Έκτακτο Eurogroup εξακολουθεί να θέλει η κυβέρνηση

Έκτακτο Eurogroup εξακολουθεί να θέλει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με την Ελληνική κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο όταν θα έχει υπάρξει τελική συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε πως η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Σκληρή γραμμή κρατά η Αριστερή Πλατφόρμα

«Θέλουμε να έχουμε διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει χαλάρωση της ΕΚΤ, αλλιώς δεν παίρνουμε μέτρα», δήλωνε κορυφαίος αξιωματούχος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους πως το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει ένα θετικό σημάδι από την πλευρά των δανειστών.

Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 αν και το πολυνομοσχέδιο μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης με αφορμή την εισήγηση του πρωθυπουργού, εντούτοις, δεν παρουσιάστηκε, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό δεν έγινε για δυο λόγους:

1. Δεν θα είχε νόημα από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

2. Υποστήριζαν πως  δεν βλέπουν να υπάρχει βούληση από την άλλη πλευρά για απελευθέρωση της ρευστότητας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση πως συμφωνία θα υπάρξει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα με την κυβέρνηση να θεωρεί το χρονικό διάστημα μέχρι την Κυριακή πολύ κρίσιμο. Αισιοδοξία εξέφραζαν και τα κυβερνητικά στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε πρώτη φάση η Ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να επιτύχει μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που θα συνεδριάζουν όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ το τελικό πράσινο φως το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να δοθεί μέσω ενός έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ακόμα και την  Δευτέρα.

Στόχος είναι ένας: Να ανεβάσει η ΕΚΤ το πλαφόν της έκδοσης Ελληνικών ομολόγων

Σε κάθε περίπτωση η 11η ημέρα του μήνα είναι η τελική ημερομηνία πέρα από την οποία η χώρα θα έχει μπει «σε περιπέτειες» σε περίπτωση μη επίτευξη της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του αναπτύσσοντας τις κόκκινες γραμμές και θεματικά τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας με του δανειστές ουσιαστικά σκιαγράφησε το πολυνομοσχέδιο έτσι όπως τείνει να ολοκληρωθεί.  

Όσον αφορά το χθεσινό Brussels Group με τη συμμετοχή της νέας διαπραγματευτικής ομάδας ενισχυμένη και με τα μέλη του Athens Group, παρουσίασε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μια καλή εικόνα και στο τραπέζι τέθηκαν θέματα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά.

Σκληρή γραμμή κρατά η Αριστερή Πλατφόρμα

Πιστή στις καταγεγραμμένες απόψεις της παραμένει η αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται «πως μόνη προοδευτική διέξοδος για τον λαό είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει αταλάντευτη το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα».

Στο άρθρο αναφέρεται αναλυτικά:

«Είναι πλέον φανερό ότι οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση – συμφωνία νέο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα, και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο.

Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει επιτυχημένη έκβαση μόνο με την εφαρμογή μέχρι τέλους και ενάντια σε κάθε εκβιασμό του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός και το οποίο σε σημαντικό βαθμό συμπυκνώνει αιτήματα των αγώνων που έδωσε τα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας. Η εξελισσόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της διαθέτει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά και ιστορικές διαστάσεις. Οι λαοί της Ευρώπης, που ασφυκτιούν στη μέγγενη της μονεταριστικης λιτότητας του άτεγκτου ευρωενωσιακού πλαισίου ακουμπούν τις ελπίδες τους στην προοδευτική για τον ελληνικό λαό διέξοδο, που θα αποτελέσει φάρο ελπίδας και για τους ίδιους.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας η οποία εκπορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και των εγχώριων εκπροσώπων του.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα