Μείον ένας και ψήφος ΠΑΣΟΚ

Με τη διαγραφή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου, που ψήφισε κατά του πολυνομοσχεδίου, άγρια κόντρα για παραχωρήσεις σε καναλάρχες με την κατάργηση του 20% στη διαφήμιση και ανοικτή πλέον τη διάρκεια των επιχειρηματικών συμβάσεων, έκλεισε η θυελλώδης επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή, με υπερψήφιση μόνον από 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των μέτρων
- 14 Δεκεμβρίου 2010 22:07
Με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών – πλην ενός που διεγράφη- και μόνο είναι πλέον νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο που αφορά την εργασία σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, τις αμοιβές, τον ΦΠΑ και άλλες διατάξεις προκαλώντας παράλληλα οξείες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και σειρά κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα.
Μόνη διαφωνία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αυτή του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος διεγράφη σε χρόνο μηδέν, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής. Έτσι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλέον 156 βουλευτές, έναντι 157 μετά τις εκλογές.
Καταργήθηκε το όριο των επιχειρησιακών
Μόνη διαφοροποίηση στο τελικό κείμενο του υπουργείου Εργασίας είναι η κατάργηση του ορίου των 12 μηνών στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, για την οποία η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις.
Σε μία έντονα φορτισμένη συζήτηση που κράτησε ως λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη συγκέντρωσαν τα πυρά όλων των ομιλητών της αντιπολίτευσης, που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου – ωστόσο με διαφορετικές αιτιάσεις- και άσκησαν έντονη κριτική, τόσο για τις περικοπές μισθών στον Δημόσιο τομέα, όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ, τη δυνατότητα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων από το 1990 και μετά.
“Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία” είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας.
“Ο καθένας κρίνεται σ’ αυτές τις στιγμές απ’ το μπόι του” παρατήρησε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, συμπληρώνοντας πως “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη – κι αυτό δεν πρόκειται να παρθεί πίσω”. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε πως σε διάφορες ΦΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 12 δις ανείσπρακτες οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη αφού δεν τολμά να ελέγξει τις τιμές των διυλιστηρίων τους.
Ελλιπής νομιμοποίηση της κυβέρνησης
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για νομιμοποιητική βάση της κυβέρνησης από την ψήφο των πολιτών, στις τελευταίες εκλογές, για να δεχθεί την έντονη κριτική από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Α.Ροντούλη, ότι εάν η κυβέρνηση είχε αποκαλύψει τα όσα θα νομοθετούσε στο μέλλον, πριν τις εκλογές δεν θα είχε αυτή τη νομιμοποιητική βάση.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε ότι η αύξηση του ΦΠΑ από 11 σε 13% επετεύχθη μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα στην οποία εμμέσως απέδωσε το αίτημα για αύξηση σε 23%, ωστόσο η Ντ.Μπακογιάννη είπε στην ομιλία της, ότι από τις δικές της επαφές με εκπροσώπους της τρόϊκας, δεν προέκυψε τέτοιο αίτημα.
Από την πλευρά του ο Θαν.Παφίλης από το ΚΚΕ τόνισε πως κερδοφόρες επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη, τις οποίες και κατονόμασε, έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις και διερωτήθη ποιός είναι τελικά αυτός που δημιούργησε την κρίση.
Έντονο επεισόδιο για το φόρο διαφημίσεων
Έντονο φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ του πρώην προέδρου της Βουλής Απ.Κακλαμάνη, του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου. Ο Απ.Κακλαμάνης, έθεσε έντονα το θέμα της χαριστικής απαλλαγής των ιδιοκτητών ΜΜΕ από το φόρο 20% στις διαφημίσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στους καναλάρχες, ενώ συμπλήρωσε πως κανείς δεν θα πρέπει να έχει ασυλία, όπως αυτή που απολαμβάνει το ΚΚΕ.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σπ.Χαλβατζή, ο οποίος κατηγόρησε τον Απ.Κακλαμάνη, ότι ακολουθεί πιστά τη γραμμή Πάγκαλου, με απειλές προς το ΚΚΕ.
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που απουσίαζε κατά τη διάρκεια της στιχομυθίας, προσήλθε στην αίθουσα και έθεσε θέμα κοινοβουλευτικής τάξης, καθώς αναφέρθηκε το όνομά του, ενώ ήταν απών, ενώ ζήτησε από τον Σπ.Χαλβατζή να ανακαλέσει.