Χαμηλοί τόνοι, αλλά και καθαροί λογαριασμοί

Χαμηλοί τόνοι, αλλά και καθαροί λογαριασμοί
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Πολιτική κατευνασμού, αλλά και σαφή πολιτικά μηνύματα από το Μαξίμου προς την Εκκλησία σε ό,τι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ

Ως έναν κρίσιμο παράγοντα για την υποδοχή που θα τύχει από την κοινωνία τυχόν συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την Εκκλησία. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να μην ανοίξει μέτωπο με την Ιεραρχία, αλλά και να μην δώσει λαβή για… παρεξηγήσεις, σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου προχθές να μην αντιδράσει κατ’ ουδένα τρόπο στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να απορρίψει τη σύνθετη ονομασία κατέδειξε τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να μην ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε -μάλλον το αντίθετο – δημοσιεύματα τα οποία παρουσίαζαν δήθεν «κυβερνητικές πηγές» να… παρομοιάζουν την στάση της Ιεραρχίας με την Χρυσή Αυγή, για δύο λόγους: αφενός, για να μην ανοίξει κανενός τύπου μέτωπο μεταξύ Μαξίμου-Εκκλησίας, αφετέρου διότι θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να «χαρίσει» κανείς στο νεοναζιστικό μόρφωμα όλους όσοι διαφωνούν με την σύνθετη ονομασία και την χρήση του όρου “Μακεδονία” στην υπό διαπραγμάτευση λύση.

Καθαρές σχέσεις

Ωστόσο, η απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει μέτωπο με την Ιεραρχία πριν καν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση ονομασίας στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την απόπειρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα, διεκδικώντας “συναπόφαση”. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, απαντώντας στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή του, δείχνει τον βαθύ σεβασμό του στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, διαβεβαιώνει τον κ. Ιερώνυμο πως η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη “την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος” (σχετικά με την σχισματική αυτοαποκαλούμενη “μακεδονική” εκκλησία) αλλά ταυτοχρόνως διαμηνύει πως αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι η κυβέρνηση. “Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής”, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός τον καλεί να συμφωνήσει “στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία”. “Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες”, πρόσθεσε με νόημα, τονίζοντας ότι “η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ψυχραιμία” με Καμμένο

Πάντως, χθες, την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς συναντάτο στην Θεσσαλονίκη με τον ομόλογό του εκ της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Πάνος Καμμένος έστελνε εκ νέου μηνύματα κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία”. “Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες κάθε άλλο παρά προεξοφλούν διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση που τα δύο κράτη καταλήξουν σε κοινή πρόταση για σύνθετη ονομασία. Άλλωστε, ο κ. Καμμένος επανέλαβε και χθες ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προαναγγέλλοντας πως αν το κόμμα του διαφωνήσει, τότε ο ίδιος θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών -πρόταση που προφανώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αναλόγως της έκβασης αυτής της συνεδρίασης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα