Δ. Βίτσας: “Τελειώνουμε με τους εθνικούς προμηθευτές”

Δ. Βίτσας: “Τελειώνουμε με τους εθνικούς προμηθευτές”
Η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές και η εξασφάλιση συνεργασιών με άλλες αντίστοιχες βιομηχανίες, βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών, που έχει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, στην Ουάσιγκτον, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού AUSA 2015. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξειδικευμένους επισκέπτες και με τη συμμετοχή 600 και πλέον εταιρειών-εκθετών, ανάμεσά τους και ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην έκθεση, ενώ η συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών φέτος είναι μεγαλύτερη. Την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο ΑΝΥΕΘΑ παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης, καθώς και στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, μαζί με τον πρόεδρο της AUSA 15, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα Χ. Παναγόπουλο και τον πρόεδρο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου Σ. Αναστασόπουλο. Ο ΑΝΥΕΘΑ, μαζί με τον πρόεδρο της AUSA 15, ξεναγήθηκαν στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου και είχαν συνομιλίες με τις ελληνικές εταιρείες β εκθέτες. Στο ελληνικό περίπτερο, παρουσιάζουν τις δυνατότητές τους, τόσο οι κρατικές όσο και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες και ενημερώνουν τις επίσημες αποστολές και τους υπόλοιπους επισκέπτες. Ο Δημήτρης Βίτσας στην διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών, αξιωματούχους των ΗΠΑ και με στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Δυναμική παρουσία στην έκθεση, έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ), ενώ κατά τη διάρκεια της, η Διοίκηση των ΕΑΣ θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και με πελάτες-συνεργάτες της εταιρείας από άλλες χώρες με στόχο τη διεύρυνση των συνεργασιών και τη σύναψη νέων συμφωνιών, στο πλαίσιο μιας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφει Ευρωκίνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης υπεραμύνθηκε της επίσκεψης της κυβέρνησης σε έκθεση στις ΗΠΑ, επαναβεβαίωσε την επιθυμία διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και εξήγησε τα πλάνα του υπουργείου για το επόμενο διάστημα

«Τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν ‘έβλεπαν’ σε βάθος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Είμαστε σε περίοδο στενών οικονομικών, αλλά αυτό μας δίνει και καινούργιες δυνατότητες. Οι καινούργιες δυνατότητες είναι με λίγα χρήματα να παράξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Εμείς, αυτή τη στιγμή, προετοιμαζόμαστε μαζί με τα κεντρικά επιτελεία σε μια τολμηρή αλλά πολύ σταθερή ανασυγκρότηση του ίδιου του Στρατού· ήδη βρισκόμαστε σε πολύ προωθημένο επίπεδο ώστε να πάρουμε αποφάσεις και δεύτερον τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν έβλεπαν σε βάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, εξηγώντας ότι «υπήρχαν αγορές μόνο στη βάση της τιμής κτήσης και χωρίς να υπολογίζεται το βάθος, πόσο χρειάζεται για συντήρηση για όλα αυτά τα χρόνια που τα συστήματα αυτά είναι εν ζωή».

Δεν βρεθήκαμε στη διεθνή έκθεση στην ΗΠΑ ούτε για να αγοράσουμε ούτε για να πουλήσουμε

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του συνεχούς εκσυχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας: «Εμείς έχουμε βάλει ως βασικό στοιχείο τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό τους και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -κρατικής και ιδιωτικής- σε αυτό το πράγμα. Κι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, γι’ αυτό άλλωστε βρεθήκαμε στη διεθνή έκθεση στις ΗΠΑ. Δεν βρεθήκαμε ούτε για να αγοράσουμε ούτε για να πουλήσουμε. Βρεθήκαμε για να ανοίξουμε δρόμους, συνεργασίες της αμυντικής μας βιομηχανίας με μεγάλες εταιρείες κρατικές ή ιδιωτικές του εξωτερικού ώστε να παράγεται προστιθέμενη αξία και για την οικονομία, αλλά και συγχρόνως εκεί που είμαστε σε συμμετοχή στο 10% από την πλευρά της αμυντικής βιομηχανίας στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, να πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε ακόμη στην έρευνα που πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού στα αρχεία της Βέρμαχτ, επισημαίνοντας πως σήμερα, στο πλαίσιο των δύο εορτασμών -της απελευθέρωσης της Αθήνας και της 28ης του Οκτώβρη- έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μια εκδήλωση, η οποία αφορά την ανάδειξη της δουλειάς που έχει γίνει πάνω σε αυτά τα αρχεία.

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να θέλει να κλείσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας

«Υπάρχει το ζήτημα του κατοχικού δανείου π.χ. Τέτοια έγγραφα θα εμφανιστούν και σήμερα. Αξιώνουμε τα δικαιώματά μας και νομίζω ότι εδώ έχουμε μπροστά μας μια πληγή που πρέπει να κλείσει και όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να ενδιαφερθούν και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να το θέλει ώστε να κλείσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας, η οποία έχει πολύ ηθικό ζήτημα μέσα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως είπε και ο Μανώλης ο Γλέζος, κι ένα μάρκο να ήταν, εμείς θα έπρεπε να το διεκδικήσουμε».

Ανέδειξε δε την οικονομική πτυχή του ζητήματος, το οποίο, όπως τόνισε, «πρέπει να κλείσει, όπως έχει κλείσει με μια σειρά άλλες χώρες» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει «να μάθει και ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια, μέσα σε αυτή την πορεία διεκδίκησης, ιδιαίτερα του κατοχικού δανείου, που δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Μεταξύ των εγγράφων που έχει μελετήσει η Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού είναι ένα έγγραφο που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τους καταδότες και ο τρόπος που τους αντάμειβαν, ενώ ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η σύληση του εθνικού μας πλούτου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους Ναζί.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της δουλειάς της Διεύθυνσης Ιστορίας του Στρατού, ο κ. Βίτσας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «ένας λαός που βάζει σε λήθη το παρελθόν του τότε έχει πολλά προβλήματα σε σχέση με το παρόν και το μέλλον».

Δεν είμαστε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας απλά για να ανησυχούμε

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας σε μια “θερμή”, αυτή την περίοδο, περιοχή του πλανήτη, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Δεν είμαστε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας απλά για να ανησυχούμε, αλλά για να προετοιμαζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις. Άρα βεβαίως είμαστε σε μια θερμή περιοχή, δυστυχώς, στην οποία η Ελλάδα, όμως, μπορεί να παίξει -κι αυτό γίνεται αποδεκτό- έναν ρόλο σταθεροποίησης, σταθερότητας και βεβαίως ειρήνης. Βεβαίως, κάθε χώρα προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της σε διεθνές επίπεδο».

Τόνισε δε, ότι η σταθερή θέση που έχει κρατήσει η Ελλάδα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμιο επίπεδο «ευνοεί να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, από τα οποία είμαστε ανυποχώρητοι» και πρόσθεσε: «Αυτό έχει δύο βασικά στοιχεία: το ένα στοιχείο είναι η εσωτερική σταθεροποίηση στο επίπεδο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας και δεύτερο η δυνατότητα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για οποιαδήποτε αποτροπή και η δυνατότητα να παίζουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα