Διαφωνίες και στο βάθος… συμφωνία για τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαφωνίες και στο βάθος… συμφωνία για τους πολιτικούς αρχηγούς
End of a meeting of the political party leaders of Greece, at the Presidential Mansion, in Athens, on March 4, 2015. / , , , 4 , 2016 Sooc

Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική και τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα στο προσφυγικό

Με εκατέρωθεν βολές και αλληλοκατηγορίες για σημεία που ενσωματώθηκαν ή δεν μπήκαν τελικά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η 8ωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με την αποχώρηση του Δημήτρη Κουτσούμπα από την Ηρώδου Αττικού οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Βασίλη Λεβέντη που διαφώνησε, επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ «ζυμώσεων» για το τι τελικά θα περιλαμβάνει η κοινή δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα.

Διαρροές επί διαρροών προκάλεσαν πολλά σενάρια μέχρι ο πρωθυπουργός να πάρει το δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Και μπορεί τελικά το κέρδος αυτή της πολύωρης σύσκεψης να ήταν μια μίνιμουμ συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό, αλλά και την γραμμή που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όμως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν να βάλουν τους δικούς τους αστερίσκους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποίηση κάνοντας λόγο για συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα του προσφυγικού.

Από την δραστική ενίσχυση της FRONTEX και την μετεξέλιξή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, την απαίτηση η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το «τοίχος» που προέταξαν τα κόμματα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες, την ενεργοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής, μέχρι και την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Τα κλειστά  κέντρα κράτησης φέρεται, σύμφωνα με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποτέλεσαν και σημείο τριβής με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτυγχάνει την εισαγωγή του συγκεκριμένου όρου στο τελικό κείμενο.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν μια εντελώς διαφορετική άποψη ξεκαθαρίζοντας, πως δεν υπήρχε διαφωνία για τα κλειστά σύνορα, τα οποία ήδη λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες. «Για αυτό άλλωστε πάω στην Τουρκία και ένα από τα θέματα του διαλόγου με την γείτονα χώρα είναι η συμφωνία επανεισδοχής», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός και στον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Όσον αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση της ανακοίνωσης από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό που τόνιζαν κυβερνητικές πηγές είναι πως προέκυψαν μετά την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο η επιφύλαξή της ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την προσφυγική κρίση και αυτό  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μάλιστα οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως αυτή η «επιμονή της, την έφερε αντιμέτωπη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

Το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης είχε θέσει πολύ νωρίς το μεσημέρι ο Βασίλης Λεβέντης, πρόταση που απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία που όρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαφωνία προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές και για το ζήτημα που φέρεται να έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «δημόσια πολιτική αποτροπής έλευσης των μεταναστών». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες,  έκανε λόγο για μια ξενοφοβική πολιτική που δεν αποτελεί ευρωπαϊκή γράμμη και αντιστοιχεί στη θέσεις που ακολουθούν οι δυνάμεις του Βίσενγκραντ.

Η χρυσή τομή φέρεται να βρέθηκε με την προσθήκη της τελευταίας παραγράφου της ανακοίνωσης της προεδρίας σύμφωνα  με την οποία σημειώνεται πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά».

Από τη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ξέφυγε και η Τασία Χριστοδουλόπουλου και η προηγούμενη θητεία της στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον πρωθυπουργό να αντικρούει τις κατηγορίες.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε τελικά να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του εξηγώντας πως η εξέλιξη της ημέρας οδήγησε στην ματαίωση της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αναπληρώνει το κενό.

Φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα