Είναι οι ’53+’ η νέα Αριστερή Πλατφόρμα;

Είναι οι ’53+’ η νέα Αριστερή Πλατφόρμα;
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Apr. 4, 2016 / , , 4 , 2016 SOOC

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία των «53+» να δημιουργήσουν τη δική τους ιστοσελίδα και πόσο έτοιμη είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε «ρήξη» με το Μέγαρο Μαξίμου

Τη στιγμή που στην κυβέρνηση «σβήνουν και γράφουν» προκειμένου να κλείσουν την  αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, κάνοντας και «ταμείο» από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, η κινητικότητα στο εσωκομματικό πεδίο προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου.

Την iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που τα άρθρα της πολλές φορές είχαν προκαλέσει έντονους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τη δημιουργία της ΛΑΕ, ήρθε να αντικαταστήσει το commonality.gr, που αποτελεί τη νέα επίσημη «φωνή» των «53+», της μοναδική τάσης στο κόμμα που όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα «τραβά τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα από το αριστερό μανίκι».

Η «κίνηση» που δημιουργήθηκε λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2014 με μια σειρά από πρωτοβουλίες εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο βάζοντας τις δικές της «κόκκινες γραμμές» στις επιλογές της κυβέρνησης.

Από τις εκδηλώσεις παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Θεόδωρου Δρίτσα και τις δημόσιες αντιρρήσεις της Βασιλικής Κατριβάνου στη Βουλή για το προσφυγικό, μέχρι και το βροντερό «όχι» 4 μελών της Πολιτικής Γραμματείας στην κοινή ανακοίνωση για το προσφυγικό, η «ολική επαναφορά των «53+» είναι γεγονός.

Συνομιλώντας το NEWS 247 με κορυφαία στελέχη της «κίνησης» είναι προφανές πως η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά «καμπανάκι» στην κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα με κυρίαρχο το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Εκφράζοντας την κοινωνική βάση του κόμματος, τα στελέχη της τάσης δηλώνουν δυσαρέσκειά εξηγώντας δημόσια είτε πως η συμφωνία «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα» ή ότι δεν ισχύει το «πάση θυσία στην κυβέρνηση».

Η «απειλή» της παραίτησης

Το θέμα που ανακύπτει είναι πως θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκεράσει μια σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, καθώς σκέψη για «ρήξη» δεν υπάρχει, με τις προειδοποιήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόσφατη «απειλή» του βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου για παραίτηση σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ ήρθε να ξυπνήσει στο Μαξίμου τους χειρότερους «εφιάλτες» γυρνώντας πίσω το χρόνο στον περασμένο Νοέμβριο και στην αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Το ερώτημα πόσο πιθανό είναι κάποιος από τους βουλευτές που ανήκει στους «53+» να παραδώσει την έδρα του είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί.

Το τελευταίο διάστημα όλα τα «φώτα» είχαν πέσει στην Βασιλική Κατριβάνου, η οποία αν και είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τη συμφωνία για το προσφυγικό δεν προχώρησε σε καταψήφιση όλου του νομοσχεδίου που ήρθε στην Βουλή εξηγώντας, πως «δεν έχει σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας πέραν της σύντμησης προθεσμιών για τη χορήγηση ασύλου».

Τελικά η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών», το άρθρο 60 του νομοσχεδίου, που μειώνει το χρόνο εξέτασης και απόδοσης ασύλου από 27 ημέρες σε 14.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνολική διαφοροποίηση θεωρήθηκε «καλό σημάδι» από τα ηγετικά στελέχη του Μαξίμου και της κοινοβουλευτικής ομάδας και, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν θεωρούν πως οι αντιδράσεις που υπάρχουν μπορεί να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέο το γεγονός πως κοντά στους «53+» βρίσκονται και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια, οι οποίοι όλο το τελευταίο διάστημα δέχονται πολλαπλές πιέσεις από τους συντοπίτες τους.

«Ρυθμιστής» ο Τσακαλώτος

11 βουλευτές οι Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας, Θεανώ Φωτίου, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Μάκης Μπαλαούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελούν αυτή τη στιγμή το κοινοβουλευτικό δυναμικό των «53+» με τον υπουργό Οικονομικών να αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον ρυθμιστικό παράγοντα.

Το σίγουρο είναι πως για τις επόμενες κινήσεις της συγκεκριμένης τάσης έχει να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι». Κομβικής σημασίας θα είναι η τελική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση. Συνομιλητές του εξηγούσαν στο NEWS 247 πως σε περίπτωση μη ευνοϊκής κατάληξης της πρώτης αξιολόγησης όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς ο ίδιος επιθυμεί την επιτυχή ολοκλήρωση του «project» που έχει αναλάβει.

Στάση αναμονής κρατούν και όλα τα κορυφαία μέλη και οι βουλευτές της κίνησης περιμένοντας να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Ενδεικτικό της στάσης που προτίθεται να κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών και των «ορίων» που ο ίδιος βάζει είναι η ξεκάθαρη τοποθέτησή του πως δεν πρόκειται να φέρει ως υπουργός Οικονομικών νομοσχέδιο στη Βουλή που θα μειώνει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ.

Όλα για το Συνέδριο

Καλά γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν στο NEWS 247 πως η κίνηση των «53+» να προχωρήσουν στη δημιουργία ιστοσελίδας αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει να κάνει και με το Συνέδριο του κόμματος σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχει υποστεί «κόπωση» από την εφαρμογή του μνημονίου.

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει το τελευταίο διάστημα και από αντίστοιχες ομάδες της πλειοψηφίας.

Η δυναμική πολιτική προβολή του παράλληλου προγράμματος και ο εμπλουτισμός του, η απόρριψη κάθε σκέψης για οικουμενική κυβέρνηση, οι «συμπράξεις» που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, οι ξεκάθαρες αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που συμπλέει με το χώρο της δεξιάς και η επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα είναι τα βασικά ζητήματα που βάζουν στην ατζέντα τους οι «53+».

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα αναγέννησης και ανασυγκρότησης του κόμματος και μήνυμα προς την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Είναι ξεκάθαρο πως θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα κλείσει η αξιολόγηση, καθώς κανείς από την ηγετική ομάδα δεν θα ήθελε η κορυφαία κομματική διαδικασία να μετατραπεί σε ένα «τριήμερο εσωστρέφειας» και ανάδειξης των διαφωνιών που  υπάρχουν στο κόμμα.

Κανείς δεν αμφισβητεί μέσα στις κλειστές συσκέψεις της Κουμουνδούρου πως ο χρόνος και ο τρόπος ολοκλήρωσης του προγράμματος θα είναι και ο προάγγελος όλων των εξελίξεων.

Τα «δόντια» τους και κατά πόσο είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη με το Μαξίμου αναμένεται να δείξουν οι «53+» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα