Δίλημμα Τσίπρα στην αντιπολίτευση: Θα στηρίξετε την εθνική προσπάθεια ή θα είστε φερέφωνα των μνημονιακών;

Δίλημμα Τσίπρα στην αντιπολίτευση: Θα στηρίξετε την εθνική προσπάθεια ή θα είστε φερέφωνα των μνημονιακών;
Discussion in the Greek Parliament on the proposal of President of the Parliament for reconstitution, reassembly and upgrading of Party Committee of the Parliament for claiming German reparations and compensation, repayment of the occupation loan and return of stolen archaeological treasures. Athens, Greece on March 10, 2015. / , , . , 10 2015. Sooc

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει ξεκάθαρα αν θα στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, που δεν αφορά μόνο ένα κόμμα, αλλά όλη την Ελλάδα. Σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας (vid)

Στην Βουλή μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αίτημά του να ενημερώσει το κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα κυβέρνηση που φέρνει αποτελέσματα και εγκάλεσε την απερχόμενη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να πάρει θέση και να δηλώσει αν θα στηρίξει ή όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση κάνει τον κόσμο κοινωνό της διαπραγμάτευσης

“Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο. Κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Δεν διστάσαμε οι δικές μας τοποθετήσεις να γίνονται αμέσως γνωστές” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Αυτή η στρατηγική μας μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνούς των εξελίξεων. Η πλειοψηφία στηρίζει τη διαπραγματευτική πορεία και ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια χαοτική κατάσταση στο κράτος. “Παραλάβαμε μια χώρα βαθιά πεσμένη μέσα στο γκρεμό. ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται όσο κι αν κανείς θέλει να ωραιοποιήσει την εικόνα. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα ήταν μόλις 0.3%, 592 δις, 2,7 δις λιγότερα από όσο διαφήμιζε η προηγούμενη κυβέρνηση προεκλογικά” σημείωσε και τόνισε πως “τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πλεόνασμα, το ταμειακό έλλειμμα ήταν της τάξης των 2,5 δις ευρώ”. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την κακή κατάσταση στην κινδυνολογία της περασμένης κυβέρνησης ενώ στηλίτευσε την ικανότητά της λέγοντας: “Ο νόμος με τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής που έφερε μόλις 70 δις ευρώ σε 5 μήνες, ενώ τώρα από την προρρύθμιση του δικού μας νόμου έχουμε ήδη 100 εκτ. ευρώ σε μια βδομάδα”.

Η χώρα σε πρωτοφανή ασφυξία

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την μια ασφυξία: “Η μοναδική χώρα στον κόσμο που από το καλοκαίρι αποπληρώνει, αλλά δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της. Δεν έγινε τυχαία η ασφυκτική κατάσταση, κάποιοι είχαν φροντίσει γνωρίζοντας ότι επέρχεται αλλαγή πολιτικής. Παρά ταύτα επιτεύχθηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση, αλλά ακυρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Αντί για το μέιλ Χαρδούβελη, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει με τη συναίνεση των εταίρων ένα πρόγραμμα δικής της ευθύνης, ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής των βαρών. Να σταματήσει η διαρκής απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την ανεργία”.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να ανοίξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. “Χωρίς μια τέτοια παρέμβαση είναι αδύνατη η αποπληρωμή του, χωρίς ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες κοινωνικές καταστροφές. Θα ανοίξει προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους ως τον Ιούνιο. Η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκ9ολόγηση στις απαιτήσεις των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κέντρων”.

Ζητώ από την αντιπολίτευση να στηρίξει

“Θέλω να απευθυνθώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξετε την τακτική για να μπει τέλος στη στη λιτότητα, ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων” ανέφερε και σε έντονο ύψος είπε: “Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα. Η αντιπολίτευση να αποφασίσει και κάτι ακόμη, αν έχουμε συνθηκολογήσει και υπογράφουμε μνημόνια ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια”. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο, αφού τη μια μέρα όπως είπε αναφέρουν ότι οδηγείται η Ελλάδα στα βράχια και την άλλη πως υπογράφει νέα μνημόνια.

“Την απάντηση στις αντιφάσεις δεν θα τις περιμένουμε από την ίδια την αντιπολίτευση, γιατί τη δίνει η ίδια η ζωή. Τη δίνουμε στη σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας με την πολιτική. Είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις να δουν φως;” σημείωσε και αναφέρθηκε τόσο στη ρήτρα στα ασφαλιστικά ταμεία που γλιτώνει τις περικοπές στις συντάξεις όπως είπε, αλλά και τη λύση στη βιομηχανία ζάχαρης.

Άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς

Ο κ. Τσίπρα σημείωσε πως δεν θα συνθηκολογήσει άνευ όρων. “Το γνωρίζουν όλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη και που δεχόμαστε ανιλεή πόλεμο και που μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας” και συμπλήρωσε σε έντονο ύφος: “Να συνειδητοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα και κέντρα στη χώρα, που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι δεν θα έχουν ασυλία. Το μνημόνιο απέτυχε και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας που θα αναδιανέμουν τα βάρη υπέρ των χαμηλών στρωμάτων”.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην απερχόμενη κυβέρνηση εγκαλώντας την για μηδενικές μεταρρυθμίσεις. “Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια; Εκτός αν ονομάζετε μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, το κλείσιμο της ΕΡΤ, την κατάρρευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων” και προχώρησε σε έντονο ύφος κατά του πρώην πρωθυπουργού: “Μόνο εκεί ξέρατε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι και να παριστάνετε τουσ σκληρούς. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες των ΜΜΕ που ήταν μνημονιακή υποχρέωση κ. Σαμαρά; Την ξεχάσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε ουσιαστικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή;”. Ο κ. Τσίπρας έφερε στη Βουλή δημοσίευμα ξένου Τύπου που τόνιζε: “Δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν άτομα της λίστας επειδή ήταν συνεργάτες σας κ. Σαμαρά”.

Η έλλειψη συμφωνίας με την Ελβετία γεννά ερωτηματικά

“Πόσα αιτήματα έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες για την παροχή στοιχείων σε πρόσωπα για την φοροδιαφυγή. 10. Ακόμη και στην Καγκελαρία της Γερμανίας να μου τεθεί το ερώτημα. Έχουν πάει όλες οι χώρες στην Ελβετία, μόνο η Ελλάδα δεν έχει. Γιατί; Τα έργα και οι ημέρες μιας κυβέρνησης που άφησε στο απυρόβλητο, όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό είναι εμφανή” σημείωσε.

“Η νέα κυβέρνηση ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Έχει ήδη καταθέσει τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Πραγματικών, που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη” είπε και ανέφερε ενδεικτικά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και στο αλκοόλ, την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο ώστε να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμα, ελέγχους σε εμβάσματα και τραπεζικές καταθέσεις, εκσυγχρονισμό για την ηλεκτρονική κατάθεση του ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Για “να πληρώσουν οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών” όπως σημείωσε. .

Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο

“Καλώ την αντιπολίτευση να πει ξεκάθαρες κουβέντες, να στηρίξει τη διαπραγμάτευση, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που παίρνει τα βάρη από τους αδύνατους” είπε και συμπλήρωσε Η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της όπου και αν βρέθηκε, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις. Αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά και Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις” σημείωσε και απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρα: “Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή θα έπρεπε να πω ‘Ουδείς αναμάρτητος’ στη Μέρκελ;”

Δείτε την ομιλία του στο βίντεο που ακολουθεί:

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής στηλιτεύοντας τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά που διερωτώνταν γιατί ήρθε η συζήτηση στο κοινοβούλιο “ενώ πριν μας έλεγε δεν τολμάμε να τη φέρουμε”. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην περασμένη κυβέρνηση: “Πράγματι όσο ήταν πρωθυπουργός δεν σύχναζε στο κοινοβούλιο. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο εντευκτήριο και το καπνιστήριο της βουλής. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Το όπλο μας είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, η ειλικρίνεια του και η στήριξη στην εθνική προσπάθεια”.

Η Ελλάδα έχει άλλους 2062 Παπασταύρου

Μιλώντας για την υπόθεση Παπασταύρου ανέφερε: “Σας άκουσα να υπερασπίζεστε το συνεργάτη σας, εσείς τον ονοματίσατε. Σας τιμά να τον υπερασπίζεστε, συνεργάτης σας ήταν. Δεν σας τιμούσε ότι του παρείχατε ασυλία, όσο ήσασταν στην κυβέρνηση” και τόνισε την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ πως μακάρι να είχε η Ελλάδα άλλους δέκα Παπασταύρου: “Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η Ελλάδα κ. Σαμαρά, άλλους 2062 έχει, στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς ένας” ανέφερε.

Δεν είπατε κουβέντα για τα ΜΜΕ

“Δεν σας άκουσα να πείτε κουβέντα για την πρωτοβουλία της κυβέρνηση προς υλοποίηση την ψήφιση των αδειών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, πείτε μας συμφωνείτε; Άκουσα τον κ. Θεοδωράκη και χαίρομαι γιατί διαμορφώνεται μια ευρύτατη στήριξη. Δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη το 2% και έχουν συσσωρευθεί 40 εκατ. ευρώ χρέη. Εσάς δύναμή σας ήταν η στήριξη των ΜΜΕ” σημείωσε.

Ο φίλος σας ο Γιούνκερ

Στη συνέχεια μίλησε για τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης και σημείωσε πως προκάλεσε μείωση 25% του ΑΕΠ, 60% ανεργία στους νέους, 1,5 εκατ. άνεργους συνολικά, 3,5 εκατ. φτωχούς. “Αυτός είναι ο πραγματικός λογαριασμός κύριοι της αντιπολίτευσης σήμερα” σημείωσε και αναφέρθηκε στην κατηγορία του κ. Σαμαρά πως δημιουργεί μόνο εχθρούς στην Ευρώπη. “Ο φίλος σας ο κ. Γιούνγκερ δεν είχε παραδεχτεί ότι η χώρα είχε ανθρωπιστική κρίση γιατί δεν το θέσατε ποτέ. Ο καλός σας φίλος δεν δήλωσε ότι θα στραγγίξει τα ταμεία για να φέρει 2 δις ευρώ μέσα στο 2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα όσο εσείς ήσασταν στην κυβέρνηση” και μίλησε για αμείλικτα νούμερα που δείχνουν πως το πλεόνασμα ήταν λιγότερο, όπως και ανάπτυξη που χάρη στον αποπληθωρισμό δεν είναι καν ανάπτυξη. “Αφήσατε φεύγοντας μαι λίστα που θα οδηγούσε τις επικουρικές συντάξεις στο μηδέν, τις κύριες συντάξεις σε μείωση κάθε τρίμηνο από 5-7%, γιατί αυτό σημαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείματος. Αφήσατε μια λίστα που προέβλεπε μείωση στο εφάπαξ στο ένα πέμπτο από όσο είναι σήμερα. Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό. Αφήσατε δεσμεύσεις για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ομαδικές απολύσεις” σημείωσε.

Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο

“Περίμενα να αναγνωρίσετε τα αυτονόητα. Τις 50 μέρες που ήμαστε την κυβέρνηση εμείς δημιουργήσαμε το χρηματοδοτικό κενό; Θα βγάζατε τη χώρα από το μνημόνιο με πλεόνασμα 3%, ενώ είχατε υποχρέωση για 1.5%, με στασιμότητα και με χρηματοδοτικό κενό 25,5 δις. Μια φορά είπατε θα μας πηγαίνατε στην πιστωτική χρηματοδοτική γραμμή και ανέβηκαν τα spreads και αναγκαστήκατε σε άτακτη υποχώρηση” ανέφερε στη συνέχεια και μίλησε για 6,8 δις ευρώ που έχει πληρώσει η χώρα το 2015 χωρίς να εισπράξει ούτε 1 ευρώ σε αντίθεση με “το 2013 που εισπράξατε 30 εκατ. μόνο από το ESFS και πληρώσατε μόλις 13 δις και τα υπόλοιπα τα δώσατε για να καλύψετε τα κενά του προϋπολογισμού” ανέφερε και τόνισε σε έντονο ύφος “Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο. Θέλουμε μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη, που δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη”.

Γιατί δεν έρχεται η παράταση στη Βουλή

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για το θέμα της μη κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή. “Η χώρα δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση και συμφωνία έναντι των δανειστών μας” σημείωσε και τόνισε πως την επικύρωσή της δεν την ζήτησε ούτε η Ευρώπη. Στη συνέχεια μίλησε για την πρακτική της περασμένης κυβέρνησης που έφερε προσχέδιο και όχι την τελική συμφωνία της δανειακής σύμβασης προς ψήφιση όπως είπε. “Όταν θα πάρουμε μια συμφωνία, που εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Δεν θα συνεχίσουμε τις νομικές πατέντες της έγκρισης των νομικών σχεδίων που στο τέλος δεν είναι τελική” σημείωσε.

Δείτε το βίντεο της δευτερολογίας:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα