Χαρίτσης: Περνάμε ένα σημαντικό κάβο στην πορεία εξόδου από το Μνημόνιο

Χαρίτσης: Περνάμε ένα σημαντικό κάβο στην πορεία εξόδου από το Μνημόνιο

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στο studio του ραδιοφώνου και μίλησε για τα όσα περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο

“Δεν επιχειρούμε να αποκρύψουμε το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που αποτελούν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 από τους 88,6, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης, από το studio του σταθμού, σημείωσε ότι “για πρώτη φορά έχουμε ένα πολυνομοσχέδιο που δεν έχει τα περιοριστικά μέτρα του παρελθόντος και στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία”.

Μας ενδιαφέρει να εκπροσωπήσουμε στρώματα ανέργων, με χαμηλά εισοδήματα

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στη λήξη του μνημονιακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είπε χαρακτηριστικά πως “από τον Αύγουστο και μετά, η ανάκτηση μετά τη λήξη της επιτροπείας σημαντικών βαθμών ελευθερίας ως προς την άσκηση οικονομικής πολιτικής θα μας δώσει καλύτερα την εικόνα του πόσες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Μας ενδιαφέρει να εκπροσωπήσουμε στρώματα ανέργων, με χαμηλά εισοδήματα.(...) Η έξοδος από το πρόγραμμα ενισχύει τις δυνατότητες μας. Νομίζω ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης σ αυτή τη φάση είναι πάρα πολύ προσεκτική. Ο στόχος όλων είναι να μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ομαλό τρόπο στην έξοδο από το πρόγραμμα το 2018 και να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να εφαρμόσουμε περισσότερες πολιτικές που είναι πιο κοντά στο δικό μας ιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Μ' αυτή την έννοια, καλώς ανοίγει μια κουβέντα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα”.

ADVERTISING

Όσον αφορά το πολιτικό τοπίο της Πορτογαλίας, υπογράμμισε πως “είναι μια κυβέρνηση των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία με τη στήριξη της αριστεράς. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί και οι εξελίξεις είναι θετικές. Υπάρχει μια στενή συνεργασία ώστε να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για κάποιες από αυτές πολιτικές τους, να εφαρμοστούν και στην ελληνική περίπτωση.

Ο στόχος δεν είναι να βγούμε από τα μνημόνια για να επανέλθουμε στο 2009

“Ο στόχος δεν είναι να βγούμε από τα μνημόνια για να επανέλθουμε στο 2009, είναι εμφανές ότι στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η δημιουργία ενός αισθήματος δικαίου στους Έλληνες το οποίο εξέλειπε όχι μόνο στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και μετά, αλλαγές στο θέμα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δικαιωμάτων” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτημα για τους στόχους της κυβέρνησης.

Εν συνεχεία ανέφερε ορισμένες διατάξεις και μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο πολυνομοσχέδιο: “Απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των βιομηχανιών, δίνουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν. Κάποιες βιομηχανίες προτιμούσαν να πληρώνουν πρόστιμα από το να περιμένουν να πάρουν άδεια. Δεύτερη ρύθμιση τα επιχειρηματικά πάρκα, εκεί έχουμε βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε όλη τη ώρα οι οποίες είναι άτυπες, με έναν άναρχο τρόπο έχουν δομηθεί και αυτό έχει πολύ μεγάλες συνέπειες και στην ίδια την παραγωγική δραστηριότητα αλλά και στο περιβάλλον, στη ζωή των πολιτών. Τρίτη ρύθμιση η ενίσχυση της καινοτομίας, εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν τον οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τη διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων στην απόκτηση και την αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης άξιας. Τέλος, υπάρχουν ρυθμίσεις και για την αρτοποιία, η οποία για χρόνια λειτουργούσε σε καθεστώς ομηρίας”.

Η διαπραγμάτευση η οποία έχει από τη μεριά μας ως στόχο να κρατήσει την κοινωνία όρθια

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την άποψη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπάθησε να “λύσει τους κόμπους, τις παθογένειες” του πολιτικού συστήματος που όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε σχέσεις εξάρτησης με την κοινωνία και εν κατακλείδι ανέφερε “ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι πως εφόσον έχουμε μια συμφωνία που φέραμε στον ελληνικό λαό, η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί και κάναμε πολλή δουλειά και με μια συνεχή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει σταματήσει ποτέ. Διαπραγμάτευση η οποία έχει από τη μεριά μας ως στόχο να κρατήσει την κοινωνία όρθια”.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

SHARE:

24Media Network