακόμη και εάν το κινητό δεν έχει σήμα ή μπαταρία για τον κίνδυνο.

Ήδη αύριο θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή του αριθμού 112 στο αρχηγείο της πυροσβεστικής παρουσία του νέου υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο νέος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική και τα Νέα Μουδανιά και θα του ανατεθεί η άμεση ενεργοποίηση του 112.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται και στόχος είναι ότι ο αριθμός μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και μέσα στο καλοκαίρι ενδεχομένως και πριν τον Αύγουστο.

Το 112 αφορά ωστόσο το μέλλον και πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας βρίσκονται στην περιοχή και καταγράφουν τις ζημιές. Βρίσκονται επίσης ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ στη Χαλκιδική αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου καλλιέργειες επλήγησαν απο την κακοκαιρία.

Για τις αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις θα δοθούν κονδύλια από το Υποδομών και το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στις γραμμές υψηλής τάσης και γίνεται προσπάθεια για εκτροπή μέσω του δικτύου μέσης τάσης. Όπως είπε ο κ.Πέτσας, μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε Καλλικράτεια και Νέα Μουδανιά και εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθει σε όλη την περιοχή μέχρι το Σάββατο το αργότερο.

Ηλεκτροδότηση- καταγραφή ζημιών- αποζημιώσεις

Ειδικότερα ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και ότι έχυον αποκατασταθεί στις υπόλοιπες περιοχές ενώ στη Χαλκιδική το ζήτημα έχει να κάνει με το δίκτυο υψηλής τάσης και γίνονται προσπάθειες από τον ΑΔΜΗΕ για εκτροπή μέσω του δικτύου μέσης τάσης, εκτιμώντας ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί σε όλη την περιοχή μέχρι το Σάββατο το αργότερο.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίησε ήδη τις πρεσβείες των χωρών από όπου κατάγονται τα θύματα και ειδοποιεί σταδιακά για τους τραυματίες, για αυτό και δε θέλησε να κάνει κάποια αναφορά στην εθνικότητα των τραυματιών.

Ως προς την οικονομική αποτίμηση των ζημιών και εάν θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ, ο κ.Πέτσας είπε ότι η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και πως απομένει η οριοθέτηση των περιοχών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα για το εάν επαρκεί το κονδύλι για τις αποζημιώσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και τόνισε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί από τα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και από τη χρήση αποθεματικού ου κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στις υποδομές, ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι αυτό αντιμετωπίζεται με έκτακτη και άμεση εκταμίευση της επιχορήγησης σε τρεις δήμους.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα καθώς και τι θα γίνει με τυχόν αστέγους, ο κ.Πέτσας είπε ότι η καταγραφή έχει ξεκινήσει απότο πρωί και συνεχίζεται, σημείωσε όμως ότι η περιοχή ειναι τουριστική και συνεπώς μεγάλο μέρος των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές ειναι εξοχικές κατοικίες. Επομένως δεν υπάρχει πρόσθεσε πληροφόρηση για αστέγους αυτή τη στιγμή, αλλά εάν υπάρξει θα αντιμετωπιστεί.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα προβεί σε κάποιες ενέργειες για τα αυθαίρετα, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε μία κρίση, δε θέλω να κανω γενικότερες τοποθετήσεις πολιτικού σχεδιασμού ούτε να ρίξουμε τις ευθύνες στο κακό παρελθόν, που βέβαια υπάρχει. Αυτό που προέχει ειναι η αναδιοργάνωση της ΓΓΠΠ και αυτό θα το δείτε άμεσα”.

Ο θλιβερός απολογισμός

Ο κ.Πέτσας εξέφρασε εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των τραυματιών και έκανε το θλιβερό απολογισμό:

Εξι νεκροι εκ των οποίων δύο υπήκοοι Ρωσίας, δύο Ρουμανίας, δύο Τσεχία και μεταξύ αυτών δυό παιδιά.

23 τραυματίες στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων μία γυναίκα 73 ετών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας πολίτης αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εντοπισμού από το Λιμενικό Σώμα.

Οι μέχρι τώρα ενέργειες

Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι χθες στις 5:57 το απόγευμα η ΓΓΠΠ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και ανήρτησε οδηγίες για την προστασία των πολιτών σε τέσσερις γλώσσες. Η Πυροσβεστική διέθεσε προληπτικά 45 οχήματα και 80 πυροσβέστες, ενώ 40 οχηματα και 100 άτομα προσωπικό διέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε μάλιστα ότι οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητα άνω των 100 χλμ ανά ώρα.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Τακη Θεοδωρικάκο και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης να μεταβεί στην περιοχή, ενώ επικοινώνησε με τον υπουργό ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε το συντονισμό των ενεργειών.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης συντόνισε τις πρώτες ενέργειες από την Αθήνα μέχρι τις δύο τα ξημερώματα και στις έξι το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τον κ.Καράογλου, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και φορείς της περιφέρειας.

Μέσω του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο πρωθυπουργός είχε ήδη ενημέρωση για τα θύματα. Ζήτησε επίσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να μεταβούν ήδη σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για αποτίμηση των ζημιών σε καλλιέργειες ώστε να δοθουν αποζημιώσεις όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και σε Ροδόπη, Ημαθία και Λάρισα.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε κλιμάκιο στρατού με επικεφαλής το διοικητή του Γ Σώματος για την αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών και από το πρωί έχει ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών σε σχολεία και υποδομές από μηχανικούς υπουργείου Υποδομών. Θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στη Νέα Προποντίδα, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία.

Υπάρχουν καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε κατοικίες κυρίως από πτώση δένδρων. Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλην της Ποτίδαιας, όπου έχει πέσει πυλώνας υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε επίσης ο κ.Πέτσας, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει και με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Για τον αριθμό 112

“Δυστυχώς μεχρι σήμερα δεν λειτουργεί ο αριθμός άμεσης ενημέρωσης των πολιτών 112 που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι άμεση προτεραιότητα. Υπήρξε επικονωνία με εκπροσώπους εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και αύριο θα γίνει πιλοτική δοκιμή του αριθμού στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη” είπε επίσης ο κ.Πέτσας.

Χαρακτήρισε την ενεργοποίηση του αριθμού 112 καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να σώσει ζωές και πρόσθεσε ότι για αυτό ζητήθηκε από τη ΓΓΠΠ σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία του συστήματος καθολικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει συντομότερο δυνατόν ο αριθμός 112 είπε ο κ.Πέτσας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής είναι εφικτό να γινει αυτό σχετικά σύντομα, δε θέλησε όμως να βάλει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει έιναι να εκδώσει τα επιχειρησιακά σχέδια.

Στο ερώτημα γιατί δε λειτούργησε αυτός ο αριθμός μέχρι σήμερα, ο κ.Πέτσας είπε: “Δε θέλω να θυμίσω τις δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης από το Μάτι. Μας ενδιαφέρει ότι δε λειτουργεί το σύστημα. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα”. Επειδή δε η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε πολίτες και τουρίστες να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ και την ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ.

Στο ερώτημα εάν θα μεταβεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε εμμέσως αρνητικα λέγοντας: “Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις με την σοβαρότητα που απαιτεί ο ελληνικός λαός. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα ανέβει, έαν υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις. Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει περισσότερη ετοιμότητα”.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΓΓΠΠ, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει γρήγορα. Υπενθύμισε ότι το σκεπτικό είναι να υπάρχε ένας μόνο υπεύθυνος που θα έχει όλη την ευθύνη του συστήματος χωρίς παρεμβάσεις και εντολές, καθώς και ότι θα υπάρχει αναπληρωτής που θα έχει τον ευρύτερο σχεδιασμό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα