Οι ελιγμοί της ΝΔ για να αποφύγει παγίδες στην αναθεώρηση

Οι ελιγμοί της ΝΔ για να αποφύγει παγίδες στην αναθεώρηση
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το παρασκήνιο στη γαλάζια ΚΟ. Ενστάσεις για τη συμμετοχή της ΝΔ στην επιτροπή αναθεώρησης από Σταμάτη- Βορίδη. Η ΝΔ θα συμμετέχει στην επιτροπή, άλλα η ΚΟ θα αποφασίσει εάν και ποια άρθρα θα ψηφίσει και στην επόμενη Βουλή θα κάψει τη διαδικασία αν το κρίνει. Δυο απόψεις για εκλογή ΠτΔ

Τις παγίδες του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την στρατηγική της στο θέμα, επιχειρεί να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ελιγμών και της συμμετοχής όλων των γαλάζιων στη διαμόρφωση της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ θα συμμετέχει στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος στη λογική “καλύτερα να είσαι παρών, παρά απών”, δε δεσμεύεται όμως από το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τον αριθμό των άρθρων που θα καταστήσει η πλειοψηφία αναθεωρητέα, ξεκαθαρισε ο κ.Μητσοτάκης κατά την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που έγινε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά την εισήγηση του. Ανακοίνωσε δε πως την τελική απόφαση για το εάν θα ψηφίσει τελικώς η ΝΔ κάποια από τα προς αναθεώρηση άρθρα όπως το 86 για το νόμο περι ευθύνης υπουργών, θα τη λάβει η ΚΟ σε νέα συνεδρίαση.

Και αυτό καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρεί ότι η ΝΔ δεν πρέπει να “χαρίσει” στο ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 86, ούτε να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που εκείνος πρώτος είχε προτείνει. Μάλιστα αρκετοί έχουν επιφυλάξεις για τη στρατηγική μη συναίνεσης στην αναθεώρηση εάν η κυβέρνηση δε δεχθεί να αναθεωρηθούν και όσα άρθρα προτείνει η ΝΔ.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και στελέχη, κυρίως σαμαρικών αναφορών, που επιμένουν στη “σκληρή γραμμή” πως η ΝΔ δεν πρέπει να μπει καν σε οποιαδήποτε συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση.

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να συμμετάσχει καν στην επιτροπή για την αναθεώρηση στη Βουλή. Αντίστοιχο προβληματισμό για τη σκοπιμότητα του διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να είναι κάθετος, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης. Γεγονός που κάποιοι βουλευτές, σε συνδυασμό με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά, ερμήνευσαν ως μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού προς την ηγεσία της ΝΔ κατά της συμμετοχής της ΝΔ στη διαδικασία αναθεώρησης. Πάντως ο κ.Σαμαράς απουσίαζε λόγω ενός προβλήματος υγείας (λουμπάγκο) αλλά ούτως ή άλλως θα έλειπε καθώς σήμερα στο Ελσίνκι πραγματοποιείται εκδήλωση για τους πρωθυπουργούς «που έσωσαν το ευρώ», δηλαδή εκτός από τον ίδιο τους πρώην πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο και της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση του για συμμετοχή στη διαδικασία προκειμένου να μην εκχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ πεδίο για το άρθρο 86, αλλά η τελική απόφαση για το εάν και ποια άρθρα θα ψηφίσει σε αυτή τη Βουλή η ΝΔ θα ληφθεί συλλογικά από τους βουλευτές.

Είναι δεδομένη επίσης η απόφαση της ΝΔ να “κάψει” την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή εφόσον έχει την πλειοψηφία και προκειμένου να μην περιοριστεί η αναθεώρηση σε μερικά επιμέρους άρθρα όπως έγινε το 2008 με αποτέλεσμα για παράδειγμα να πάει μία δεκαετία πίσω το ενδεχόμενο αλλαγής άρθρων όπως το 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Αυτό μπορεί να γίνει όπως έχει γράψει το News 24/7 με δύο τρόπους, ωστόσο το διαδικαστικό δεν έχει τόση σημασία, καθώς εάν η ΝΔ έχει την πλειοψηφία μπορεί να ερμηνεύσει τη διαδικασία του Συντάγματος κατά τρόπο που να μην προχωρήσει η αναθεώρηση που θα έχει ξεκινήσει σε αυτή τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επόμενη Βουλή να μπορεί να επανεκκινήσει την αναθεωρητική διαδικασία από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα πάει πίσω μία πενταετία, αλλά από την άλλη ζητήματα όπως το 16 δε θα καθυστερήσουν περισσότερο.

Στην περίπτωση βέβαια που η ΝΔ δεν έχει πλειοψηφία και δε συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές η αναθεώρηση “καίγεται” ούτως ή άλλως, αλλά τα κόμματα θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στα χέρια τους…

Προβληματισμός πάντως υπήρξε στην ΚΟ της ΝΔ και ως προς το τρίτο και τελικό στάδιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή εαν θα γίνεται από το λαό όπως προτεινε ο κ.Μητσοτάκης (και παλαιότερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η επιτροπή επί Σαμαρά) ή από διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων. Και εδώ ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσει να λύσει το θέμα δια των συλλογικών διαδικασιών, έτσι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν τρεις ημέρες για να καταθέσουν όποιες επιπλέον προτασεις έχουν, και η τελική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση θα κατατεθεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα