Δ. Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής

Δ. Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής
© EU

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιδιότητας του Πολίτη, κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε πως η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες του έργου της Επιτροπής, ενώ έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη της χώρας στη γείτονα Ιταλία.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της επιχείρησης Frontex, λέγοντας” Από την 1η Νοεμβρίου 2014, πάνω από 19.000 άνθρωποι διασώθηκαν, από τους οποίους 6.000 χάρη στην άμεση βοήθεια και συμμετοχή της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Frontex συμμετείχε σε 20 διαφορετικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες”.

Παράλληλα, συνεχάρη την ιταλική ακτοφυλακή αλλά και όλους τους παράγοντες από τα άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν την επιχείρηση «Τρίτων».

Ακόμη αναφέρθηκε στο περασμένο κρίσιμο για τη μετανάστευση έτος, τονίζοντας “Το 2014 ήταν έτος ρεκόρ: πάνω από 200.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, 5.600 μετανάστες διασώθηκαν, παρουσιάζοντας 50% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014”.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος ανέφερε” η διαδικασία της μετανάστευσης είναι πολύπλοκη και απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η μετανάστευση αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που εργαζόμαστε σκληρά για να ετοιμάσουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα πραγματοποιήσει την πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό στις 4 Μαρτίου”.

“Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται – από κοινού με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της – να κινητοποιήσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, πρόσθεσε ο Έλληνας επίτροπος.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στις αποφάσεις της επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος” Πρώτον, επεκτείναμε σήμερα τη δραστηριότητα της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαθέσει έναν αρχικό προκαταρκτικό επιχειρησιακό προϋπολογισμό ύψους €18.000.000″. Ενώ πρόσθεσε “Δεύτερον, χορηγήσαμε σήμερα στην Ιταλία έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) ύψους €13.700.00 για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων”.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη  συνεργασία του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, για την πραγματοποίηση κατά τους προσεχείς μήνες επαφών με τρίτες χώρες.

“Θα συμμετάσχω επίσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαρτίου για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το πώς η Ευρώπη μπορεί να εμπλακεί πιο αποτελεσματικά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών”, είπε ο Έλληνας επίτροπος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις απαραίτητες προσπάθειες για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη διακίνηση και λαθρεμπορία ανθρώπων.

“Πρέπει να παρέχουμε σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις κακουχίες, ασφαλές και νόμιμες διόδους εισδοχής στην Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: “Πρέπει, επίσης, την επιταχύνουμε την αξιολόγηση και να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις της Task Force για την Μεσόγειο. Μαζί με τα κράτη μέλη, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση των προσφύγων”.

Ακόμη, εξέφρασε την συμπαράσταση και την στήριξη στις ιταλικές αρχές λέγοντας πως “Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ιταλίας”.

Πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ για την στήριξη της λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στη απαραίτητη για την Ελλάδα χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) στην Ελλάδα για να στηρίξει τη χώρα όσον αφορά την ενίσχυση της ικανότητας της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην εισροή προσφύγων, ιδίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου”, είπε ο Κ. Αβραμόπουλος.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πέντε κινητών μονάδων ασύλου που θα δραστηριοποιούνται στα παραμεθόρια νησιά της Σάμου, Χίου, Λέσβου και Κω, καθώς και στην Αττική για μια περίοδο 8 μηνών. Οι μονάδες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν οι υπήκοοι της Συρίας στην Ελλάδα μέσω μιας ταχείας διαδικασίας.

Παράλληλα, τόνισε πως “Η παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της Επιτροπής να εφαρμόσει την αρχή της αλληλεγγύης μέσω συγκεκριμένων και αποτελεσματικών ενεργειών για την αντιμετώπιση επειγουσών και ειδικών αναγκών όσων κρατών μελών δέχονται μεγάλες πιέσεις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Για τον σκοπό αυτό, για το 2014 και το 2015, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΤΑΜΕ. Η έκτακτη χρηματοδότηση από την Επιτροπή προστίθεται στα τακτικά κονδύλια του ΤΑΜΕ που τα κράτη μέλη λαμβάνουν για την εφαρμογή των εθνικών τους προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-2020 – στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό ποσό ανέρχεται σε 259,35 εκατ. ευρώ”.

Τέλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη μετανάστευση των αιτούντων άσυλο Σύρων προσφύγων, δήλωσε “Με χαρά σας ανακοινώνω ότι, στο πλαίσιο των νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών που θέσπισε η Επιτροπή για να στηρίξει τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένες πιέσεις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης, χορηγούμε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές. Αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου στην ενίσχυση της ικανότητάς της να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου του αυξανόμενου αριθμού Σύριων υπηκόων που φθάνουν στην Ελλάδα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα