Δούκας: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα πατίνια – Θα απαγορευτούν σε κάποιους δρόμους

Διαβάζεται σε 4'
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας

Σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι η πρέπει να οριοθετηθεί η κατάσταση. Τι είπε για τα Εξάρχεια και το Θέατρο Λυκαβηττού.

Για τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, για τα ηλεκτρικά πατίνια, καθώς και για το Θέατρο του Λυκαβηττού μίλησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι τα επεισόδια στα Εξάρχεια πρόκειται για καταδικαστέα γεγονότα, τα οποία διέκοψαν μια περίοδο ηρεμίας στην περιοχή: «Θυμίζω ότι ο Λόφος του Στρέφη για πάρα πολλά χρόνια ήταν πεδίο μαχών. Εδώ και περίπου έναν χρόνο και 2-3 μήνες, ήμασταν σε απόλυτη ηρεμία. Κάναμε μία σειρά από δράσεις, βελτιώσεις. Μάλιστα, έχουμε προγραμματίσει και βελτίωση του φωτισμού στην περιοχή. Είχαμε φτιάξει το γήπεδο μπάσκετ και την παιδική χαρά. Γίνονται ήδη συναντήσεις και συζητήσεις ώστε να επανέλθει η κατάσταση στην προηγούμενη φάση απόλυτης ηρεμίας και να αξιοποιηθεί ξανά ο χώρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δούκας μίλησε για τον «Εξωστρεφή» και τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε: «να έρθουν κάποιοι άνθρωποι να τον αναλάβουν, σε ένα πολύ χαμηλό κόστος. Να παίρνει ο κόσμος τον καφέ του, το νερό του και έτσι να είναι για όλους τους κατοίκους. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, θέλουμε ο Εξωστρεφής να είναι για όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ. Δούκας τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου ως ένα φιλολαϊκό, φιλοπεριβαλλοντικό μέσο, ενώ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα εργοτάξια σημείωσε: «Υπάρχουν λαμαρίνες σε δημόσιους χώρους, σε πλατείες, περιορισμός του δημόσιου χώρου, δυσκολία, η οποία μπορεί να κρατήσει και 5 χρόνια. Αυτό δημιουργεί μια πολύ μεγάλη πίεση στον κόσμο. Στη Ρώμη, και την Κωνσταντινούπολη που πήγα, οι γραμμές του Μετρό, οι πλατείες δίνονται πολύ νωρίτερα, δεν περιμένουν να περάσει από κάτω ο μετροπόντικας, αλλά σκάβουν να κάνουν ανάπλαση και μετά το αφήνουν να περάσει. Θα ήθελα ως Δήμαρχος να επιταχυνθούν τα έργα, θέλω να έχω γρήγορα τις γραμμές και να γίνουν τα έργα. Υπάρχουν και περιοχές όπου δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα ασφάλειας. Υπήρχαν περιοχές όπου άνοιγες την πόρτα και χτύπαγες πάνω σε λαμαρίνες. Στους Αμπελόκηπους, την Κυψέλη, υπάρχουν περιπτώσεις Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία δεν μπορούσαν να πάνε σπίτι τους. Αυτά πρέπει να διορθωθούν και θα διορθωθούν».

Σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δούκας υποστήριξε: «Δεν είμαστε κατά της μικροκινητικότητας. Θέλουμε να προχωρήσει. Όμως, βλέπετε την εικόνα με τα πατίνια παρατημένα πάνω σε οδεύσεις τυφλών, πάνω σε ράμπες αναπήρων, χύμα σε δρόμους κάθετα, σε πεζοδρόμια, πάνω σε νησίδες. Αυτό θα αλλάξει. Είχαμε βρεθεί με τις εταιρείες αυτές, τους είχαμε ζητήσει να υπάρξουν προτάσεις, και θα τους δω και τη Δευτέρα. Θα απαγορευτεί η χρήση των πατινιών σε κάποιους δρόμους της Αθήνας και θα οριοθετήσουμε συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης –ήδη έχουν εντοπιστεί 70 σημεία– και όταν τα πατίνια δεν σταθμεύουν εκεί, τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα υψηλά για τις εταιρείες. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, υπάρχει πρόβλημα».

Για το Θέατρο του Λυκαβηττού, ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για μια «ληστρική» σύμβαση, την οποία είχε υπογράψει η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη: «Το Θέατρο του Λυκαβηττού κόστισε στους Έλληνες πολίτες.  Περίπου 3 εκ. έδωσε ο Δήμος της Αθήνας. Και το νοικιάζουμε, και δίνουμε ενοίκιο για να μπορούμε να το λειτουργούμε στην ΕΤΑΔ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., 100% θυγατρικής του Υπερταμείου, και άλλο μισό εκατομμύριο για να γίνονται συναυλίες. Και επιπλέον 20% των εσόδων κάθε συναυλίας. Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Θέλουμε οι δημότες να μπορούν να έχουν διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία στα λεφτά τα οποία δίνουν. Έχουν γίνει συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο και έχουμε ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων, και για τις 40.000 το μήνα, και για τα χρήματα που μας χρωστά η ΕΤΑΔ, και για το ποσοστό 20% επί των εσόδων, το οποίο θέλουμε να μειωθεί πάρα πολύ, να μηδενιστεί ή να πάει σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα