Η άρνηση Ρουπακιώτη έφερε απόσυρση της διάταξης Μανιτάκη από το πολυνομοσχέδιο

Η άρνηση Ρουπακιώτη έφερε απόσυρση της διάταξης Μανιτάκη από το πολυνομοσχέδιο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς

Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αφορά τους συμβασιούχους οι οποίοι δικαιώνονται από ασφαλιστικά μέτρα.

Η διάταξη, όπως έχει γίνει γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, “το περιεχόμενό της οποίας θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων Υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δε θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών”.

Νωρίτερα, από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό, ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός δεν θα αποδεχόταν την “επιλογή” να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- “για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, πως “η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας”.

“Δεν υπάρχει  καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός  εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν  τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος  και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί”, σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα