Δένδιας: Η Ελλάδα χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποκτήσει μια υγιή οικονομία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μίλησε στο επιχειρηματο-οικονομικό συνέδριο “CEO Summit 2014” που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- 12 Δεκεμβρίου 2014 15:51
Βασικός ομιλητής του συνεδρίου “CEO Summit 2014” , που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ήταν ο κ. Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτή η παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο Υπουργός επισήμανε αρχικά ότι είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί φορείς οποιουδήποτε κόμματος να συνεργαστούν για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πολίτες της χώρας, μάλιστα συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, λέγοντας ότι η συνεργασία τους ξεπέρασε τους οποιουσδήποτε κομματικούς διαχωρισμούς.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η χώρα τονίζοντας ” Η χώρα ξέρουμε όλοι ότι κατάφερε κάτι που θα έμοιαζε άθλος εδώ και λίγα χρόνια. Δηλαδή να αντιμετωπίσει τα διπλά ελλείμματα. Αυτό είναι το τεράστιο κεκτημένο της ελληνικής κοινωνίας μετά από αυτήν την εξάχρονη κρίση. Και εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, εμφανίζει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τον επόμενο χρόνο θα φτάσει περίπου το 3%, 2,9%, που για την Ευρωζώνη είναι σημαντικό, εάν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι μόλις πέρσι ήμασταν σχεδόν στο -3 κάτι τοις εκατό”.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν πως έφτασε η χώρα στην κρίση διαρκείας λέγοντας πως αν δεν αντιληφθούν τις αιτίες δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης λύσης,”Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της περνώντας τη κρίση, οφείλει να καταλήξει στο ποια ήταν η αιτία της κρίσης. Τι μας έφερε εκεί.
Διότι, εάν δεν έχουμε αίσθηση της ασθένειας, είναι παντελώς αδύνατο να καταλήξουμε στη θεραπεία. Τουλάχιστον στοιχειωδώς ομονοούμε. Εάν λοιπόν βγούμε έξω και ο κύριος Μαύρος, ο οποίος μετρά περίπου τα πάντα, ακόμα και εμένα επανειλημμένως, το ρωτήσει ποια είναι η αιτία της κρίσης. Νομίζω ότι ένα 80%, ένα 70%, ένα 60% θα του πει, το Μνημόνιο”.
Ενώ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι η κρίση οφείλεται στο λανθασμένο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη λανθασμένη δομή της κοινωνίας, τονίζοντας ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, “για να μπορέσουμε τον πραγματικό θρίαμβο, τον άθλο της αντιμετώπισης των διπλών ελλειμμάτων να τον μετατρέψουμε σε μια διαρκή δυνατότητα προόδου και ανάπτυξης της οικονομίας”.
Ακόμη, επισήμανε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αλλά η δράση της ματαιώνεται από τις διαφωνίες που εκφράζονται για το τι πρέπει να γίνει. Μάλιστα, ο υπουργός πρότεινε ένα διαφορετικό και κοινωνικό μοντέλο τονίζοντας “Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αλλάξει μοντέλο. Ποιο ήταν το μοντέλο; Το μοντέλο σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν ο κρατισμός. Όλα από και δια του κράτους.
Όπου κράτος θετικό, όπου δημόσιο θετικό, όπου επιχειρηματικότητα αρνητικό, όπου ιδιώτης, αρνητικό. Κέρδος; Δαιμονοποιημένο. Δεν δικαιώσουν να κερδίζεις στην Ελλάδα. Ήταν κάτι κακό. Συσσώρευση πλούτου, κεφάλαιο, όλα αυτά απολύτως αρνητικές έννοιες στη συνείδηση του μέσου Έλληνα. Στη συνείδηση του καθενός παιδιού που βγαίνει από το εκπαιδευτικό σύστημα, από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα”. Ενώ, πρόσθεσε “Εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία τελείως διαφορετική αντίληψη κατ’ αρχήν του επιχειρείν, δηλαδή της δυνατότητας του μέσου ανθρώπου να κερδίσει τη ζωή του μη εντασσόμενος στο δημόσιο, τότε δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό το μοντέλο. Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 νέες επιχειρήσεις. Χρειάζεται πάνω από 100 δισεκατομμύρια επενδύσεις κεφαλαίου για να αναπτυχθεί”. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει το προτεινόμενο μοντέλο.
Όσον αφορά τον τομέα των επιχειρήσεων ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι για να επιτευχθεί μια υγιής οικονομία θα πρέπει να διαχωριστούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις από τις μη βιώσιμες και όσες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία πρέπει να βοηθηθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος και την απάλειψη ορισμένων συνεπειών τις κρίσης. “Δεν μπορούμε να διατηρούμε ζόμπις στην ελληνική οικονομία. Τα ζόμπις δεν είναι τσάμπα, διότι οι μικρές ενέσεις κεφαλαίου που τους γίνονται από το τραπεζικό σύστημα για να συνεχίσουν να υπάρχουν, δεν αφήνουν πόρους για να διαχυθούν στην υγιή οικονομία και επίσης, το κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και αυτό με τη σειρά τους βαρύνει την υπόλοιπη οικονομία μέσω των πολύ υψηλών spreads. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνει κανείς πάρα πολύ εύκολα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι “Οφείλουμε όμως να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί και νέα επιχειρηματικότητα. Η νέα επιχειρηματικότητα καταρχήν πρέπει να βοηθηθεί με τη μεταλαμπάδευση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία των συστημάτων που υπάρχουν σε άλλες χώρες του κόσμου”.
Παράλληλα, ανέφερε “Πρέπει να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδρυση εταιρειών, με τις διατυπώσεις αλλαγής κεφαλαίου, με τη συναλλαγή των εταιρειών με το Δημόσιο, με τις πατέντες, με την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών.
Οι περισσότερες ευρεσιτεχνίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί είναι πολύ πιο φθηνό και πολύ πιο εύκολο. Αυτό είναι κωμικό. Ήδη κάναμε κάποια βήματα τους τέσσερις-πέντε μήνες, ψηφίζοντας ένα νομοθέτημα για την ηλεκτρονική κατάθεση των ευρεσιτεχνιών, αλλά και εκεί πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια”.
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας κατέληξε ότι η χώρα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για να μπορέσουν έχουν ευεργετικά αποτελέσματα που θα αναπτυχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αξιολογώντας ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια τελείως διαφορετική οικονομία τα χρόνια που έρχονται.