Δραγασάκης: “Αναγκαία η συσπείρωση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία”

Δραγασάκης: “Αναγκαία η συσπείρωση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία”
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης Eurokinissi

Σε σύγκληση της Ολομέλειας και του Συμβουλίου των Προέδρων των Μελών της Ο.Κ.Ε. για την πορεία της χώρας και την ενίσχυση της δημοκρατίας μίλησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συζήτηση με στόχο την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε σημαντικά, διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του πρόεδρο της Βουλης, Νίκου Βούτση, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., Γ. Βερνίκος, ανοίγοντας τη συζήτηση είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία η Ευρώπη χάνει συνεχώς έδαφος από τους ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Η δημοκρατία πρέπει να εξελίσσεται και εμείς στην Ο.Κ.Ε. υπηρετούμε τις συναινέσεις».

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Βούτσης, είπε: «Προφανώς οκτώ χρόνια στα όρια της χρεοκοπίας δεν μπορεί παρά να ισχύει ότι δεν πήγαμε καλά. Θέλω να σας πω όμως ότι πάμε καλύτερα και δεν είμαστε σε μια γραμμική κατάσταση χωρίς ορίζοντα. Θεωρώ ότι η τυπική έξοδος από τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις, δίνει το περιθώριο ανάπτυξης ώστε να επανέλθουμε σε μια σωστή πορεία στο επίπεδο της οικονομίας», ενώ συμπλήρωσε πως ο κοινωνικός διάλογος  αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο. «Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου, είχε διαμορφωθεί μια ατζέντα που συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ. Η συζήτηση αυτή είναι ακόμη σε εξέλιξη και θεωρουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, αν κα μπορούν να γίνουν περισσότερα» υπογράμμισε. 

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Δραγασακης σημείωσε πως «Αν υπάρχει μια απειλή για τη δημοκρατία ή μια κρίση της πολιτικής, ή των θεσμών, η μόνη διέξοδος είναι ο κοινωνικός διάλογος. Ποιοι δεν θέλουν τον κοινωνικό διάλογο και πώς τον πολεμούν; Ζούμε σε μια εποχή με εξελίξεις και κινδύνους. Το συναινετικό κοινωνικό μοντέλο αποδείχθηκε ασύμβατο με τον φιλελευθερισμό και γι αυτό ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου είχε συρρικνωθεί ήδη πριν από την κρίση. Αναδυεται μια κατάσταση απέναντι στην οποία πρέπει κανεις να πάρει μια σαφή θέση. Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση. Θα ξεχώριζα την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου για τη συναίνεση σε βασικά ζητηματα αλλά και τη διαμόρφωση ενός χώρου προοδευτικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης εναλλακτικής απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Παρά τους περιορισμούς των μνημονίων υλοποιήσαμε 15 περιφερειακά συνέδρια που ήταν βήμα κοινωνικού διαλόγου και είχαν ως χαρακτηριστικό την διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή. Τα συμπεράσματα τους δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά έγιναν δεσμεύσεις και βασικά σημεία στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου».

Μιλώντας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή εξήγησε πως «Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο ενός ευρύτερου τόξου αστάθειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια βαλκανική συνανάπτυξη προϋποθέτει την κατάργηση δικαστικών αξόνων που έχουν καθιερωθεί στην εποχή μας. Ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ και η οικονομική θωράκιση της χώρας για την επόμενη δεκαετία είναι στην ατζέντα του υπουργείου».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε πως η έκφραση γνώμης στον κοινωνικό διάλογο αποκτά αξία όταν διατυπώνεται και συζητείται πριν καν την καταρτιση ενός νομοσχεδίου. «Όσοι διατύπωναν με ευκολία απλοϊκές προτάσεις πριν το 2015 έζησαν στο πετσί τους την ευθύνη και την δυσκολία στη συνέχεια. Πρεπει να παραδεχτούμε πως η κοινωνία δεν εκφράζεται άμεσα και ο βαθμός συμμετοχής είναι πολύ μικρός. Υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που δεν εκπροσωπούνται καθόλου. Ποιος εκπροσωπεί επαρκώς τους ανέργους, τους εργαζόμενους μετανάστες, τους συνταξιούχους;». Επεσήμανε πως όταν διατυπωνοναι γενικότητες και στερεότυπα συμφωνούν όλοι. «Όταν πάμε σε εξειδίκευση ωστόσο καταρρέει η εικόνα της συμφωνίας στις γενικότητες. Ολα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητούμε με άνεση με όρους κανονικότητας. Η χώρα δεν βρίσκετε σε κατάσταση κανονικότητας. Το θέμα είναι η ναρκοθέτηση της επόμενης περιόδου μετά τις εκλογές και βεβαίως το πως προβάλλεται η χώρα μέχρι το 2060, δηλαδή με εκτιμησεις για αναιμική ανάπτυξη, δημογραφικό πρόβλημα και αρνητικούς συσχετισμούς στην περιοχή. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, καθώς ο τρόπος που διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος όπως του αρμόζει». 

Το ολλανικό μοντέλο με κοινωνικό διάλογο και ισχυρές δομές μέσα από όπου οι κοινωνικοί εταίροι θα εκφράζονται επαρκώς, είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο Κωστής Χατζηδακης λέγοντας πως «Δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αλλά ούτε και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδακης, τόνισε πως ο διάλογος και οι διαφωνίες είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. «Πάνω από ολα είμαστε όλοι Έλληνες. Και φυσικά δαγκώνοντας, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε πως ενώ δίνουμε τον πόλεμο της γενιάς μας δεν μπορούμε παράλληλα να διεξάγουμε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η πατρίδα έχει ζημιωθεί διαχρονικά από την έλλειψη κουλτούρας ειλικρινούς κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου». Υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θεωροντας το εθνικό καθήκον. Αναφερόμενος στην ΟΚΕ έκανε κριτική, υποστηρίζοντας πως «αν θελουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, πρέπει να δούμε πως μπορούμε όλοι να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα