Διακήρυξη πίστης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ από Σαμαρά μαζί με Ολμπράιτ, Μπλερ και Μπάιντεν

Διακήρυξη πίστης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ από Σαμαρά μαζί με Ολμπράιτ, Μπλερ και Μπάιντεν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Κείμενο επαναβεβαίωσης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης υπογράφουν προσωπικότητες της Δύσης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος στην τελευταία παρέμβαση του είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Διακήρυξη αρχών, που ουσιαστικά αποτελεί επαναβεβαίωση πίστης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπογράφουν πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και πολιτικά στελέχη κρατών της Δύσης μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην έβδομη σελίδα των New York Times και συνυπογράφεται από πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλιν Ολμπράιτ και Τζορτζ Σουλτς (υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του πατέρα Μπους την εποχή του πρώτου πολέμου του Ιράκ), οι πρώην υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ Μπομπ Ντόλ και Τζο Λίμπερμαν, ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης κα.

Το κείμενο της διακήρυξης

“Επαναβεβαιώνοντας τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση – Μια Υπόσχεση Ενότητας και Αποφασιστικότητας Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε ευγνώμονες κληρονόμοι του μεταπολεμικού καθεστώτος της διατλαντικής ασφάλειας που μας κληροδότησαν οραματιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες εμπνευσμένοι από κοινές αξίες και ενωμένοι ενάντια στις κοινές απειλές. Συμπαρατασσόμαστε υπέρ της υπεράσπισης της πολύτιμης συμμαχίας των δημοκρατιών – και των συνθηκών, των θεσμών και των κανόνων της – που έχει διατηρήσει την ειρήνη και έχει προάγει την ευημερία από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Ως μαθητές της Ιστορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά το τρομερό κόστος που καταβλήθηκε όταν αυτές οι αρχές δεν γίνονταν σεβαστές και δεν προστατεύονταν. Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ουσιαστική μας συμμαχία – και αρνούμενοι να επιτρέψουμε τις αναπόφευκτες διαφορές που προκύπτουν ακόμη και μεταξύ των στενότερων εταίρων να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μας – χρησιμοποιούμε την ευκαιρία αυτή, όταν οι βασικές υποθέσεις αμφισβητούνται και, κάποιες φορές, υποβαθμίζονται, να δεσμευτούμε ξανά στις αρχές στις οποίες βασίστηκαν τα έθνη μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, είμαστε ενωμένοι επαναβεβαιώνοντας: ·Τη δέσμευσή μας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία τιμωρούνται οι παραβιάσεις των συνόρων, οι νομικοί μηχανισμοί έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ σέβονται την εθνική κυριαρχία, και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. · Την εμπιστοσύνη μας στο ΝΑΤΟ-το απαραίτητο προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας για σχεδόν 70 χρόνια – και την εκτίμησή μας για την ανεκτίμητη στρατηγική αξία του οργανισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους 28 διατλαντικούς συμμάχους του.

· Το σεβασμός μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία – από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα έως τη σημερινή της 28μελή οργάνωση – κράτησε την ιστορικώς διασπασμένη Ευρώπη ολόκληρη και ελεύθερη και αποδείχθηκε το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη ιστορία.

· Την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επιβολής του νόμου και υπηρεσιών ασφαλείας, της Δύσης, στων οποίων τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την ανταπόκριση, όλοι βασιζόμαστε για να μας προστατευθούμε από κινδύνους ξένους και εγχώριους, κρατικής και μη κρατικής προέλευσης.

· Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για εξτρεμισμό, ξενοφοβία και κάθε μορφή φανατισμό.

· Τη διατήρηση ελεύθερου και ανεξάρτητου τύπου, την παρεμπόδιση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, και την αποτροπή προσπαθειών εκλογικής παρέμβασης. Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή, παροτρύνουμε άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες που μοιράζονται τις ανησυχίες και τις πεποιθήσεις μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπόσχεση – και να συνεργαστούν, οι ενδιαφερόμενοι σε δημοκρατικές κοινωνίες, να συμμαχήσουν ενάντια σε κοινούς κινδύνους και να επιδιώξουν κοινές ευκαιρίες σε έναν εξελισσόμενο κόσμο”.

Για τους Αμερικανούς υπογράφοντες, η κίνηση αυτή μπορεί να ιδωθεί και υπό το πρίσμα ενός μηνύματος προς τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και τη σχέση με την ΕΕ. Ως προς τον Αντώνη Σαμαρά αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της δραστηριοποίησης που έχει το τελευταίο διάστημα στο διεθνές πολιτικό πεδίο (με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα ενδιαφερόταν για μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε άλλο διεθνή οργανισμό), η τελευταία του πολιτική παρέμβαση ήταν η δήλωση του στο πλαίσιο της ΔΕΘ κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Μία συμφωνία που έχουν χαιρετίσει ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι επομένως προφανές ότι με την κίνηση αυτή θέλει πέραν όλων των άλλων να δείξει ότι η διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών δε σημαίνει ότι δεν παραμένει προσηλωμένος στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα